StoryEditorOCM
ŽupanijaZAOKRET U PRIMOŠTENU

Petrina prvo najavio da će ignorirati covid potvrde pa se predomislio: ‘Što da radim? Ne želim plaćati kazne‘

Piše Šibenski.hr
24. studenog 2021. - 12:09

Odgovorne osobe u svim javnopravnim tijelima koje ne budu provodile sigurnosnu mjeru obveze predočenja covid-potvrde bit će osobno kažnjene s čak do 50.000 kuna, otkrio je jučer ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će sljedeći tjedan biti na Vladi, piše Jutarnji list.

Izmjene zakona, rekao je Malenica, definiraju obvezu predočenja potvrde o cijepljenju, preboljenju ili testiranju u javnopravnim tijelima u koja spadaju zakonodavna, izvršna i sudbena tijela, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, druga državna tijela, pravne osobe koje imaju javne ovlasti i pravne osobe koje obavljaju javnu službu.

Dodatno se precizira tko su odgovorne osobe na koje se zakon odnosi, propisuje se novčana kazna od 30.000 do 50.000 kuna, a kao nova sigurnosna mjera dodaje se covid-potvrda.

Kategorizacija djela

To konkretno znači da će inspektori moći, primjerice, kazniti gradonačelnika Sinja Miru Bulja koji nije htio uvesti covid-potvrde, kao i načelnika Primoštena Stipu Petrinu jer su oni prema postojećim propisima kao čelnici tijela odgovorne osobe. Ali kaznu neće dobiti predsjednik Republike Zoran Milanović, no bude li i dalje inzistirao da neće provoditi ovu mjeru, do 50.000 kuna platit će njegov predstojnik Ureda Orsat Miljenić kao odgovorna osoba u Uredu predsjednika.

Ako ni nakon prve kazne ne budu primjenjivali covid-potvrde, Miljenić može platiti i dodatnih 50.000 kuna i tako sve dok ne uvedu ovu sigurnosnu mjeru.

Za fizičke osobe nisu predviđene kazne, nego je samo propisano udaljenje, no ako se dogodi da netko ipak uđe u ustanovu, odgovorna osoba u tom tijelu može pozvati policiju.

Bilo je slučajeva kad su zaposlenici u školama, unatoč zabrani, ušli u prostor gdje je obvezna covid- potvrda, a tada njih procesuira policija. Ovisno o kategorizaciji djela, prijava može ići od prekršajne do kaznene.

Inspekcija

Za nadzor ovih odredbi nadležan je Državni inspektorat, ali izmjenama zakona od prošle godine, kada je proglašena epidemija, iznimno su za nadzor provođenja sigurnosnih mjera nadležni i drugi inspektori te policajci. Kada je riječ o Uredu predsjednika, njima bi na vrata mogla pokucati i Upravna inspekcija. Ministar Malenica je, pak, rekao kako ne može vjerovati da na Pantovčaku ne bi pustili inspekciju, odnosno da bi predsjednik vojsci naredio da čuva Ured predsjednika od inspektora.

- Odgovornost je svih da poštuju zakone, tako i Ureda predsjednika. Ne mogu vjerovati da bi dopustili da nadležna državna tijela ne kontroliraju provedbu zakona. Apsurdno je da imamo predsjednika koji javno poziva na nepoštivanje zakona. Odgovornost je na predstojniku Ureda i vjerujem da će predstojnik poštivati odredbe zakona i odluke Stožera - poručio je Malenica koji se ne slaže s Milanovićem da je Ured predsjednika eksteritorijalni prostor.

Nema ulaska

Stipe Petrina, načelnik Primoštena, koji je odlučio ignorirati odluku Stožera o covid-potvrdama jer ne vidi smisao u tome niti imaju uvjete za testiranje, sada ipak mijenja priču i kaže da se ne želi izlagati tako velikim kaznama.

- Tko se cijepi i testira, moći će ući u općinu, a tko neće, nema ulaska. Što da radim? Ne želim se izlagati i plaćati kaznu, iako su mi covid-potvrde neshvatljive jer i cijepljeni mogu širiti virus. Ja sam se testirao za Županijsku skupštinu. Ako se ja moram testirati, zašto se ne testiraju i cijepljeni jer oni samo štite navodno sebe - kaže Petrina za Jutarnji list.

Dodaje kako će poštivati odluku, iako nema uvjete za njezinu provedbu.

- Županija je organizirala testiranje i platila ljude da to rade. Tko će nama to raditi i platiti? - pita se Petrina.

20. travanj 2024 08:58