StoryEditorOCM

Proslavljena Gospa od Karavaja, okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić

Piše Šibenski.hr
27. svibnja 2024. - 08:23

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje svečano misno slavlje koje je ove godine bilo u popodnevnim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji bili su župnik u Tisnom don Lazar Čibarić i župnik u Jezerima don Tuna Jozić.

Na slavlju su bili i brojni vjernici iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije. Kako je Gospa od Karavaja na poseban način zaštitnica obitelji na slavlju je bilo dosta obitelji sa malom djecom koja su blagoslovljena na kraju slavlja, piše Šibenska biskupija

U homiliji biskup Tomislav Rogić kazao je kako više od 300 godina svetište na Karavaju okuplja vjernike koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, u nevoljama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana. Ovo sveto mjesto odiše molitvama Mariji Majci. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu.

Biskup je ukazao kako se ove godine naša pobožnost nebeskoj Majci događa na nedjelju Presvetog Trojstva. Naglasio je kako nema veće tajne od tajne današnje svetkovine Presvetog Trojstva. Slavimo Boga kakav on u sebi jest, jedan Bog u trima osobama, trojstven u jedinstvu i jedinstven u trojstvu. Tajna božanskoga bića koje nas beskrajno nadilazi i o kojemu znamo samo ono što nam je Bog, u svojoj velikoj milosti objavio. Izvan toga i više od toga naš um ne može doprijeti. Ne možemo mi Boga razumom obuhvatiti!

Kako se ta tajna neizreciva ostvarivala, pokazala i djelovala u životu Blažene Djevice Marije? Otac Svemogući nju izabra da postane majkom njegova jedinorođenoga Sina. Osjenjena Duhom Svetim rodit će Spasitelja, Isusa Krista. Božje Trojstvo uvijek je na djelu jedinstveno, kazao je biskup.

Naglasio je kako je Marija prihvatila izabranje, bila ispunjena milošću i rodila Bogo-čovjeka, Mesiju, obećanog Sina Božjega. Kroz cijeli Marijin život ostvaruje se njezino predanje. I kad kliče svoj: veliča duša moja Gospodina. I kad rađa u štalici, i kad bježi u Egipat, i godine samozatajnog obiteljskog života u Nazaretu, i slušanje vijesti koje dopiru do nje što sve njezin Sin čini, i na koncu kad doživljava da drži njegovo mrtvo tijelo u svom krilu podno križa. Ona je i tada milosti puna, ona je i tada od Boga izabrana, ona sve to nosi snagom Duha Božjega kojim je ispunjena. I bit će na nebo uznesena i bit će na nebu okrunjena i bit će naša Majka za sva vremena, jer rodila je i nas pod križem kad smo ju za majku dobili. Ona je i sada naša Majka koja bdije i kojoj se za pomoć utječemo. Okrunjena Gospa sjaji svjetlom sunca jer je odraz Božje ljubavi, dobrote i brižnosti. Mjesec pod nogama slika je svih mijena ljudskog života koje su do Boga pokorene, prolazne, a pobjeđuju se vjerom, vjernošću Božjim zapovijedima. Isus Krist daje život vječni, Isus Krist obnavlja ljudsko dostojanstvo i nudi istinsku radost sadašnjeg života koji vodi u vječnost. On je pobijedio za nas i grijeh i smrt, a darovao nam oproštenje i život!

image

Proslavljena je Gospa od Karavaja

Šibenska biskupija

Na svadbi u Kani, kao da se Isus još nije odlučio započeti javno djelovati – Još nije došao moj čas! – reći će Mariji. A Majka će ga potaknuti, izazvati, nagovoriti – Pomozi im! Siguran sam da se u tome svi prepoznajemo. Ovdje smo gdje se već 300 godina moli Majku da nas zagovara kod svoga Sina. Svako novo iskušenje vlastito pojedinom vremenu, dovodilo je vjernike ovamo da mole Majku: zagovaraj nas! Priznajemo svoje slabosti, svoje grešnosti, tražimo pomirenje s Bogom, ni ne usudimo se iz svojih padova pred Boga doći. Ali zato Ti, Majko, prenesi naše molitve. Ponovno svome Sinu reci: tužni su, krenulo im je naopako, boje se, kako će sve to proći, hoće li se radovati životu, kazao je biskup Rogić.

Marija neće zakazati. Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin ROD koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Marija nam govori: Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja – radosne vijesti, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i nas međusobno, jednih prema drugima, neka nam budu pravila za život. I pronaći ćemo mir, životnu snagu i radost život, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata. – Posvjedočimo ljubav koja će se znati darivati drugima bez pridržaja, kako bi bili dostojni jednom zauvijek živjeti u Tajni Ljubavi Presvetoga Trojstva, kazao je šibenski biskup.

22. lipanj 2024 23:03