StoryEditorOCM
ŽupanijaELITNA DESTINACIJA

Nekretnine se u Rogoznici prodaju s prosječnom cijenom od 2057 eura po kvadratu

Piše Vedrana STOČIĆ NIKŠASTIPANIČEV/HANZA MEDIA
12. veljače 2017. - 12:34

U 2017. godini planirani porezni prihodi u Općini Rogoznica iznose nešto manje od deset milijuna kuna. Veći dio poreznog novca, čak 76 posto, planira se uprihodovati od poreza na imovinu. U Rogoznici već desetljećima cvjeta nekretninski biznis i kvadrati na rogozničkom području nikada nisu bili jeftini.



Međutim, u posljednje vrijeme s prosječnom cijenom nekretnina od 2057 eura po četvornom metru, Rogoznica se našla među najskupljim mjestima u Hrvatskoj odmah iza destinacija kao što su Dubrovnik, Opatija, Split, Umag... U turistički razvikanom Poreču za kvadrat se u prosjeku traži 1720, a u Rogoznici i Primoštenu on debelo premašuje 2000 eura.



– Veseli me što smo svrstani u elitne destinacije i što su nekretnine u Rogoznici sve traženije, posebice one luksuzne. Da su podaci točni, potvrđuju i proračunske brojke. Lani smo od poreza na promet nekretninama planirali uprihodovati 3,2 milijuna kuna, a na koncu godine ostvarena je dvostruka zarada. Uskoro počinje gradnja velikog resorta u turističkoj zoni Kalebova luka. Kad se izgrade luksuzni hoteli i vile, cijena nekretnina bit će još veća – kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.



Ne puni proračun samo prodaja nekretnina, puni ga i gradnja i legalizacija bespravne gradnje. U strukturi prihoda poslovanja administrativni prihodi po posebnim propisima čine čak 48,61 posto proračunskog novca. U ovoj godini od komunalnog doprinosa planirano je uprihodovati čak 11,5 milijuna kuna.

07. lipanj 2024 12:25