StoryEditorOCM
Županijaštorije iz baula

Kako smo u jesen 1995. naišli na ekipu koja je uklanjala ruševine miniranog restorana na Roškom slapu...

Piše Joško Čelar
8. rujna 2024. - 19:36

Usprkos vrućinama ovog žarkog i sušnog ljeta, živo je na šibenskim izletištima rijeke Krke, Skradinskome buku i Roškom slapu, Visovcu.

Ali bilo je razdoblja ratnih i prve poratne godine kad se na hodnju Krkom nije moglo ni pomišljati. Kad je i na tim prostorima vladala pustoš.

U jesen 1995. obišli smo taj kraj, želeći vidjeti kako se ondje vraća život dotadašnjih prognanika. Na Roškome slapu pustoš. Porušene kuće, opljačkana i razorena stara HE „Roški slap“ iz 1910. godine.

Zapaljen motel, omiljeno svratište izletnika, na čijim su se terasama održavala i glazbena natjecanja „Prvi glas sjeverne Dalmacije“, sablasno je zjapio s golim zidovima. 

Ipak, na jednome mjestu zatekli smo živost ljudi u obnovi koji su radili na uklanjanju ruševina miniranog restorana Frane Širinića Vranice, poznatog ugostitelja, turističke legende toga kraja.

Širinić je poput ostalih vrativši se s obitelji iz progonstva, pregnuo sve snage da ponovno osposobi svoj dom i djedovinu. 

Koji god namjernik je prošao onuda vidjeti obnovu na djelu, bio je počašćen sa stola koji bio postavljen kraj ruševina.

„Eto“, rekao nam je tada naš Vranica uz čašicu maraštine, „neće proći dugo kad ćete na ovoj terasi ponovno sjediti i gledati dolje slapove i dalje umirenu Krku kako teče ka Visovcu“.

Tako je i bilo. I sada, kad onamo naiđemo, često nam se u mislima vraćaju prizori prvih koraka da na Roškom opet dođe sve na svoje.

image

S Roškog slapa

Ondje su pak nastali problemi druge vrste, kad je drniško ugostiteljsko poduzeće „Roški slap“ prodalo taj objekt u procesu privatizacije. Pa on ni nakon obnove dugo vremena nije u funkciji zbog pravnih sporova vlasnika s NP „Krka“.

Roški slap su obilazile i poznate svjetske glave, čak i kontroverzni talijanski premijer Silvio Berlusconi. Ondje se snimao film o Vinnetouu poglavici Indijanaca, što je pratio i francuski publicist Andre Yves Fasez o čemu je objavio i monografiju.

A na usluzi namjernicima i turistima uvijek je bio angažirani mještanin Ante Marasović, na slici s Yvesom.

Tako je Roški slap, uostalom kao i cijela rijeka Krka, ušao u legendu povijesti i prirode.

 

18. rujan 2024 10:41