StoryEditorOCM
Županijastiže promjena

Dobre vijesti za Šibenčane koji teško podnose vrućine, evo kada će se lakše disati

Piše Šibenski.hr
16. kolovoza 2024. - 17:06

Tradicionalno vjerovanje da ljeto završava iza blagdana Velike Gospe, odnosno jenjavaju ljetne vrućine i dolaze prve opipljive kiše, i ove godine će se obistiniti jer upravo u danima vikenda nakon niza dana pod crvenim meteo alarmom koji nas upozorava na toplinski val i ekstremno visoke temperature zraka nastupa zamjetnija promjena vremena.

Potvrđuju to i svi relevantni meteorološki modeli koji već nekoliko dana sugeriraju da kraj vikenda te osobito početak novog tjedna donosi veliku mogućnost za kišu i pljuskove kojih će biti osobito na moru i uz obalu i to lokalno u obliko izraženo jakih neverina. O količinama oborine diskutabilno je pisati jer pojedini prognostički medeli daju vrlo ozbiljne količine dok su drugi poprilično suzdržajniji, piše Šibenik Meteo

I petak će kao i prethodni dani donijeti vrlo teške vremenske prilike uz pretežno vedro i vruće vrijeme, odnosno maksimalne temperature zraka koje će se u zaleđu penjati do 38°C, a šanse za poneki popodnevni pljusak su uglavnom na planinskim masivima u zaleđu. Uz obalu vjetar s mora će ipak osigurati ugodnije uvjete pa će maksimalne temperature zraka biti u rasponu od 30 do 35°C.

I sutra gotovo slične vremenske prilike ali ipak uz neznatnu promjenu pa će nebom dominirati visoka prozirna naoblaka ali i malo niže temperature zraka, u prosjeku za stupanj do dva.

Promjena vremena nastupa u nedjelju i to osobito u drugom dijelu dana kada će nakon pretežno sunčanog jutra doći do postupnog naoblačenja, a navečer i u noći na ponedjeljak s mora će stići neverini koji će biti česta pojava i na samom početku tjedna, tijekom ponedjeljka i nešto manje u utorak.

Jugozapadnjak i zapadnjak će tijekom dolaska neverina okrenuti na pojačane sjeverozapadne i sjeverne smjerove, kratkotrajno i promjenjive smjerove. Val vrućine će od nedjelje polako popuštati pa će maksimalne temperature zraka u odnosu na subotu biti niže za stupanj do dva, a pravo osvježenje očekuje se u večernjim i noćnim satima kada će se spustiti i do 23°C.

Ukratko, krajem nedjelje nastupa značajnija promjena vremena koja će biti obilježena lokalno izraženijim neverama na moru pa na posebnom oprezu trebaju biti nautičari i svi koji su na moru uz savjet da redovito prate službene prognoze i upozorenja, piše Šibenik Meteo

27. rujan 2024 07:34