StoryEditorOCM
Županijauzduž i poprijeko

Novi ministar gospodarstva obišao našu županiju: ‘Zadovoljan sam svime što sam vidio, mudro smo uložili veliki novac‘

Piše Šibenski.hr
24. siječnja 2024. - 08:12

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan sa suradnicima službeno je posjetio Šibenik, Pirovac, Vodice i Drniš te održao niz sastanaka na temu vodno-komunalnih projekata na području Šibensko-kninske županije.

Službeni posjet započeo je odlaskom u Pirovac gdje su ministra Habijana dočekali općinski načelnik Ivan Gulam, načelnik općine Tisno Kristijan Jareb te direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Zvonimir Štrkalj. Održan je sastanak na temu sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera. Riječ je o projektu čiji prihvatljivi troškovi iznose 53,35 mil. eura, od čega su 68,03 posto bespovratna sredstva, kojim se planira proširenje sustava javne vodopskrbe u duljini od 8,5 km, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 25,2 km, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 57,9 km te projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od 20.000 ES drugog stupnja pročišćavanja. Aktivno se radi na pripremnim radovima.

U Vodicama je ministra Habijana primio gradonačelnik Ante Cukrov, uz saborsku zastupnicu Branku Juričev-Martinčev, saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića i Marka Lugovića, pročelnika Ureda za komunalno vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo. Ministar Habijan upoznat je s fazama provedbe projekata Vodice 1 i Vodice 2 – sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Vodice-tribunj-Srima. Projekt se provodi u dvije faze, a planirano je proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 20 km te rekonstrukcija 24,9 km sustava javne vodoopskrbe, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 70,7 km te dogradnja UPOV-a za dodatni kapacitet od 17,500 ES drugog stupnja pročišćavanja. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose gotovo 62 mil. eura od čega bespovratna sredstva iznose gotovo 43,5 mil. eura.

Ministar Habijan i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posjetili su i gradilište na kojem se provodi projekt Vodoopskrba i odvodnja na području Grada Šibenika (Zaton, Lepenica), otoka Obonjana i Prvića te Općina Marina, Mitlo, Blizna Donja i Blizna Gornja koji je financiran sredstvima iz NPOO-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi preko 16 mil. eura. Ovim projektom osigurat će se smanjenje zagađenja okoliša i vodnih resursa otpadnim vodama te građanima zagorskog dijela, kao i otočanima, osigurati pristup zdravstveno ispravnoj vodi.

U pratnji Mirka Budiše, zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića posjetili su Centar za gospodarenje otpadom Bikarac gdje ih je dočekao direktor Centra Robert Podrug. CGO Bikarac izrađen je za potrebe Šibensko-kninske županije i ukupnog je kapaciteta obrade od 20.000 tone otpada godišnje. Pušten je u rad 2021. godine, a u sklopu njegove izgradnje sanirano je odlagalište na lokaciji samog centra, izgrađeno postrojenje mehaničko biološke obrade otpada, izgrađena je nova odlagališna ploha te dvije pretovarne stanice Biskupija i Pirovac. Kao i ostali centri na području Dalmacije, CGO Bikarac proizvodit će gorivo iz otpada. Grad Šibenik podnio je zahtjev za sufinanciranje studijsko-projektne dokumentacije u iznosu od 3,5 mil. eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je prihvatljive troškove. Postrojenje za energetsku oporabu otpada izgradit će se u obuhvatu CGO Bikarac te bi svu proizvedenu energiju mogao distribuirati prema potrošačima u industrijskoj zoni Podi koja će se proširiti.

„Jedna od mojih prvih odluka kada sam postao ministar i posljednja u prošloj godini bila je upravo vezana uz energanu na Bikarcu za koju će izradu projektne dokumentacije financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu. Sada nam predstoji, kada odluka bude spremna, uputiti je Vladi na usvajanje. Uspostava energane bit će prvi primjer kružnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj budući da će otpad, a koji će potencijalno moći koristiti i Poduzetnička zona Podi, postati izvor nove energije. Šibenski Centar gospodarenja otpadom može biti primjer svima u Hrvatskoj jer je otišao najdalje kada je u pitanju kružno gospodarenje otpadom stoga čestitam svima koji su sudjelovali u uspostavi projekta“, izjavio je ministar Habijan.

U Drnišu je održan sastanak s gradonačelnikom Josipom Begonjom i Davorom Jakelićem, direktorom tvrtke RAD d.o.o. Drniš za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju te je posjećeno gradilište projekta vodno-komunalnog gospodarstva financiranog sredstvima EU. Na području korisnika Rad d.o.o. Drniš do sada je završen jedan projekt u okviru IPA-e “Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš”. U okviru NPOO 2021-2026. od odobrena dva projekta koja se odnose na ulaganja u manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, jedan projekt je završen – Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Drniš, a drugi je u provedbi – Izgradnja dijela kanalizacijskog sustava Drniš – zapad 2.

“Moram izraziti zadovoljstvo svime što sam imao prilike vidjeti. Naime, u razdoblju od 2016.-2023. godine u projekte vodnog gospodarstva na području Šibensko-kninske županije uloženo je 88,78 mil. eura u projekte vodoopskrbe, projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, projekte navodnjavanja i projekte zaštite od štetnog djelovanja voda. Mudro smo iskoristili mogućnosti sufinanciranje projekata putem mehanizama bespovratnih sredstava te danas imamo niz završenih te velik broj projekata koji su u visokoj fazi provedbe, a svima je cilj podizanje kvalitete života naših građana”, zaključio je ministar Habijan.

27. travanj 2024 13:33