StoryEditorOCM
ŽupanijaZelena subota

Na Zlarinu velika akcija pošumljavanja; svi ste pozvani: sadit će se autohtoni hrast crnika

Piše M. L.
20. veljače 2024. - 17:16

 

Živo će biti na Zlarinu ove subote, 24. veljače. Pošumljavat će se područje Malpage gdje će se saditi dvogodišnje sadnice hrasta crnike, a akciju organizira udruga Tatavaka.

Iz udruge pozivajuz Zlarinjane i sve zainteresirane da se uključe u akciju koja će početi u subotu u 10 sati, ali prije toga, naglašavaju, potrebno je prijaviti se najkasnije do kraja četvrtka, 22. veljače. Obrazac za prijavu može se preuzeti na Facebook stranicama udruge, a predbilježba je važna kako bi se mogao osigurati potreban broj sadnica, objašnjavaju u Tatavaki. 

-Šume hrasta crnike autohtone su šume jadranskog sredozemlja i najprilagođenije su mediteranskoj klimi, posebice sušama. U svom prirodnom stanju ove zimzelene šume su vrlo guste, tamne, sa specifičnom mikroklimom koja je vlažnija i hladnija od mikroklime otvorenih prostora, što ih čini dobrim regulatorom klimatskih ekstrema. Osim toga, od svih ostalih prisutnih tipova šuma, šume hrasta crnike najotpornije su na požare. Životni vijek ovih šuma je vrlo dug i značajno utječe na klimu, formiranje tla i sprječavanje erozije. Također su bitan faktor za bioraznolikost otoka Zlarina - navode u Tatavaki i napominju da im se zainterersirani za sva dodatna pitanja mogu obratiti na info@tatavaka.hr ili broj mobitela 092 201 1203. 

Akciju sadnje organizira udruga Tatavaka u sklopu projekta "Zlarin Island Leaf EXpansion (Zlarin ILEX)", a finanacira ga  Dalmatian Islands Environment Foundation - The Conservation Collectivea.

 

 

 

29. travanj 2024 04:13