StoryEditorOCM
Županija‘zlatni bagatin‘

Prkose svim nedaćama: ovo su šibenski obrtnici koji neumorno rade više od pola stoljeća

Piše Šibenski.hr
23. rujna 2024. - 11:39

U prisutnosti brojnih kolega obrtnika iz cijele Hrvatske te predstavnika Hrvatskog Sabora, Vlade RH, grada Šibenika i županije, Udruženje obrtnika Šibenik svečano je obilježilo 55. obljetnicu obnove rada u subotu, 21.09.2024. u Kongresnom centru AMADRIA PARK-a u Solarisu. Središnji događaj svečanosti bilo je uručivanje plakete „Zlatni bagatin“ osmorici obrtnika čiji obrti uspješno, neprekidno rade i promiču vrijednosti obrtništva 50 i više godina.

To su: Exclusive centar Božo Paić-Šibenik, Zlatarna Primošten--Primošten, Euro Gold Silber-Primošten, Domdjoni-Šibenik, Zlatar filigran Anton Bataljaku-Šibenik, Ugostiteljski obrt Panova-Bilice, Stolarija Rudi-Šibenik, Zlatarna Simon Čivljak-Šibenik.

image

Božo Paić (u sredini) jedan je od šibenskih obrtnika koji rade više od pola stoljeća

Privatni album

Svečano je uručeno i 11 priznanja vlasnicima obrta koji u kontinuitetu rade već 40 i više godina.

Udruženje obrtnika Šibenik kao obrtnička asocijacija osnovana je 1969. godine a od 2002. djeluje pod sadašnjim imenom te obuhvaća područje grada Šibenika i Skradina te općine Primošten i Rogoznica. No, tijekom duge povijesti ovog područja obrtništvo je bilo jako a obrtnici su se okupljali u cehove i zadruge. S 2 400 članova i stalnim rastom Udruženje obrtnika Šibenik  među deset je najvećih udruženja u Republici Hrvatskoj. Naši obrtnici predstavljao male ali čvrste karike u gospodarskom lancu cijelog šibenskog područja pa i šire, kazao je u prigodnom govoru predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik Joso Smolić:

- Nastavljamo i dalje raditi u interesu obrtništva, prije svega u stalnoj suradnji sa šibenskim strukovnim školama. Cilj je imati kvalitetno izučene naraštaje mladih obrtnik koje tržište rad treba. Osim toga nastavljamo surađivati s gradovima i općinama Šibenikom, Skradinom, Rogoznicom, Primoštenom i Bilicama kako bi rješavali probleme obrtnika. S Gradom Šibenikom započeli smo upravo razgovore vezano uz formiranje obrtničke zone unutar Industrijske zone Podi. Na potrebu te zone smo ukazivali godinama a sada su se stvorili uvjeti za realizaciju- istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik Joso Smolić.

image

 Joso Smolić

Nikolina Vuiković Stipaničev/Cropix

Na svečanosti povodom obilježavanje 55. obljetnice obnove rada Udruženja obrtnika Šibenik potpisana je i Povelje prijateljstva između Udruženja obrtnika Šibenik i Udruženja obrtnika Zagreb.

 

 

 

23. rujan 2024 11:40