StoryEditorOCM
ŽupanijaNije Apri-li-li

Golf u Skradinu dobio zeleno svjetlo Vlade, raspisan javni poziv za kupnju i najam 200 hektara zemljišta

Piše Branimir Periša
1. travnja 2020. - 14:16

Nije apri-li-li usred nevolje i neizvjesnosti s epidemijom koronavirusa, nego je odlična vijest na kojoj treba čestitati Gradu Skradinu i Vladi RH, a odnosi se na prijeko potreban uvjet za realizaciju golf-kompleksa na području Guduće, uz obalu Prukljana. Administrativno, sve je spremno za jednu od najvećih greenfield investicija u domaćem turizmu, Projekt Prukljan u iznosu od čak 2,5 milijarde kuna ili 400-tinjak milijuna eura, budući da je Ministarstvo državne imovine, uz prethodnu suglasnost Vlade, 1. travnja raspisalo javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Skradin, ponuda za osnivanje prava građenja na zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske k.o. Skradin te ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru k.o. Skradin.

U sklopu budućeg kompleksa s rokom dovršetka od pet godina, s golf igralištem kao središtem predviđena je izgradnja ugostiteljsko–turističkog kompleksa s dvije plaže i lukom nautičkog turizma. Poziv istječe 1. srpnja, i s time je nakon 15-tak godina otkako je taj projekt od značaja ne samo za lokalnu zajednicu nego i za hrvatski turizam počeo gurati Nediljko Dujić, bivši gradonačelnik Skradina, golf na Prukljanu stekao pravo građanstva i sve zakonske uvjete da se započne ostvarivati. Ukupno, riječ je o krškom zemljištu od 200 hektara, degradiranoj makiji bez poljoprivrednih površina.

Antonijo Brajković, aktualni skradinski poteštat s neskrivenim je zadovoljstvom zbog dobre vijesti podsjetio kako je prije dvije godine bio raspisan neobvezujući javni poziv, radi „sondiranja terena“.

-Tek kada se uvidjelo da ima interesa ozbiljnih igrača, a riječ je o međunarodnim investicijskim fondovima, pristupilo se usklađivanju nekoliko ministarstava čije se mjerodavnosti isprepliću na tome zemljištu i donošenju potrebnih akata. Održano je na desetke sastanaka predstavnika ministarstava poljoprivrede, turizma, pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskih šuma, te ministarstva kulture zbog mogućnosti da se prilikom radova otkrije i kakav arheološki lokalitet, navodi Brajković. Naglašava da je veliku ulogu u tome složenom procesu da bi javni poziv bio validnim, odigralo Ministarstvo državne imovine, podjednako bivši ministar Goran Marić, kao i sadašnji Mario Banožić. Brajković pojašnjava da je izgradnja luksuznih vila u sklopu golf-igrališta predviđena na površini od 30 hektara i taj dio ide u prodaju, dok se 160 hektara zemljišta budućeg golf igrališta daje u dugogodišnji zakup.

Velike brojke prate Projekt Prukljan i velika su očekivanja vezana uza nj. Slikovito, Brajković je značaj investicije nadomak Skradina u pogledu zapošljavanja usporedio još s jednim hotelskim naseljem „Solaris“ (Amadriapark) u zaleđu, te govori da bismo kao društvo trebali biti zadovoljni što se pokreću tako opsežni projekti bez kakvih nema ambicioznog turizma. Doduše, nije zaobišao kontroverze oko golf igrališta koja su nekim društvenim grupacijama poput crvene krpe biku, no tvrdi da će Hrvatska, kao ozbiljna država, znati zaštiti vlastiti te interes građana i zajednice da spriječi moguće štetne utjecaje takvog kompleksa na ljude i okoliš. Riječ je o turističko-ugostiteljskoj infrastrukturi koju prate svima dobrodošli gosti visoke kvalitete, na lokaciji uz auto cestu i između dvije međunarodne zračne luke, Zadar i Split.

Nakon presudnog koraka s raspisivanjem javnog poziva pod egidom države, Brajković s optimizmom očekuje da za nekoliko godina, kada bude završen, Projektu Prukljan jedino predstoje „slatke brige“ zapošljavanja, a Grad Skradin bi od pristojnih naknada koje bi mu danas-sutra pripadale kao neka vrsta rente, riješio dosta sadašnjih proračunskih briga. Kvalitetniji socijalni program, izgradnja društvene infrastrukture, stvaranje pretpostavki za nova ulaganja...

18. travanj 2024 09:33