StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA Ponovljeno javno izlaganje o planu uređenja turističke zone Medine

Novi hotel imat će 330 kreveta

Piše Vedrana STOČIĆ NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
7. prosinca 2016. - 13:26

Javna rasprava i javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja turističke zone Medine održana je u lipnju prošle godine, a zbog manjih propusta u nacrtu plana nadležno ministarstvo zatražilo je ponovljenu javnu raspravu koja je započela u ponedjeljak i trajat će samo osam dana. Turistička zona Medine najstarija je planirana turistička zona na području općine Rogoznica. Uvrštena je u planske dokumente prije tridesetak godina, a najnovijom planskom regulativom doživjela je znatne izmjene u obuhvatu i namjeni. Investicija značajna za rogoznički turizam već bi odavno krenula da nije rascjepkanih parcela, brojnih vlasnika i nesređenih imovinskopravnih odnosa. Na javnom izlaganju prošle godine vlasnike još neprodanog zemljišta najviše je uznemirila činjenica da su prometnice planirane upravo na njihovu zemljištu. Posebno su bili ogorčeni na Općinu Rogoznica koja financira izradu planske dokumentacije i koja je, istaknuli su tada, trebala zaštititi njihove interese. Planska dokumentacija, ustvrdili su tada, samo će dodatno zacementirati njihovu oduzetu i obezvrijeđenu imovinu.

Blizina Zmajeva oka

Neki vlasnici žalili su se da već godinama na sudu pokušavaju riješiti status svog zemljišta, smeta im što do svoje zemlje moraju prelaziti preko rampe i plaćati skupi parking u koncesijskom obuhvatu marine Frapa. Rogoznica, smatra općinska uprava, treba tu turističku investiciju i u interesu im je da se konačno raspetljaju imovinskopravni odnosi vlasnika zemljišta i investitora Franje Pašalića, vlasnika marine Frapa. Inače, turistička zona Medine nalazi se u blizini marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Prostor obuhvata iznosi 12 hektara, kapacitet je 1100 kreveta, planirana je unutar građevinskog područja naselja Rogoznica. Predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta, a ostali smještajni kapaciteti, njih 770, bit će uglavnom u rezidencijalnim vilama i moraju imati najmanje četiri zvjezdice. Planirana je još gradnja sportsko-rekreacijskih sadržaja, ugostiteljski objekti, zabavni i uslužni sadržaji, plaže, ulice, infrastruktura, helidrom, čak i neki most dug 50, a širok pet metara...

Tradicijska arhitektura

Kako stoji u nacrtu UPU-a, hotel i vile smještajem i veličinom, a osobito visinom, moraju se uklopiti u mjerilo prirodnog okoliša, a arhitektonski izraz mora imati elemente autohtonog urbaniteta i tradicijske arhitekture.
Izgradnja turističke zone Medine može ići u fazama, a za svaku fazu izgradnje smještajnih građevina u sklopu prostorne cjeline ugostiteljsko-turističke namjene obvezno je osigurati najmanje jedan javni cestovno-pješački pristup do obale i najmanje dva cestovno-pješačka priključka na postojeću prometnu mrežu. Građevine moraju biti udaljene najmanje 50 metara od obalne crte, izgrađenost građevinske čestice ne smije biti veća od 30 posto, najmanje 40 posto percele mora prekrivati parkovno zelenilo. Za hotele je dopuštena maksimalna visina od 24 metra, a vilama i apartmanskim zgradama prema UPU-a određena je maksimalna visina od 12 metara.

03. srpanj 2024 07:43