StoryEditorOCM
ŽupanijaVisovac

Otok franjevaca opsjedaju turisti sa svih strana svijeta: ‘Fascinira ono što se na njemu može vidjeti i doživjeti‘

Piše Joško Čelar
1. kolovoza 2023. - 18:58

Nacionalni park Krka ovih dana upregnuo je svoju cijelu flotu od desetak brodova, od kojih tri ekološka na električni pogon, na relaciji: Skradinski Buk - Visovac - Roški slap prepunih turista. Od kojih ih velik broj "takaje" upravo Visovac. Pa u dobroj turističkoj sezoni Visovac posjeti i više od 30 tisuća turista.

Iako u ovo vrijeme našega obilaska Visovca uoči blagdana Gospe od Anđela, kad će se na Visovcu naći velik broj hodočasnika, nismo naišli na mravinjak ljudi na negdašnjoj Albi lapis - bijeloj stijeni, fascinira ono što se na njemu može vidjeti i doživjeti.

Prije negoli ćemo kročiti na Visovac, naš pratiteljica iz NP Krka Tihana Jurić predočila nam je s nekoliko podataka stanje u turističkom prometu za šest mjeseci 2023.

U tom razdoblju, kaže Tihana, NP "Krka" obišlo je 332.248 gostiju, što je 7 posto više nego u istome razdoblju lanjske godine.

Uz Eko kampus "Krka" u Puljanima, koji bilježi porast obitelji, učenika i studenata, ključne točke obilaska nacionalnog parka su i dalje Skradinski buk, Visovac i Roški slap s brojnim sadržajima.

Čekajući brod na Stinici, na miljevačkoj strani, u ograđenoj maloj plaži kupala su se djeca, cure igrale nekakvu vodenu odbojku, a žena plutala sa svojim ljubimcem na dasci. Prava milina.

Na Visovac nas je dovela brodica istoga imena, dok je poznata "Dika" trenutno na popravku motora.

Na mjestu gdje smo u vrijeme poplava jedva gazili, pod visokim čempresima sa stolovima za odmor dočekali su nas gvardijan samostana fra Marko Nimac i fra Stojan Damjanović, do-meštar visovačkih novaka. Oba "u civilu" zbog obilja poslova koje obavljaju u svojoj maloj fratarskoj zajednici u samostanu, crkvi, vrtu. Pa i onu s brojnim gostima. Sjeli smo uz kavu i poznatu visovačku travaricu od 15 ljekovitih trava.

Pitali smo gvardijana, koji je ujedno i župnik župe Dubravice nad Skradinom, kako Visovac kao sredina duhovnoga mira, službe Božje i svetište Gospe od Anđela korespondira s turizmom već dugi niz godina.

- Turisti su nam u uvijek dobrodošli - zbori fra Marko, među njima je velik broj onih koji se nadahnjuju i našom vjerom Kristovom, a ovo mjesto im je i oaza prirode i sredina gdje mogu upoznati dragocjenosti koje Visovac stoljećima raspolaže. A na naše pitanje je li crkveni muzej spreman nakon velike izložbe u Zagrebu primiti dragocjenosti koje su sada još uvijek u raspremi i čuvanju u prostorima samostana, gvardijan odgovara da trenutno na adaptaciji muzeja nema radova, ali se sve priprema da se u pogodno vrijeme nastave.

Inače, ovih dana samostan je popunjen sa sedam novih novaka za službu redovničku i Gospinu vjernost.

U Muzeju, gdje je ostao manji broj izložaka, susreli smo grupu turista okupljenih oko slike Marije Magdalene, replike slike iz Tizianove škole.

A u raskošnome vrtu punom plodova i raskoš životinjskoga svijeta. Afričke kokoši, pačići, paunovi, labudovi i patke što u jatu klize zelenom površinom vode.

Nije čudo što i posjetitelji u obilasku Visovca malo govore. Da bi se puno toga doživjelo dovoljno je stati i gledati. Dojmovi naviru kao plima rijeke.

27. travanj 2024 21:43