StoryEditorOCM
Šibenikprestižna titula

‘Zaplakala sam kada sam čula svoje ime‘: Vanja Bošnjak, profesorica u Glazbenoj školi, nova je ‘Šibenska grandeca‘

Piše Katarina Rudan
13. ožujka 2022. - 14:57
Vanja Bošnjak: Ne volim biti eksponirana, ali zahvalna sam i drago mi je što su prepoznati moj rad i rezultatiNikša Stipaničev/Cropix

Vanja Bošnjak, profesorica violončela u šibenskoj Glazbenoj školi Ivana Lukačića, šesta je "Šibenska grandeca". Tom titulom okitila se na svečanosti proglašenja "Šibenske grandece 2022." u Centru za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut. Nije mogla zaustaviti suze kada je šibenski pjesnik i član izbornog povjerenstva Dinko Škevin, izgovorio njezino ime, a publika snažno zapljeskala.

– Iznenađena sam, nisam očekivala da će baš mene izabrati. Jako me dirnulo i suze su same potekle kada sam čula svoje ime. Svaka od ovih predivnih žena s kojima sam bila u užem izboru ima puno prekrasnih djela iza sebe, rada, uspjeha i velikih doprinosa zajednici. Znate, ja sam navikla biti u sobi s mojim đacima, vježbati ih i ići s njima na natjecanja i uvijek biti negdje u pozadini. Ne volim biti eksponirana, ali zahvalna sam i drago mi je što su prepoznati moj rad i rezultati – rekla nam je poslije svečanosti Vanja Bošnjak.

image
Svečani trenutak proglašenja 6. 'Šibenske grandece'
Nikša Stipaničev/Cropix

Odgojila generacije

U Glazbenoj školi Ivana Lukačića radi 30 godina, odgojila je generacije šibenske djece, poticala ih, hrabrila, rado podučavala i izvan nastavnih sati, vodila na natjecanja, dijelila s njima tremu, ali i radost i ponos nakon brojnih osvojenih nagrada. Sa svojim vrijednim i talentiranim učenicima do sada je osvojila oko 90 nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i uvjerena je da će do kraja školske godine doći do okrugle brojke – 100.

Odlazi u mirovinu, ali će – reče nam – i dalje, naravno bez naknade, raditi s nadarenim učenicima kako bi ih što bolje pripremila za nastup.

Njezini učenici ne sviraju samo čelo, već i komornu glazbu tako da su često nastupali na raznim događanjima u Šibeniku, ali i u ostalim gradovima diljem Hrvatske. Zasvirali su i na svečanosti u Trokutu, svojoj profesorici i gostima. I oduševili sve.
Profesorici Vanji, prvoj među jednakima, iskreno su čestitale i ostale ovogodišnje kandidatkinje za "Šibensku grandecu".

Sve smo ih predstavili u Šibenskom listu i našem portalu šibenski.hr, no podsjetit ćemo koje su to žene. Među njima je Branka Pastuović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi "Brodarica", dobitnica brojnih nagrada u struci, koja je prošle jeseni dobila i najveću državnu nagradu koju prosvjetar u Hrvatskoj može poželjeti – nagradu "Ivan Filipović".

Sineva Jurković, čuvarica je i njegovateljica šibenske baštine, prije dvije godine na Festivalu kazališnih amatera u Vodicama s glumačkom ekipom iz Udruge "Šibenska promenada" dobila je nagradu za očuvanje baštine i za najbolju režiju predstave "Lipo prije 100 godina", svojeg dramskog prvijenca iz miljea starog Šibenika. Među kandidatkinjama bila je i direktorica TZ Zlarin Katarina Gregov zbog svojih aktivnosti i angažiranosti u udrugama na otoku. Godinama je aktivna u udrugama "Bodulići" i "Tatavaka", uvijek na usluzi i drugim udrugama i svima koje na otoku djeluju.

Lijepo je pomagati

Mlada pedagoginja u šibenskoj Turističkoj školi Maja Šintić i deklarirana feministkinja, ušla je u uži izbor za titulu "Šibenske grandece" zbog "vječitog" volontiranja i aktivizma koji je obilježio njezine srednjoškolske i studentske dane, a aktivna je i danas koliko joj to radne i obiteljske obveze dopuštaju. Helena Jakoliš, farmaceutska tehničarka, holistička nutricionistica i autorica knjiga o zdravoj prehrani, žena je koja se zna nositi sa svojim brojnim dijagnozama, ali rado pomaže i drugima. Izdala je tri knjige pod naslovom "Zdravo i slasno" o zdravoj prehrani i zdravlju crijeva te jedan Planer zdravog života.

Na svom blogu "Zdravo i slasno bez glutena" te u Facebook grupi "Bezglutenski recepti", koja okuplja 34.000 članova, dijeli savjete i preporuke o zdravoj prehrani. U užem izboru za grandecu bila je i Edita Vlahov, knjižničar dokumentarist, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi "Vrpolje" i pjesnikinja. Kao članica ogranka Matice hrvatske Šibenik, sa šibenskim pjesnicima odlazi u male sredine, na otoke i u Zagoru, gdje održavaju pjesničke večeri. Njezine pjesme objavljene su u zbirci "Voljenom gradu", piše i na čakavskom, a aktivna je članica Amaterske kulturne udruge Žirje i udruge "Hrvatsko-makedonska tangenta".

image
Sa svečanosti u šibenskom Trokutu
Nikša Stipaničev/Cropix

Pokloni, pjesma i cvijeće
Vanja Bošnjak je od prošlogodišnje, pete "Šibenske grandece" Marijane Rajić primila statuu žene, koju je izradila Manuela Pauk, akademska kiparica iz Šibenika, dok joj je repliku glave sa šibenske katedrale "Lijepa Jelena", rad Dalibora Martinovića, uručio Dinko Škevin, autor stihova pjesme po kojoj je manifestacija dobila naziv. Ostale kandidatkinje su dobile priznanja, ženama je uručeno i cvijeće, poklon Grada Šibenika, te nakit koji je donirala šibenska umjetnica Ivana Slavica Vunić. Pjesmu "Šibenska grandeca" otpjevala je Tajna Zorica, dok ju je na klavijaturama pratio Toma Cukrov.

Diana Ferić: Teško je bilo izabrati
Udruga "Volim Šibenik", inicijator je i od 2017. organizator manifestacije izbora "Šibenske grandece". Predsjednica udruge Diana Ferić kaže da Povjerenstvo za izbor svake godine ima izuzetno težak zadatak na dan odluke.

– Osobno mi je ove godine bilo najteže odlučiti se koju od sedam žena izabrati, a isti "problem" imali su i ostali članovi Povjerenstva. Sve smo prijedloge analizirali i prema ocjeni članova Povjerenstva sedam žena se našlo među kandidatkinjama. Ovo nije fraza, ali sve one zaista zaslužuju ponijeti titulu "Šibenske grandece". Mi smo izabrali jednu među jednakima, a sve druge imaju priliku ponovno biti kandidirane pošto su to uglavnom mlade žene, i uvjerena sam da će u godinama pred nama napraviti još puno, puno dobrih stvari za lokalnu zajednicu te da će neka od njih sigurno postati "Šibenska grandeca" – rekla nam je Diana Ferić.

28. travanj 2024 18:55