StoryEditorOCM
Županijaimamo rezultate

Pirovac prvi po razvrstavanju i odvajanju otpada u Županiji, Rogoznica druga. Evo kako stoji Šibenik i tko je potpuno zakazao

Piše Vedrana Stočić
2. kolovoza 2023. - 16:24
U nekim općinama i gradovima vidni su pomaci na bolje, a neki su potpuno zakazali.Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

Smeće naše svakidašnje, ne samo da smrdi i zagađuje okoliš već je i prvorazredni ekonomski, politički i svaki drugi problem. Zbog nepravilnog posloženog sustava u skladu s EU direktivama u problemima su brojni načelnici i gradonačelnici, a građeni ko građani većina ih se ne želi zamarati odvajanjem iako im je zbog pravilnog recikliranja cijena usluge znatno niža.

Zanimljivo je netom objavljeno Izvješće Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o zbrinjavanju komunalnom otpadu u 2022. za Šibensko-kninsku županiju ni jedan grad ni općina nisu došli do 50 posto recikliranja koliko je minimum za neplaćanje okolišne naknade ili penala. U nekim općinama i gradovima vidni su pomaci na bolje, a neki su potpuno zakazali. Općine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje su na nula posto recikliranja, Općina Primošten je na mizernih dva posto, Grad Šibenik reciklira 12 posto otpada, Grad Vodice 17 posto, a Općina Pirovac otišla je najdalje s 32 posto recikliranja.

Na drugom mjestu Općina Rogoznica koja je postigla stopu odvojenog sakupljanja otpada u okviru javne usluge od 18 posto što je povećanje od čak 38,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

-S tim brojkama, nalazimo se na drugom mjestu, gledajući ukupne rezultate u Šibensko-kninskoj županiji.

Za naglasiti je kako sinergijom korisnika i Škovacin d.o.o. kao davatelja javne usluge, Općina Rogoznica svojim primjerom i radom daje "vjetar u leđa" i županijskom prosjeku koji sveukupno iznosi 12 posto. Općina Rogoznica će i dalje, u suradnji sa svojom komunalnom tvrtkom, nastaviti ulaganja u standard i poboljšanje komunalne usluge, bilo kroz apliciranja na javne pozive i povlačenje bespovratnih sredstava, bilo kroz strateški projekt reciklažnog dvorišta, na kojemu radimo. Imponira nam podatak, da u odnosu na neke jedinice lokalne samouprave, imamo i do 900 posto veću stopu odvajanja korisnog otpada.- rekao nam je direktor rogozničkog komunalca Ante Baus.

Veliki je to pomak za općinu koja je prije dvije-tri godine imala silne probleme s radničkim nezadovoljstvom, odlaganjem i prikupljanjem otpada, te s velikim brojem neplatiša koji su otkriveni tek kada su s javnih površina maknuti veliki kontejneri i kada je započela podjela zelenih kanti po kućanstvima. Neplatiše nisu imale obzira, svoje smeće ostavljali su na ulicama, u tuđim dvorištima, vrtačama, pod tuđim maslinama. Stvari su se dovele u red zahvaljujući postavljenim kamerama na problematičnim mjestima, naplaćivale su se i kazne, učinkovito je bilo i javno prozivanje, a za uvođenje reda najviše od svega pomoglo je sređivanje evidencije.

Prije dvije godine usporedbom plaćanja komunalne naknade i plaćanja odvoza smeća utvrđeno je da 4200 kuća koje plaćaju komunalnu naknadu njih 3500 plaća i smeće. Dakle tih 700 povlaštenih i neodgovornih vlasnika objekata, među kojima je bilo iznajmljivača apartmane vrijednih milijune eura i restorna, nikada nisu plaćali odvoz smeća. Novih 700 korisnika uvedeno je u evidenciju, međutim neplatiša je još, ali, kažu u komunalcu, evidencija se svakodnevno ažurira.

Inače općinskog komunalnog poduzeća Škovacin u 2022. godinu. financijski je bilo uspješno. Ukupni prihodi u prošloj godini iznosili su 9.313.184 kuna što je za milijun kuna više nego 2021. godini, dobit poduzeća iznosila je 78.691 kuna. Bitno je porasla i knjigovodstvena vrijednost materijalne imovine, u 2021 godine iznosila je 1.596.612 kuna, a na koncu prošle godine bila znatno veća i iznosila je 4.160.617 kuna. Dugotrajna imovina na koncu godine iznosila je 5 milijuna kuna.

Od 1. siječnja ove godine povećane su cijene odvoza komunalnog otpada. Primjerice spremnik od 120 litara s miješanim komunalnim otpadom stanovnici Općine Rogoznica plaćali su 8 kuna i 13 lipa plus PDV, ista usluga ove godine naplaćuje se 17 kuna i 45 lipa ili točnije, 2,23 eura. Za nekih četiri kune poskupio je i paušal, cijena je ista za sve veličine spremnika, pa će tako 68,27 kuna ili 9,06 eura plus PDV plaćati oni s najmanjim spremnikom od 120 litara i oni s najvećim od 1100 litara. Cijena odvoza ipak zavisi o količini otpada, pa će tako pražnjenje spremnika od 1100 litara korisnik usluge po novom platiti 159,94 kune ili 21,23 eura. U novom cjeniku paušal od 140 kuna ili 21,23 eura plaćaju najmanji poduzetnici, iznajmljivači apartmana s dva ili dvadeset ležaja, trgovački centri, marina s preko 400 vezova, restorani... Na tu odluku komunalna poduzeća nisu imali utjecala, morali su se uskladiti sa zakonskom regulativom.

Valja napomenuti da u Općini Rogoznica osim miješanog komunalnog otpada sav reciklažni otpad (plastika, papir, staklo...) prikuplja se besplatno bez obzira na količine, krupni otpad također se može besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu.

                    

Škovacin posluje dobro 

Rogoznički "Škovacin " nema financijskih problema, dobro mu ide i kampanja odvajanja, međutim ovog ljeta muku muči s radnom snagom. Pogotovo nedostaju čistači javnih površina i plaža, područje je veliko, smeća ima na tone a na nekoliko raspisanih natječaja nitko se nije javio.

                     

28. travanj 2024 21:51