StoryEditorOCM
ŠibenikProdaja terena

Za samo pet eura po kvadratu, Šibenik zove proizvođače na gospodarsku zonu Pode

Piše Katarina Rudan
21. svibnja 2020. - 19:38

Na području šibenske Gospodarske zone Podi prodaju se tri građevinske parcele za izgradnju gospodarsko-poslovnog ili gospodarsko-proizvodnog sadržaja: od 10.000, 9933 i 2511 metara četvornih. Grad Šibenik, vlasnik zone, natječaj za prodaju terena objavio je sredinom tjedna, a rok za dostavu ponuda je 30 dana.

Kako je navedeno u natječaju, javiti se mogu domaće i strane pravne i fizičke osobe, odnosno obrti, registrirane za obavljanje djelatnosti gospodarsko-poslovnog ili proizvodnog tipa koje zadovoljavaju uvjete utvrđene natječajnom dokumentacijom.

Javno otvaranje ponuda održat će se 19. lipnja, u 10 sati, u prostorijama šibenske gradske uprave. Direktor poduzetničke zone Jakov Terzanović kaže da ponuditelji, potencijalni vlasnici terena ponuđenih na prodaju, uz natječajnu dokumentaciju moraju priložiti idejno rješenje onoga što planiraju graditi te izraditi poslovni plan. A ono što je posebno važno jest cijena terena po četvornome metru, koja i dalje iznosi – pet eura.

– Uvjete ulaska u zonu od njezina osnivanja 2007. godine do danas nismo mijenjali, a to je u poslovnom svijetu vrlo bitno. Cijena četvornog metra zemljišta od prvog je dana pet eura; apsolutno preferiramo proizvodnu djelatnost, koja je maksimalno oslobođena komunalnih davanja. U ovom trenutku, u zoni je već zauzeto oko 1,2 milijuna kvadrata terena, a u vlasništvu Grada Šibenika je još oko milijun kvadrata. Od toga je oko 300.000 kvadrata u potpunosti infrastrukturno opremljeno, što znači da u svakom trenutku možemo zadovoljiti potrebe potencijalnih investitora, te im prodati najmanje 2500 pa do stotine tisuća kvadrata, ako im je potrebno – kaže Terzanović.

Oprost najamnina

Inače, na Podima je danas četrdesetak pogona, u kojima je zaposleno oko 1400 radnika. Devedeset posto djelatnosti su proizvodne i servisne, a najviše je zastupljena strojna obrada metala, plastike i aluminija. Osim što je infrastrukturno uređena, zona je relativno blizu autoceste, luke i grada; među prvim je zonama u Hrvatskoj koje su spojene na sustav odvodnje, a spojit će se i na plinsku mrežu, čija je izgradnja, na širem šibenskom području, u tijeku.

Od iznimne važnosti za daljnji razvoj zone jest direktan spoj na autocestu, koji su Hrvatske autoceste uvrstile u svoj plan investicija u 2020. godini. Što se tiče rada u postojećim pogonima na Podima, kako doznajemo od direktora zone Jakova Terzanovića, oni rade i u ovim kriznim vremenima uzrokovanim koronavirusaom. Doduše, s više ili manje kapaciteta i ovisno o vrsti proizvodnje ili poslova kojim se bave. Pod “kapom” Gospodarske zone Podi je i Poduzetnički inkubator u Mandalini, a preuzimaju i iNavis centar smješten u bivšoj vojarni “Bribirski knezovi”.

Kako bi pomogli malim poduzetnicima koji posluju na tim dvjema lokacijama da lakše prebrode posljedice korona-krize, oslobodili su ih plaćanja najma.

– Donijeli smo odluku o oslobađanju plaćanja najma za travanj, svibanj i lipanj u cijelosti, a račun za ožujak bit će smanjen za 30 posto – kaže Terzanović. •

18. travanj 2024 19:39