StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac i Murter-Kornati

Ove dvije općine iz Šibensko-kninske županije mogu biti primjer drugima: zauzele su visoka mjesta po ulaganjima u obrazovanje

Piše Toni Veljača
1. prosinca 2021. - 11:15

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju općinskih proračuna u 2020. godini dvije općine u Šibensko-kninskoj županiji su zauzele visoke pozicije kada je u pitanju izdvajanje za obrazovanje po glavi stanovnika. Naime, Općina Pirovac zauzela je visoko sedmo mjesto, za obrazovanje izdvaja 4.594 kune po stanovniku. Općina Murter-Kornati za obrazovanje izdvaja nešto manje, 3.851 kunu po glavi stanovnika te se na rang listi nalazi na devetom mjestu od ukupno 428 općina u Hrvatskoj.

Kada pogledamo broj općina u Hrvatskoj, ovi rezultati su izniman uspjeh. Svjesni su toga i u Općini Pirovac.
- Moram reći da nas je ovaj podatak malo iznenadio, mislim da možemo biti zadovoljni i ponosni na rad Općine kada je obrazovanje u pitanju. To je segment u koji ulažemo značajna sredstva što ovi rezultati i pokazuju – istaknuo je Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac.

Općina Pirovac među ostalom sufinancira stipendije, prijevoz i udžbenike za osnovnoškolce. Značajna sredstva su izdvojena i za novi dječji vrtić.
 

- To su stavke u koje i dalje planiramo ulagati. Prema ovim rezultatima, prvi smo u Dalmaciji po ulaganju u obrazovanje. Druge općine i gradovi, koji su bogatiji, ostali su iza nas. Mislim da je to podatak koji govori sam za sebe – zaključio je Gulam.
 

Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati također dijeli zadovoljstvo s kolegom iz susjedne općine.
- Općina Murter-Kornati ulaže značajna sredstva u predškolsko i školsko obrazovanje, a tu su i infrastrukturni projekti poput dječjeg vrtića. Bez ulaganja u obrazovanje otok bi se ugasio, što nam svakako nije u interesu – naglasio je Turčinov.

Osim besplatnih udžbenika, Općina sufinancira i nabavku radnih materijala te ostalih školskih potrepština. Financiraju se školski obroci za socijalno ugrožene učenike te se dodjeljuju stipendije za učenike srednjih škola i studenata.

- Svake godine dodjeljujemo 40 stipendija, 30 ih je studentskih u iznosu od 650 kuna. 10 stipendija u iznosu od 400 kuna odvajamo za naše učenike – naglasio je Turčinov.

Pohvalio se Turčinov i rezultatima kada je ulaganje u sport u pitanju.

- Moram napomenuti da smo Općina koja mnogo ulaže i u sport, gdje se nalazimo na petom mjestu kada je u pitanju ulaganje u taj sektor. Imamo nekoliko klubova iz različitih sportova, infrastruktura nam je obnovljena i svi preduvjeti za sportske aktivnosti su našim klubovima omogućene. Murter je prekrasno mjesto za život, ovo su mali ali značajni podaci koji to i potvrđuju – zaključio je načelnik Murtera.

20. travanj 2024 03:40