StoryEditorOCM
ŽupanijaEvo kako oni dijele naš novac

Političkim strankama 400.000 kuna plus naknade, ekoudrugama osam puta manje! Najviše će, naravno, dobiti HDZ; A nije loša svota ni za Listu Stipe Petrine

5. prosinca 2019. - 11:20

Skupština Šibensko-kninske županije u idući četvrtak će, osim ključnih proračunskih dokumenata, donijeti i neke “standardne” odluke i programe koji najčešće prolaze bez rasprave i medijske pažnje, a zapravo puno govore o prirodi politike kod nas.

 

Ovdje izdvajamo dvije, naprosto radi potrebe da ukažemo na njihovu nelogičnost, neracionalnost, pa i nepravednost. Preciznije rečeno, riječ je o jednoj odluci i jednom programu.

 

Prva je Odluka o raspoređivanju sredstava iz županijskog proračuna političkim strankama koje participiraju u Skupštini ŠKŽ. Ukupno, radi se o 400.000 kuna javnog novca. Drugi je akt Program javnih potreba iz područja zaštite okoliša i prirode ŠKŽ za 2020. godinu. Za taj je program županija rezervirala u proračunu ukupno – 50.000 kuna! Dakle, osam puta manje nego za poticanje stranačkih aktivnosti.

 

Prvom odlukom financijski se stimuliraju političke stranke i njihovi izabrani vijećnici za “posao” za koji su i pojedinačno plaćeni kroz vijećničke naknade (oko tisuću kuna). I po logici stvari, tko ima najviše vijećnika, dobije i najviše novaca. Mada, kvantiteta apsolutno ne korenspondira s kvalitetom rada u skupštini.

 

Naprotiv! Vijećnici vladajućeg HDZ-a kojih je u Skupštini 20, donijet će stranci gotovo pola ukupnog proračunskog iznosa za političke partije u ŠKŽ-u, a cijeli će mandat, kao po nekom pravilu, “lojalno odšutjeti”. A i što bi oni pitali “svoje” ?! Od njih se očekuje samo da dižu ruke i podržavaju predložene dokumente županijske administracije. I to statiranje u Županijskoj skupštini, koja se, kako već odavno znamo, sastaje četiri puta godišnje, eventualno koji put više, vijećnicima se mjesečno honorira kroz naknade od tisuću kuna, a stranci, kroz ovu odluku, po izabranom vijećniku 9.216,58 kuna, ili u slučaju vijećnice, kao podzastupljenog spola, 10.138,24 kuna. Ukupno, to HDZ-u donosi iz županijskog proračuna 192.626,54 kune. Ali, za što?

 

Ženski spol skuplji

 

Kao da će stranka ulagati u političko opismenjavanje i educiranje svojih vijećnika, ili možebitno u primjerenija odijela izabrane gospode kako bi dostojno reprezentirali svoju političku opciju u skupštinskim klupama. Poput televizijskih novinara kojima se njihova matična kuća brine da su prikladno odjeveni za pojavljivanje pred kamerama. Ali, oni, za razliku od naših vijećnika, nešto i rade...

 

Nadalje, NL Stipe Petrine sa sedam vijećnika (od toga dvije žene) po rečenoj odluci dobiva 66.359,38 kn, SDSS s 3 vijećnika (od toga jedna žena - podzastupljeni spol) 28.571,40 kuna, Loza nezavisna lista s 3 vijećnika računa na 27.649,74kn,SDP i HNS i svaki s po 2 vijećnika (od toga jedna žena) dobivaju 19.354,82,HSS s 2 vijećnika 18.433,16,HSU ima jednog vijećnika i primit će 9.216,58 kn, koliko pripada i MOST- u i HSLS-u koji su zastupljeni također s jednim vijećnikom.

 

No, za razliku od vijećnika vladajuće većine, oporbeni bar čitaju skupštinske materijale i pripremaju pitanja za “aktualac” ili za raspravu po predloženom dnevnom redu, i neusporedivo su aktivniji (napose NL SP-a) od vijećnika pozicije.

 

Zašto bi se političke stranke financirale javnim novcem? Ako je argument, kakav se koristio s prvim godinama hrvatske samostalnosti i demokracije zasnovane na višestranačju i slobodnim izborima, poticanje političkog pluralizma i jačanje demokratskih principa odlučivanja, koristiti ga i nakon tri desetljeća od uspostave demokratskog sustava, u najmanju je ruku neumjesno, da ne kažemo -nepristojno.

 

Financijska potpora različitim političkim opcijama, uostalom kao i Crkvi, morala bi biti stvar slobodnog izbora svakog građanina sukladno njegovim preferencijama. Nelogično je da svi financiramo sve, i time podupiremo, i novcem, nesmjenjivost političkih opcija koje dobivaju najviše.

 

Nema veze ako nema pitke vode

 

S druge strane, Program javnih potreba iz područja zaštite okoliša i prirode ŠKŽ financirat će se u idućoj godini s mizernih 50 tisuća proračunskih kuna. A to apsolutno jest javni interes koji tangira svih! Pogotovo u županiji čiji su stanovnici, njih preko sto tisuća, životno ugroženi ekološkim incidentima koji dovode u pitanje kakvoću, nerijetko katastrofalno kontaminirane, pitke vode. I umjesto da se volonteri okupljeni u brojnim eko-udrugama ozbiljnije stimuliraju u svojim entuzijastičkim aktivnostima na podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirode i okoliša za dobrobit svih nas, njima se udjeljuje ukupno 50 tisuća kuna tek reda radi, da se zadovolji forma i da se ušutka eko-aktiviste, umjesto da ih se na angažman potiče. A javni novac se upumpava u političke stranke kako bi se zadovoljili apetiti njihove sljedbe koja će im osigurati vlast, moć, privilegije...

25. travanj 2024 04:03