StoryEditorOCM
Županijaprivatizacijska pljačka

Petrina i Primoštenci nastavljaju ‘rat‘ s Mađarima! Načelnik najavio radikalan potez

Piše Vedrana Stočić
29. rujna 2023. - 15:12

Na današnjoj sjednici primoštenskog Općinskog vijeća jednoglasno je donesena odluka o financiranju dokumentarnog filma na temu "Kronologija privatizacijske pljačke Primoštena". Prema prvim projekcijama troškovnika dokumentarac bi općinski proračun koštao oko 30.000 eura, a snimalo bi se na lokacijama: Primošten, Jelsa, Trpanj I Gradac.

Sve su to mjesta u kojima Hrvatski fond za privatizaciju 2002. godine hotelska poduzeća prodao Mađarima Tamása Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa, odnosno tvrtki osnovanoj za tu namjenu "Diamant marini" sa sjedištem u Zadru.

Nijedan od tih hotela nije obnovljen, neki od njih su jezive ruševine, a trenutno ne radi ni hotel Zora u Primoštenu koji je jedini bio u funkciji.

Autori filma razgovarat će se s načelnicima tih mjesta, domicilnim ljudima, osobama koji su bili na pozicijma za donošenje odluka o vlasništvu turističkog zemljišta, te osobama koje su bile upućene u stanju prije privatizacije i u reprogramiranje. Javnosti će biti podastri brojni dokumenti, neki od njih nikad viđeni... Film će se snimati digitalnom filmskom kamerom i dronovima, a cjelokupna produkcja bit će u tehnologije visoke razlučivosti 4k.

Borba za hotele, turistički Primošten i djedovima, rekao je ne sjednici Općinskog vijeća, načelnik Stipe Petrina ne završava s prošlotjednim prosvjedom u Zagrebu.

-Mađari nam stežu omču oko vrata i mi moramo sve napraviti da se raskine ugovor koji ni jednoj stavci nije ispoštovan, te raspiše novi međunarodni natječaj za prodaju primoštenske hotelske kuće. Do sklapanja novog ugovora u upravi poduzeća mora sjediti predstavnik Vlade RH, Županije Šibensko-kninske i Općine Primošten.-rekao je na Vijeću načelnik Petrina.

Istaknuo je i da novi vlasnici "Canberra Invest" iz Budimpešte su otkupili milijunske dugove Diamant marine nastavljaju po istim obrascu. Dižu milijunske kredite na ruševine i kupuju zemlju u Baranji. Tako su podigli hipotekarni kredit od čak 24 milijuna eura na potpuno devastirani i urušeni hotel Marina lučica. Prema nekim saznanjima, kaže Petrina, u posljednje 3-4 godine od kako su vlasnici zadužili su se golemih 96 milijuna eura. Po Petrini sumnjiv je prošlogodišnji požar u prekrasnom natkrivenom baze hotela Zora koji je izgrađen daleke 1968. godine i još uvijek je arhitektonski biser.

-Svi naši pokušaji da državnim institucijama na normalan i proceduralan način ukažemo na štetu koja nam je nanesena i dalje se nanosi nisu urodili plodom. Posebno je odgovoran DORH kojemu je zadaća da brine o imovini RH, a upravo DORH građanski odjel u Zagrebu fiksno ugovorene datume o obnovi u Aneksu 2 izmjenjuje u formalaciju do ispunjenja uvjeta što znači mogu to napraviti za 5 tisuća godina ili nikad. Namjerno bez ikakve procedure DORH daje više od 20 ha zemljišta dugoj državi. –kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Primoštenski načelnik i Općinsko vijeće imaju još jedno moćno oružje koje je isključivo u njihovoj ovlasti, a to je prostorno-planska dokumentacija. Načelnik Petrina najavio je tako na sjednici Općinskog vijeća krajnje radikalan potez: Izmjene i dopune Prostornog-plana uređenja Općine Primošten.

Turistička zona T1 Marina lučica u kojoj je istoimeni derutni hotel i dio Turističke zone T1 Raduča na kojemu se nalazi ruševina prvog primoštenskog hotela Raduča bit će izmještene na drugu lokaciju po želji građana Primoštene, a te turističke zone u prostornom planu bit će obojene bijelo, što znači potpunu zabranu svakog građenja. Ne treba isticati da to atraktivno zemljište potezom pera urbanista postaje tek bezvrijedna ledina.

27. travanj 2024 00:31