StoryEditorOCM
Županijaokupili se

Inicijativa za ‘Zelenu damu‘: operativne snage sustava civilne zaštite za murvu iz Nacionalnog parka ‘Krka‘

Piše šibenski.hr
12. veljače 2024. - 15:30

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka" okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

Fotografiranje je okupilo djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, Službe civilne zaštite Šibenik, Hrvatske gorske službe spašavanja, Županijske vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Skradin, Policijske uprave Šibensko-kninske, Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije i Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i čuvare prirode Nacionalnog parka „Krka". Njihova prisutnost na fotografiji simbolizira suradnju različitih sektora s ciljem zajedničke odgovornosti za sigurnost građana i očuvanje okoliša.

- Pored obilježavanja Dana europskog broja 112, želimo dati svoju podršku murvi na Skradinskom buku, koja se s ponosom natječe za prestižnu titulu Europskog stabla godine. Operativne snage sustava civilne zaštite, pored zaštite života, brinu i o zajedničkim materijalnim i kulturnim dobrima. Zato pozivamo građane da se svojim glasovima za murvu pridruže ovoj našoj inicijativi, ističući važnost očuvanja prirode i promicanja ekološki održivih inicijativa -kazao je Dražen Bilać, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.

Murva iz Nacionalnog parka „Krka" hrvatsko je stablo godine i jedan od petnaest kandidata, najzanimljivijih europskih stabala, na natjecanju za Europsko stablo godine 2024. Svoj glas možete joj dati na poveznici i pokazati koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe naše zemlje.

- Izuzetno smo ponosni na današnje okupljanje kojim želimo pokazati jedinstvo snaga civilne zaštite i djelatnika Nacionalnog parka ‘Krka‘. JU ‘NP Krka‘ s operativnim snagama civilne zaštite njeguje kvalitetnu i kontinuiranu suradnju s ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine. Ovim činom želimo naglasiti važnost zajedničkog djelovanja u pružanju pomoći u hitnim situacijama, ali i dati simboličku podršku vašoj i našoj murvi na natjecanju za Europsko stablo godine -istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka" Nella Slavica.

Dan europskog broja 112 posvećen je podizanju svijesti građana o važnosti toga broja i promicanju jednostavnog, jedinstvenog, sigurnog i učinkovitog pristupa hitnim službama. U skladu s tim, Republika Hrvatska pridružuje se europskim naporima u podizanju svijesti o broju 112, potičući građane da ga koriste u situacijama koje zahtijevaju intervenciju hitnih službi.

Jedinstveni europski broj 112 omogućuje građanima da jednostavno zatraže pomoć policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, Službe traganja i spašavanja na moru i službe pomoći na cesti. Taj broj dostupan je neprekidno unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, osiguravajući brzu i učinkovitu reakciju na hitne situacije.

26. travanj 2024 23:21