StoryEditorOCM
ŠibenikCRNO NA BIJELO

Šibenik će za godinu dana prodisati i dobiti raskrižje na dvije razine: potpisan ugovor o izgradnji čvora Mandalina

Piše Toni Veljača
14. veljače 2024. - 12:20

Grad Šibenik sve je bliže realizaciji čvora Mandalina, projekta kojim će napokon riješiti problem nesnosnih prometnih gužvi s kojima se građani susreću gotovo svaku ljetnu sezonu. U prostorijama Hrvatskih cesta danas je naime potpisan ugovor vrijedan 6.892.030,38 eura (bez PDV-a). Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Marko Sarađen, direktor istoimene građevinske tvrtke koja bi posao trebala završiti u roku od 12 mjeseci. 

- S radovima ćemo krenuti u dogovoru s Gradom, odmah nakon ishođenja građevinske dozvole koja se očekuje do kraja ovog mjeseca. Naravno, moramo se dogovoriti i oko funkcioniranja prometa za vrijeme turističke sezone što će nam biti najveći izazov. S obzirom na važnost ovog projekta moramo jednu turističku sezonu žrtvovati jer je rok za dovršetak projekta 12 mjeseci – kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te ovom prigodom pozvao Šibenčane na strpljenje za vrijeme trajanja radova.

- Mislim da ćemo morati što ranije pristupiti radovima, a o režimu radova za vrijeme sezone i tijekom vikenda ćemo se morati dogovoriti s izvođačem i tome ćemo posvetiti posebnu pažnju. Pozivam građane na strpljenje jer je pred njima izazovan period. To je cijena koju moramo platiti – kazao je Škorić. 

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Podsjetimo kako projekt obuhvaća rekonstrukciju raskrižja Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika, odnosno izgradnju čvora u dvije razine s dva kružna toka. Jedan denivelirani kružni tok nalazit će se na mjestu sadašnjih semafora, a drugi u Ulici Velimira Škorpika s odvojcima prema trgovačkom centru Dalmare, gradskoj četvrti Mandalina i novom Vatrogasnom domu.

- Sve što se radi u gradu Šibeniku, u kontekstu rješavanja prometnih problema – radi se na osnovu studija. Nitko ništa ne radi „ad hoc”. Kod svih projekata u kojima su bile uključene Hrvatske ceste imali smo izuzetnu suradnju, pa se nadam da će se i ovaj projekt uspješno realizirati jer se ipak radi o dionici na frekventnom području – kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić

Zadovoljstvo najavljenim projektom iskazao je i župan Marko Jelić

- Na području gdje se priprema ovo prometno rješenje u suradnji s gradom Šibenikom, Županija planira gradnju nove bolnice. Samim tim jasno se vidi kolika je važnost ovog čvora, ne samo za Šibenčane već i za ostale stanovnike Županije – kazao je Jelić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Važan projekt kojim će Šibenik dobiti novi ulaz u Grad komentirao je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istaknuvši kako se Grad brzo razvija pa je stoga i važno da taj razvoj prati odgovarajuća prometna infrastruktura. 

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Šibenik je grad koji se u proteklih nekoliko godina, pod vodstvom gradonačelnika Burića razvija jako dobro. To uvijek ističem. Grad je sve prepoznatljiviji, ovdje dolazi veliki broj turista i važno je da se svim sudionicima u prometu, građanima, omoguće sigurne prometnice. Imamo stvarno dobru suradnju s Gradom, Županijom ali i Hrvatskim cestama koje su konstantno prisutne u obnovi državnih cesta ali i izgradnji velikih infrastrukturnih projekata – zaključio je Butković.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 11:46