StoryEditorOCM
Županijačetvrto mjesto

Opravdali članstvo i ponosni se vratili iz Berlina: Drniš će čuvati titulu zelenoga grada

12. ožujka 2019. - 12:51

U kategoriji "Best of Europe", grad Drniš je u konkurenciji 20-ak nominiranih destinacija osvojio četvrto mjesto na Turističkom sajmu ITB Berlin i tako na najbolji način opravdao uvrštenje među "Top 100 održivih destinacija svijeta".

Na uspjeh svoga grada na prestižnoj turističkoj manifestaciji te plasman uz bok Portugalu, Bledu i Malom Lošinju, ponosan je Tomislav Dželalija, zamjenik gradonačelnika Drniša koji je, uz Ivanu Sučić, pročelnicu gradskog upravnog odjela za gospodarstvo i financije prisustvovao svečanosti proglašenja laureata u Berlinu.


– To su zaista bili trenuci za pamćenje. Među finalistima najvećeg svjetskog turističkog sajma jedine dvije hrvatske destinacije bile su Drniš i Lošinj, što je, samo po sebi, veliki uspjeh. Svaki laureat, naime, morao je zadovoljiti 15 vrlo rigoroznih kriterija koji pojedinu destinaciju određuju kao odgovornu i zelenu, a posebno povjerenstvo, sastavljeno od 12 međunarodnih stručnjaka, predstavnika medija i respektabilnih turističkih agencija, ocjenjivalo je prirodu, životinjski svijet, pejzaž, klimu, okoliš, kulturu, tradiciju, gostoljubivost, društvenu dobrobit, održivi destinacijski menadžment, odnosno ukupnu razinu zelenog destinacijskog standarda. Tako se naš trud i zalaganje isplatilo, a ujedno smo opravdali i povjerenje koje nam je ukazano još 2016. godine, kada je Drniš postao član "Top 100 Green Destination" – istaknuo je Dželalija, te dodao kako drniško izaslanstvo na sajmu nije bilo osamljeno.

Među iseljenicima

– S nama su sve vrijeme bili Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Njemačkoj, Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, te Željana Šikić, direktorica TZ-a Šibensko-kninske županije. Na sajmu smo iskoristili priliku i za susret s Garijem Cappellijem, ministrom turizma, pa smo ga upoznali s našim gradskim projektima kojima jačamo i obogaćujemo turističku sezonu te utječemo na produljenje turističke sezone. Na štandu Hrvatske turističke zajednice prvi put smo predstavili i promotivne materijale grada Drniša, tako da smo se iz Berlina vratili obavljena posla. Osim toga, imali smo vremena i za posjet predstavnicima Hrvatske katoličke misije. Voditelj fra Edvard Sokol i dušebrižnik fra Tomislav Brekalo upoznali su nas s radom misije i organizirali susret s iseljeničkim obiteljima podrijetlom iz drniškoga kraja. Svi su bili oduševljeni što je Drniš na turističkom sajmu ostvario takav rezultat te dokazao kako se zalaže za razvoj turizma, no ujedno i očuvanje svoje prirodne i kulturne baštine za buduće generacije. Na tom velikom, zelenom sajmu Drniš je za svoju strategiju dobio zeleno svjetlo – kazao je Dželalija.

Grad Drniš takav uspjeh obvezuje na daljnje aktivnosti kojima bi opravdao povjerenje svjetskih stručnjaka na području zelene samoodrživosti, pa će, zaključuje dogradonačelnik, drniški gradski oci ustrajati na ravnoteži razumne urbanizacije i zaštite krajobraza te sinergiji svih čimbenika koji pridonose turističkoj popularizaciji Drniša na ekološkim temeljima.

16. travanj 2024 15:58