StoryEditorOCM
ŽupanijaRETROVIZOR

Kako je Pirovčanin Dobrović zaustavio tramvaj usred Zagreba: ‘Naredio sam vozaču da izbaci putnike bez maski!‘

Piše Ivo Mikuličin
17. prosinca 2020. - 19:50

- Dosta mi je mudrovanja i prozivanja Stožera civilne zaštite od dijela naših stručnjaka, posebice inozemnih. Njihovi istupi imaju, priznajte, dobrim dijelom politički prizvuk. A pravi problem je u neodgovornom ponašanju nas, građana - drži Zvonimir Dobrović, predsjednik Općinskog vijeća u Pirovcu.

Dobrović svoj stav temelji i na neposrednom iskustvu, jer barem dvaput tjedno putuje do Zagreba i natrag, gdje mu sin ima restoran s dostavom sushija.

- Kad sam se zadnji put vozio tramvajem u Zagrebu, nisam mogao više izdržati nedisciplinu i nepoštovanje mjera. Pola putnika bilo je bez maski, dvoje su se ljubili u zadnjem dijelu vozila. Zato sam gotovo naredio vozaču da zaustavi tramvaj i izbaci putnike bez maski. Vozač me odmah poslušao - ispričao nam je Dobrović svoju zagrebačku (ne)zgodu.

Samozatajni Mišura

- Prevarili su se oni, koji su tvrdili da će odlaskom Matije Bumbaka iz gradske uprave presahnuti europske slavine za šibenske projekte. Aktualni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura je više nego dobro nastavio posao s EU projektima. I ne samo to.

Kao član HNS u kriznim trenucima te stranke pokazao je političku i ljudsku zrelost. Uz ne baš svakidašnju samozatajnost. Nije se, primjerice, priklonio nijednoj od buntovničkih frakcija HNS-a, već je demonstrirao samo svoju iskrenu pripadnost šibenskim interesima - tako nam je sa željom da ostane anoniman zborio jedan od najstarijih šibenskih kroničara. Ne sumnjajući u procjenu tog kroničara, rado bismo dodali još jedan moment.

Ne bi bilo loše da je uz Mišuru ostao ekonomist Krešimir Kovač, čijim žilama, također, teče smisao za projekte i poduzetništvo, a koji je gradske kancelarije napustio zajedno s Bumbakom.

Vojin je rođeni Šibenčanin

„Prije početka i nakon završetka ručka“, to je naziv izložbe, kojom se u zagrebačkoj Galeriji SC-a predstavlja mladi akademski kipar Vojin Hraste. Izlaganjem svojih kiparskih instalacija mladi likovni umjetnik propituje umjetnost i kreativnost u suvremenom trenutku. Ako niste znali Vojin je sin sjajnog hvarskog kipara Kažimira Hraste, ali i rođeni Šibenčanin.

Stariji će Šibenčani lakše razumjeti Vojinovo porijeklo, ako kažemo da mu je pokojna baka Senka Mihotić bila fetiva Šibenka, djevojački Bulat. Preciznije, Vojinu su bliski rod šahovski majstor i gimnazijski profesor Ante Bulat, te nekad sjajni ekonomski komentator (Vjesnik, Novi list) i vrijedni šibenski kroničar (Veliki rječnik šibenskih riječi, Europski Šibenik, Šibenski teštament…) Ivo Jakovljević.

Kad se male ruke slože

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može. Taj refren Himne zadrugara, koju je Arsen Dedić napisao za film "Vlak u snijegu", došao je itekako do izražaja kod nedavne izložbe "Drniš objektivno". Autorici izložbe i kustosici Drniškog muzeja Antoniji Tomić uvelike su pomogli i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević i Mićo Samardžija, predsjednik Foto kluba "Knin". Uz zahvalu obojici Ana je dodala:

- Voljela bih da izložba postane tradicionalna, te posredno bitno pridonese razvoju turizma u drniškom kraju. Zbog brojnih snimaka o prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima Drniša i okolice. Dakako, i da nastavimo suradnju na županijskoj razini. Za one, koji vole brojke, statistika govori da se na 29 izloženih fotografija pojavilo 17 autora.

Zadarsko-šibenski stol

- U pandemijskim danima najteže mi pada činjenica da se na kratko raspao naš šibenski stol u zadarskom kafiću - jadao nam se zadarski Šibenčanin Ante Klišmanić, dojučerašnji predsjednik Županijskog suda u Zadru.

Njegovo šibensko-zadarsko društvo po nepisanom pravilu čine prof. Josip Ljupković - Babo, bivši saborski zastupnik Davor Aras, sjajni arhitekt Nikola Bašić, novinarski veteran Dane Vučenović, bivši načelnik Zadarske policijske uprave Neven Paškalin i dr. Tomislav Vrčić, koji je najuporniji u spajanju zadarskih Šibenčana. Zbog bolesti više, međutim, ne dolazi prof. Ivo Rak, poznat i kao otac košarkašice Maje, koja je nosila i šibenski i zadarski dres.

Na spomenuti šibenski „samit“ u Zadru nerijetko svrate i zadarske Šibenke. Sutkinja Županijskog suda Franka Zenić, Ankica Padelin koja je djevojački Bujas Trava i njezin sestra Lenka Vujošević, te farmaceutkinja Radojka Franchesci - Brkić… Ponekad im se pridruži i šibenski bodul s Prvića, Stanislav Antić, nekad prvi čovjek zadarskog SAS-a, najuspješnije tvrtke u bivšoj državi.

31. svibanj 2024 23:26