StoryEditorOCM
Županijavruće teme

‘Dijelovi Rogoznice još nemaju vodu, što se čeka?!‘: održana prva radna sjednica rogozničkog Općinskog vijeća

Piše Vedrana Stočić
26. srpnja 2021. - 18:20

Prva radna sjednica rogozničkog Općinskog vijeća u novom sazivu po mnogo čemu bila zanimljiva, a zanimljiva su bila i vijećnička pitanja. Svakako valja izdvojiti pitanja nezavisne vijećnice Ivane Lovrić iza koje stoje tri političke opcije: Domovinski pokret, Most i NL Loza.

- Južni dio općine još uvijek nema tekuću vodu. Zašto općina ne nabavi vlastiti kamion za opskrbu vodom, bilo bi jeftinije i za općinu i za građane.- glasilo je pitanje Ivane Lovrić.

Za nabavu novog kamiona potreban je rebalans proračuna- kratko je odgovorio novi načelnik Marijo Mladinić.

Puno zanimljivije bilo je pitanje koje nije izgovoreno, ali se nametnulo: zašto do Dvornice, Kanice, Zasela i ostalih mjesta na jugu općine nije došla tekuća voda iako je regionalni cjevovod dovršen prije godinu dana. Još u rujnu prošle godine voda s Krke potekla je u Općini Marina? 

U međuvremenu bilo svakakvih kontradiktornih izjava, pa smo se za točnu informaciju obratili direktoru šivenskog „Vodovoda i odvodnje“ Frani Malenici.

- Isprojektirali smo sekundarnu mrežu, građevinska dozvola je ishodovane, a od Hrvatski voda i Općine Rogoznica zatražili smo sufinanciranje. Radovi bi trebali započeti  rujnu ili listopadu ove godine. -rekao je direktor Malenica.

Inače regionalni magistralni cjevovod dug 12 kilometra  na relaciji Supljak-Dvornica-Kanica-Salići-Sevid dovršen je prošle godine u rujnu. Vrijednost radova iznosila je 19 milijuna kuna ili u eurima 2.578.266 eura, projekt je dijelom bio financiran novcem Europske banke za obnovu i razvoj i to u visini od 11 milijuna kuna, a po 2 milijuna uložile su općine Rogoznica i Marina. Obje općine svaka na svom područje riješile s imovinsko-pravne odnose, a pije izbora biša rogoznička načelnica Sandra Jakelić izjavila je da će sva sela na potezu od Supljaka bit će spojena na vodu, a ishodovana je i građevinska dozvola za Kalebovu luku i Tvrdaču. Radovi na sekundarnoj mreži za Dvornicu i Kanicu nastavit će se  nakon  turističke sezone, u te radove biti će utrošeno 2,7 milijuna kuna. Nakon ovih odgovora ima nade za  žedno stanovništvo, idućeg ljeta umjesto vode iz cisterna trebali bi piti vodu iz špina.

I druge vijećnice  Lovrić bilo je zanimljivo.  Naime, prije izbora nekoliko bagera rovalo je po terenu blizini osnovne škole Rogoznica. Ivanu Lovrić je zanimalo zašto su radovi  na sportskoj dvorani započeti u svibnju par dana pred lokalne izbore, naglo stali i tko je bio izvođač radova.

- Radovi na dvorani uopće nisu bili započeli nego da se radilo o tzv. pripremi terena, a financirani su iz donacija. Dvorana će biti izgrađena iz EU sredstava, točnije iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije.- odgovorila joj je sadašnja predsjednica Općinskog vijeća i bivša načelnica Sandra Jakelić.

19. travanj 2024 16:29