StoryEditorOCM
Županijahvataju se pozicije

Počele su unutarstranačke borbe u HDZ-u: Burić je oslabio, Kulušiću puno toga ide na ruku

Piše Zdravko Pilić
13. lipnja 2024. - 08:09

Vijest o povratku Ante Kulušića u stranačke prostorije na Baldekinu, što smo je obnarodovali krajem prošlog tjedna, danima je već glavna tema u redovima najjače šibenske političke grupacije. S razlogom. Jer, jasno je bilo već u startu svima koji se u krugu od Murtera do Rogoznice i od Strmice do Žirja bave politikom, da se Kula ne vraća da bi ‘pomogao‘ oko EU izbora, niti da bi bio, kako se poslije komentiralo, savjetnik za iduće lokalne izbore, nego se Kula vraća da bi bio – a što drugo - novo stari predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. I da, kad se već pojavio sa starim HDZ-ovim ‘trouble makerom‘ Mihom Miočem, kupi vojsku za taj odlučni boj, za unutarstranačke izbore, koji će se dogoditi za otprilike godinu dana, nakon lokalnih izbora. Tko će mu se pridružiti? Pa svi oni koji su u trenutnoj podjeli karata unutar HDZ – a ostali kratkih ruku, a njih nije mali broj.

Burić je oslabio

Krenimo redom. Eto, opća je ocjena kako je Paško Rakić najveći gubitnik nakon izbora. Prošli su i oni za sabor i oni za EU parlament, a on se nije našao ni na jednoj listi. Jasno je, dakle, da on ima razloga biti nezadovoljan takvim raspletom situacije, i da bi Kula, ako mu obeća da će u novom dijeljenju karata imati više sreće, mogao imati njegovu potporu. I ne samo njegovu, nego i brata Ante, bez obzira što su na prošlim unutarstranačkim izborima bili na suprotnim stranama. A taj savez s braćom je već velika stvar, jer ovdašnjim HDZ-om nije vladao nitko tko nije s njima bio ‘u talu‘. Kula se i ubacio u ovu igru jer je osjetio da je položaj Željka Burića, dosadašnjeg predsjednika ŽO HDZ-a i neprikosnovenog gradonačelnika nakon ovih izbora, oslabljen. Niti je u Saboru, niti je utjecao na listu za Sabor, koja se doimala kao da je skrojena mimo njega, a na koncu je i Zekanović, kojeg u ovdašnjem HDZ-u nikako nisu željeli na listi, dobio i više preferencijalnih glasova od njega.

Zaratio je i s Nediljkom Dujićem, koji je htio na listu za Sabor – Skradin ga je predložio – ali je Željko to otklonio, što bi mu se sad moglo osvetiti. Jer, Dujić još uvijek stoji dobro gore u Zagrebu, uspio se othrvati i naletima slavonskog lobija unutar HDZ – a i DP – ovcima, koji su urtali na njegovu fotelju u Hrvatskim šumama, i sad bi baš on mogao biti taj koji će Kulušiću gore kod šefa Plenkovića otvoriti vrata, i reći koju lijepu riječ za njega.

Istina, nisu u nekoj velikoj ljubavi – Kula i Dujić – ali i na toj je relaciji, tvrde dobro upućeni, posljednjih mjeseci došlo do zatopljenja. A Dujiću bi se pružila prigoda da i on malo dodatno zasoli Buriću. Kulušiću, dakle, puno toga ide na ruku.

Malenica ide u SAD

A zamalo mu je sve konce pomrsio Ivan Malenica. Svi su, naime, a on, kao stara iskusnjara, prvi među njima, pomislili kako će se sve u Šibensko – kninskom HDZ – u početi slagati oko Ivana Malenice, nakon njegova odlaska s mjesta ministra uprave i pravosuđa. Malenica će se vratiti u Šibenik, bit će saborski zastupnik i šef ŽO HDZ-a, kao što je to, uostalom, bio svojedobno i Kula.

No, ništa od toga, jer je Malenica ostao u Zagrebu, a od Nove godine navodno odlazi u SAD, gdje ga čekaju novi poslovni izazovi, o kojima još nitko ne govori ništa, iako ih svi drže za gotovu stvar. S takvim raspletom situacije kako već rekosmo, najzadovoljniji je bio Kulušić, kojeg će sada biti iznimno teško zaustaviti u pohodu za ključeve prostorija na Trgu Andrije Hebranga. Koje bi tako mogle postati poprište još jedne reprize ‘Gospodar prstenova: Povratak kralja!‘

15. lipanj 2024 08:10