StoryEditorOCM
Županijazanimljivi podaci

Hrabre i odvažne: u Šibensko-kninskoj županiji osam posto članova DVD-a su žene

Piše HINA
8. ožujka 2024. - 12:21

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u petak su, uz Međunarodni dan žena, izvijestili da je u njihovim redovima 25 posto žena.

Prema podacima u VATROnetu, najviše žena u vatrogasnim redovima je u u Sisačko-moslavačkoj (34 posto), Međimurskoj (33 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (30 posto). 

Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska ih ima 29 posto, a Zagrebačka županija 28 posto. Od priobalnih županija, najviše ih je u Primorsko-goranskoj (21 posto) i Istarskoj županiji (19 posto).

U dobrovoljnim vatrogasnim društvima žene čine 10 posto operativnog članstva.

Najviše operativnih vatrogaskinja, koje su članice dobrovoljnih vatrogasnih društava, ima Grad Zagreb (21 posto), potom Koprivničko-križevačka (14 posto) i Međimurska županija (13 posto), a od priobalnih županija Istarska (12 posto) i Šibensko-kninska županija (8 posto).

U profesionalnom vatrogastvu najviše ih je u Virovitičko-podravskoj županiji (5 posto), a slijede je Krapinsko-zagorska (4 posto) i Koprivničko–križevačka županija (4 posto), dok je od priobalnih županija najviše vatrogaskinja profesionalno zaposleno u Primorsko-goranskoj županiji (2 posto).

Žena u vatrogastvu sve više, predrasuda prema njima sve manje

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici provedeni su brojni razgovori s vatrogaskinjama vezani za njihova iskustva u vatrogastvu, a ono što se moglo iz njihovih priča zaključiti je da je žena u hrvatskom vatrogastvu sve više, a predrasuda prema njima u tom humanom i opasnom zanimanju sve manje.

U prvim godinama dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj žene su pomagale u administraciji, pripremi događanja i manifestacija pa i tijekom gašenja požara, no nisu mogle biti članice društva. 

Promjena dolazi tridesetih godina prošlog stoljeća utemeljenjem ‘odreda samaritanki‘ zaduženih za prvu pomoć na intervencijama. Anka Drvarek, samaritanka iz industrijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva TIVAR postala je prva vatrogasna časnica na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije i otvorila put uključenja žena u operativno vatrogastvo.

Katica Valečić postala je prva žena koja je završila prekvalifikaciju za vatrogasnog tehničara te kasnije stekla titulu inženjera zaštite od požara. 

Prva postrojba koja je zaposlila žene u svoje redove je Profesionalna vatrogasna jedinica Sisak 1986. godine.

27. travanj 2024 07:14