StoryEditorOCM
ŽupanijaPOVRATAK STARIH ASOVA

Joško Odak svojim se govorom prometnuo u prvu zvijezdu 34. obljetnice HDZ-a u Šibeniku. Evo što je rekao premijeru Plenkoviću!

Piše Zdravko Pilić
snimila: NIkolina Vuković Stipaničev
9. ožujka 2024. - 18:34
Sibenik, 090324. U Hrvatskom Narodnom kazalistu svecano je proslavljena 34. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice Sibensko-kninske zupanije i Grada Sibenika, Svecanoj obljetnici nazocio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenkovic. Na fotografiji: Josip Odak.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Pomalo neočekivano, u prvu zvijezdu 34. obljetnice Šibensko – kninskog HDZ-a prometnuo se jedan od njegovih utemeljitelja i zaboravljenih aseva – Joško Odak! U kazalištu je, do njegovog izlaska na binu, vladala dolično kazališna atmosfera, koju je svojim nadahnutim govorom, iz glave, bez papira, skroz zapalio. Očito je ono što je govorio nekadašnji drniški saborski zastupnik, a danas umirovljenik, koji je obavljao čitav niz dužnosti u Domovinskom ratu i poslije njega - šef drniškog kriznog štaba, dožupan Šibensko – kninski i predsjednik skupštine Šibensko – kninske županije, jedno vrijeme čak i gradonačelnik Knina – leglo njegovim stranačkim kolegama, ‘barakašima‘ i osnivačima stranke, podsjetilo ih na devedesete kada su govori dr. Franje Tuđmana i dr. Šime Đodana ‘palili‘ dvorane.

Odak je i govorio u njihovo ime, u ime Kluba osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđman, umjesto predsjednika Ivice Bratića, prisjetivši se odmah na početku 11. veljače 1990. kada je predsjednik Tuđman zapalio ne krijesnicu, nego oganj i plamen koji se proširio ne samo na bivšu općinu Šibenik, nego i puno šire, na Vodice i Drniš i Oklaj, Kijevo, Potkonje i Vrpolje. ‘Ovdje, danas vidimo rezultate tih nadahnutih govora dr. Franje Tuđmana i dr. Šime Đodana i pozdravljam ovdje danas i Duju, i Božu i Paška i Tonča Šprljana, Mladena, Žurića, i sve one iz Inicijativnog odbora, čak i ako ih ovdje nema, za sve ono što su učinili. Nakon 34 godine, valja priznati da smo mi ovdje, kao južnjaci, često na neke odluke pokojnog predsjednika, i pred rat i u ratu, znali reagirati na prvu loptu. Razumijevajući tek sad, nakon velikog odmaka, što je značilo čekati, nemati oružja, pregovarati, ići u Beograd, Tikveš i preihvatiti Plan Z 4, i mirnu reintegraciju. I sjesti s Alijom, a znamo kako se ponašao, bez obzira što je stotine tisuća njegovih prognanika bilo kod nas u Hrvatskoj... Tek sada, nakon odmaka, zahvaljujemo našem prvom predsjedniku i prvom predsjedniku hrvatske države, još jedanput‘ – počeo je Odak, prekinut pljeskom.

‘Zahvaljujem također i braniteljima s ovog područja, onima koji su najprije osvojiliRemont, Kruščicu, Zečevo, Žirje, koji su se suprotstavili neprijatelju na mostu, u Vodicama, Velikoj Glavi, Grabovcima, Čavoglavama. Bez njih ne bi bilo ničega! Od prvih poginulih, Žulja, Paića, do zadnjeg Tonija Višnjića, junaka Domovinskog rata pokojnog Bože Markovića. Njihovi životi su utkani u temelje hrvatske države.‘

Odak je potom posebno zahvalio Plenkoviću, na politici koju vodi, i tijekom korone, u obrani gospodarstva i u obnovi nakon potresa, za što je posebno pohvalio Branka Bačića, a posebno je pohvalio Plenkovića u odnosu prema Ukrajini. - ‘Oni su nas prvi priznali!‘ - prisjetio se Odak 1991. godine, pruživši punu podršku premijeru i u politici prema Izraelu. Mi smo protiv zločina, ali smo kao kršćani i katolici na izraelskoj strani. Posebnu pohvalu uputio je zbog Plenkovićeve politike prema Bosni, boreći se ne samo za Hrvate, nego za sve, sva tri konstitutivna naroda. -‘I čestitam vam kako ste se ponijeli prema Komšiću, niste ga htjeli primiti!‘ - ‘I vama ministri, kad ste bili u Crnoj Gori, svaka čast, tako se brani hrvatska država!‘ - kazao je Odak. Tražeći od premijera kad pobijedi, i bude sastavljao novu vladu, samo dvije stvari – ‘Ovaj grad Šibenik je zaslužio novu bolnicu i ako je moguće, u proračunu, osiguranje novaca za cestu Šibenik – Drniš – Knin, bili ste u Kninu, vidjeli ste na što sliči onaj prijelaz preko pruge i da Drniš vapi za obilaznicom...Eto, samo to!‘ - završio je Odak izlaganje za koje je dobio burni pljesak HDZ-ovaca.

28. travanj 2024 12:54