StoryEditorOCM
ŽupanijaPromjena na kormilu

Jadranka Fržop nova je ravnateljica Županijske lučke uprave, umirovljeni Željko Dulibić očekuje imenovanje za čelnika Upravnog vijeća

Piše Branimir Periša
18. siječnja 2021. - 09:12

Jadranki Fržop potkraj prošlog tjedna bio je prvi radni dan na mjestu ravnateljice Županijske lučke uprave.

Dojučerašnja pročelnica županijskog Odjela za promet, pomorstvo i otočni razvoj za kormilo ŽLU dolazi nakon odlaska u mirovinu Željka Dulibića, svog dugogodišnjeg suradnika budući da su lučka uprava i njezin nekadašnji odjel tijesno povezani u radu, a njih dvoje često su zajednički pred resornim ministarstvom iznosili zamisli za unaprjeđenje upravljanja pomorskim dobrom doprinijevši da sustav županijskih lučkih uprava zaživi i razvije se u praksi.

To nije ostalo bez odjeka, te je Jadranka Fržop prije četiri godine postala pomoćnicom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Ostala je neko vrijeme, do uvođenja institucije državnih tajnika u rad ministarstava i vratila se na dužnost pročelnice u županijsku upravu.

U trenutku raspisivanja natječaja Fržop je bila predsjednica Upravnog vijeća ŽLU, a njena prijava za mjesto ravnateljice jedina.
Nova ravnateljica bila je dakako, isključena iz odlučivanja o novoj osobi na čelu ŽLU. Dulibićev odlazak u mirovinu međutim, nužno ne znači i njegovo zbogom radu u službi koju je uspješno vodio od 2008.

Otvorena je mogućnost da predsjeda upravnim vijećem ukoliko ga imenuje župan Goran Pauk. Tako će vjerojatno i biti, budući da je župan Dulibiću neslužbeno već povjerio poslove na pripremi obnove i proširenja šibenske obale, o čemu je Dulibić u osnovnim crtama govorio u intervjuu za Šibenski list potkraj prošle godine.

Uslijedi li njegovo imenovanje, to neće biti jedina rošada uigranog tandema: donedavni ravnatelj ŽLU primio je naime, 2008. godine dužnost upravo od Jadranke Fržop, koja je tada neko vrijeme bila pola godine v.d., nakon odlaska prvog ravnatelja, pokojnog Šime Zenića, kapetana duge plovidbe.

– Na ovaj korak odlučila sam se zato što mi predstavlja izazov blizak poslu koji sam dosad radila. Razlika je u tome što je to ipak operativni posao u kojem i zakonski okvir ide na ruku Lučkih uprava, pa je moguće dosta uraditi na poboljšanju upravljanja obalom, kazala je Jadranka Fržop, dodajući kako je ona sada u situaciji dobro slušati kolegu Dulibića, kao što je on slušao nju kada mu je predavala dužnost prije 13 godina.

Očekujući siguran dotok sredstava iz državnog proračuna za sufinanciranje, što je zbog epidemije koronavirusa bilo reducirano, ŽLU će nastavljati velike projekte, poput trajektnog pristaništa na Kapriju, šibenske obale, Bilica, te uređenja Brodarice i Doca, a ide se i u proširenje lučkih područja na temelju prostornih planova lokalnih samouprava. Najprije u Jezerima, gdje će se upravljanje ŽLU proširiti na cijelu mjesnu uvalu, potom u Rogoznici.

Širenje lučkih područja inače je cilj resornog ministarstva, a nadam se, napomenula je Fržop, da će Zakon jednog dana predvidjeti mogućnost da se unutar lučkih područja ili luka otvorenih za javni promet ostavi mjesta za sportske luke, no u manjem opsegu.

To smo i odavde godinama predlagali budući da su sportske luke postale teško održivima, zbog skučenih mogućnosti financiranja udruga koje ih vode, kazala je Jadranka Fržop.

25. travanj 2024 00:03