StoryEditorOCM
ŽupanijaZbrajaju se štete

Nema berbe maslina u skradinskom kraju ove godine. Stradali su i vinogradi, nasadi badema, šipaka, smokava...

Piše Šibenski.hr
4. kolovoza 2024. - 10:54

I dok vatrogasci u skardinskom zaleđu čuvaju i saniraju požarište, tek treba sanirati štetu nastalu na poljoprivrednim nasadima. Mnogi su u sekundi ostali bez maslinika, vinograda, voćnjaka o kojima su se obitelji desetljećima brinule. Kako stvari stoje, ove godine neće biti berbe maslina u skradinskom kraju,

- Velika je šteta, 150 komada mi je stradalo mladih maslina, mahom mladih, koje su bile u punom rodu i ove su godine, na žalost, rodile, kaže Frane Paić, vlasnik OPG-a u Rupama, za HTV.

- Nadao sam se da nije izgorilo sve, da je rubno, ali izgorilo je sve, 300 komada koliko na ovoj parceli imam. To mi je najveći komad, i nadao sam se da će bar u sredini ostat nešto, nije ostalo ništa, ko za inat je najbolje ove godine rodilo - dodaje Dinko Zorica, vlasnik OPG-a u Laškovici.

S mukom Dinko obilazi maslinik, jer zna da sada do sljedećeg uroda treba čekati od 7 do 10 godina. Djedovinu obilaze i Rupljani koji žive u inozemstvu.

- Na godišnjem smo, išli smo obići. Šteta velika, šteta velika, mislim 80 posto šta je vatra uhvatila je zapaljeno - kaže Dragan Jurić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Maslinici, vinogradi, nasadi badema, šipka, smokve - na 1700 hektara koje je zahvatila vatra brojna su poljoprivredna imanja koja se desetljećima obrađuju, pa njihove vlasnike ljute ona zapuštena i neobrađena koja pogoduju širenju požara.

-Puno to smeta, mi svoje šta obradimo, nama je uzalud kad mnogi drugi okolo ne rade. Ja bih da, zakon propiše za čitavo naše polje Rupsko - ili ga radi ili plati kaznu ili ga daj nekom drugom da radi - kažu.

- Ja sam skeptičan oko obeštećenjae, velike su štete - iz prakse znamo da su ljudi dobivali po 50-60 kuna, da neki nisu htjeli niti dizat te novce - naglašava Dinko Zorica za HTV, vlasnik OPG-a u Laškovici.

Nakon što je grad Skradin proglasio stanje velike štete, očekuje se da će županija proglasiti prirodnu nepogodu, a onda će se moći prijavljivati i šteta nastala u skradinskom zaleđu

image
Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

20. rujan 2024 14:17