StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Nema rješenja dugogodišnjeg problema; Uzalud 11 kamera: I dalje grad bombardiraju smećem

Piše Ante Talijaš
9. kolovoza 2018. - 15:08

Kako bi riješila dugogodišnji problem ilegalnog ostavljanja vrećica smeća od strane neodgovornih građana po javnim površinama u staroj gradskoj jezgri, prije točno godinu dana, ili početkom lanjskog kolovoza, gradska vlast je u Vodicama postavila čak 11 kamera.

Pod videonadzorom su se našli Trg kneza Branimira, Ulica Tončija Grgureva, Rubina i Ulica hrvatskih boraca, a u cilju da se prekine s praksom neprimjerenog odlaganja otpada i nepoštovanja komunalnog reda, da se identificiraju neodgovorni građani i novčano kazne zbog kršenja Odluke o komunalnom redu.

A je li ovaj postavljeni videonadzor urodio plodom? – pitali smo Marka Lugovića, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša grada Vodica.

– Najprije bih napomenuo da smo tih 11 kamera u užem centru grada postavili i za potrebe policije i u tom kontekstu videonadzor bio je itekako svrhovit. Međutim, u dijelu sprječavanja nezakonitog odlaganja vrećica komunalnog otpada po javnim površinama, kamere nisu poboljšale situaciju, kao ni postavljena upozorenja da će takvi prekršaji biti novčano kažnjeni. I dalje se od početka turističke sezone vrećice smeća ostavljaju i bacaju posvuda po ulicama i trgovima, ispred tuđih kuća, jednom riječju gdje kome padne na pamet u svako doba dana i noći. Najčešće to rade gosti iz brojnih apartmana čiji vlasnici nemaju kante za smeće, te vikendaši koji također još nisu nabavili kante – veli Marko Lugović.

Pročelnik gradskog odjela ističe kako je postavljanje videonadzora do sada bilo preventivne naravi, te se njime željelo educirati i prisiliti građane i goste iz apartmana koji nemaju kante da otpad u vrećicama ostavljaju ispred svojih objekata u jutarnjim satima, kada prolazi mali kamion "Leća" za odvoz smeća.

– Nažalost, ni videonadzor ni upozorenja nisu dali željene rezultate. Za sada ipak nismo prema prekršiteljima htjeli djelovati represivno, pa stoga naši komunalni redari nisu naplatili nijednu novčanu kaznu. No, od studenoga ove godine stupa novi zakon prema kojemu su vlasnici stambenih objekata dužni imati kante za smeće s čipovima. Od idućeg ljeta krenut ćemo u novčano sankcioniranje svi onih koji ne nabave takve kante i svih onih koji budu ostavljali vrećice smeća po javnim površinama, a koje ćemo identificirati preko videonadzora. Novčane kazne kretat će se od jedne tisuće do deset tisuća kuna – rekao je Marko Lugović.

26. lipanj 2024 08:59