StoryEditorOCM
ŽupanijaVeliki planovi

Argonauta u Murteru čuda radi: Lokalitet Colentum ima svoju ‘ljuju‘ i prvu arheološku plažu u Hrvatskoj

Piše Marija Lončar
19. listopada 2020. - 12:54

Posjetiti Murter a ne fotografirati se na "ljulji" s panoramom istoimenog otočnog mjesta u pozadini isto je kao doći u Rim a ne vidjeti Papu!

Usporedba, ako se pita Murterane, nije nimalo pretjerana. Popularna ljuljačka, koju je murterski kalafat Nikola Skračić Čiči napravio od naplavljenog borovog drva, hit je na društvenim mrežama s tisućama i tisućama lajkova i šeranja. Postavljena je na jedinstvenom mjestu murterske, ali i hrvatske kulturne baštine - na arheološkoj plaži. Prvoj takve vrste u Hrvatskoj, a nalazi se na arheološkom lokalitetu Colentum, na poluotoku Gradina između Murtera i Betine, gdje je nekada postojala istoimena antička luka. Danas su na plaži vidljivi tek ostaci toga grada, prije svega maritimne vile, nekadašnjeg dojmljivog zdanja uz samo more, te rimske cisterne i rimske ceste.

Naselje pod morem

Velik dio naselja danas je pod morem na nevelikoj dubini od svega dva metra, pa kupanje na ovoj murterskoj plaži svakom tko zaroni pruža jedinstven doživljaj baštine i nekih davnih vremena.

Prva hrvatska arheološka plaža na kojoj plivate iznad potopljenog antičkog grada najfotografiranije je mjesto u povijesti Murtera. "Fotka", da ne kažemo, "sebić", s ljuljačke na plaži, na kojoj se samo rijetki ljuljaju, a svi se žele fotografirati, ne propušta se, a kruženjem tih morskih prizora Murter je neočekivano dobio veliku besplatnu reklamu. Sa stopostotnim uvjerenjem o tomu govori vrijedna ekipa iz murterske ekološke udruge Argonauta: Ivona Jadrić, razvojna direktorica udruge, i Carla Radnić, stručna suradnica za kulturnu baštinu, inače Zagrepčanka i diplomirana kiparica, koja je u Murter godinama dolazila kao turistkinja, da bi se prije nepunih godinu dana zaposlila u Argonauti te je obiteljski apartman morala pretvoriti u stan. Uz njih je i Luka Ježina, dugogodišnji predsjednik udruge, od prije koju godinu zaposlen u Općini Murter-Kornati kao viši savjetnik za razvoj i EU fondove, koji podsjeća na to da je priča s Colentumom počela prije deset godina zahvaljujući Argonauti koja je u tom, tada zaraslom i nepristupačnom lokalitetu, prepoznala veliki murterski kulturni i turistički potencijal. Plan je da lokalitet postane pravi arheološki park s mrežom staza za šetnju i bicikliranje po cijeloj Gradini, s vidikovcima, odmaralištima, info-tablama i drugim sadržajima za posjetitelje.

- Godine 2010. Argonauta je pokrenula projekt revitalizacije ovog područja. Tada se nije moglo ovuda ni prolaziti. Sve je bilo zaraslo u raslinje i moglo se doći jedino do ostataka maritimne vile, ali ne i dalje. Argonauta je uz podršku Ministarstva kulture i uz suradnju s Muzejom grada Šibenika pokrenula i arheološka istraživanja. Imali smo viziju da ovo postane arheološki park, a budući da je cijeli poluotok, osim arheološke plaže koja je općinska, u vlasništvu 1000 ljudi, to je bilo moguće realizirati jedino malim projektima, korak po korak – govori Ježina.

Bor i 'golaći'

Jedan od tih malih koraka su i volonterske akcije koje okupljaju mlade iz više europskih zemalja. Riječ je o europskom projektu koji Argonauta provodi već šestu godinu, a zadnja takva, jednomjesečna kampanja završila je prije nekoliko dana. Šesnaest mladih volontera iz Hrvatske, Poljske, Francuske, Portugala i Turske čistilo je lokalitet od raslinja i smeća, uređivalo staze i pomagalo u gradnji suhozida pod budnim okom murterskog meštra od suhozida Ive Šikića Bažokića, koji je i mirovinu dočekao kao glavni čuvar i spasilac bunja i suhozida u NP Kornati.

- Do sada je uređeno 3,5 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Idemo pomalo, nizom malih projekata slažemo veliku slagalicu, pa smo tako jedne godine uredili vidikovac, izgradili suhozid koji dijeli plažu od pješačke staze... Sada se, eto, radio suhozid i stepenice prema drvenoj kućici koju smo napravili na boru i koja također služi kao vidikovac s kojeg puca pogled na plažu i lokalitet – ponosno će Ježina, ističući da priča o arheološkom parku, konture kojeg se sve više naziru, ima veliku podršku Općine Murter-Kornati.

A neobičnu pretpovijest upravo tog drvenog vidikovca na boru iznad plaže ispričala je Carla Radnić. Colentum je, naime, prije 30 i više godina bio zabačena i divlja plaža, neprivlačna mještanima. Ali, pravi raj na njoj su pronašli brojni turisti - nudisti. Njihov mir, međutim, remetili su poneki voajeri, koji su skriveni u krošnji spomenutog bora "ćirili" na "golaće". Smije se Carla dok priča o tomu, iako sa sigurnošću ne može reći je li stvarno tako bilo ili je posrijedi mjesno pretjerivanje. Bilo kako bilo, bor je sada postao pravi vidikovac dostupan svima, bez skrivenih i opscenih misli! Nesumnjivo i taj sadržaj privući će još više ljudi na Colentum.

Kavez za amfore

Posljednjih godina, tvrdi Ježina, lokalitet je postao poprilično frekventan čak i izvan turističke sezone, jer privlači šetače i rekreativce, bicikliste i vlasnike pasa s njihovim četveronožnim ljubimcima.

Ipak, do arheološkog parka još je dug put. Ali, već sljedećeg ljeta ovo područje izgledat će drugačije zahvaljujući novcu iz europskih fondova i programu prekogranične suradnje "Historic", u koji se Murter uključio zajedno s istarskim Medulinom i partnerima u Italiji. Od ukupno 18 milijuna kuna, koliko je cijeli projekt vrijedan, Murter je dobio tri milijuna.

- Od te svote, milijun kuna predviđeno je za daljnja arheološka istraživanja, konzervaciju i restauraciju pronađenih nalaza. U tijeku je i javni natječaj za nabavu kaveza za amfore pod morem. Također, na lokalitetu će se postaviti info-table, rasvjeta duž staza, koševi, klupe... Pri tomu se vodi računa da sve bude dostupno osobama sa smanjenom pokretljivošću i slijepima, pa ćemo imati i maketu lokaliteta. Ovo je velika priča. Tek smo je počeli, ali shvatili smo da dok se čeka da se realizira neki veliki projekt, nizom malih akcija, poput i nedavne volonterske, idemo prema ostvarenju te velike priče - zaključio je Ježina u nadi da će sljedeća godina, bez korone, naravno, donijeti Murteru puno više gostiju i turista te će se revolucija, koju je u besplatnoj promidžbi mjesta i prve hrvatske arheološke plaže izazvala jedna obična ljuljačka, nastaviti i dalje!

24. travanj 2024 12:38