StoryEditorOCM
ŠibenikPovratak srednjoškolaca

U školu najprije maturanti zbog ispravljanja ocjena i dovršetka završnih radova

Piše Marija Lončar
18. svibnja 2020. - 14:00


Nakon što su se u škole vratili učenici nižih razreda osnovnih škola, od ponedjeljka u obrazovne ustanove vraća se i dio učenika srednjih strukovnih škola kako bi obavili praktične vježbe, popravili ocijene te obranili završne radove kojim, budući da nisu obvezni polagati državnu maturu, završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje.

U školama, naravno, i dalje nema nastave, već će se obavljati sve ono što nije moguće na daljinu. U srijedu će se tako prvih desetak učenika vratiti i u šibensku Industrijsko-obrtničku školu, a ravnatelj Zoran Živković, ističe kako su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stigle i sve epidemiološke mjere i upute kojih se učenici i nastavnici moraju pridržavati, te podsjeća kako svaki učenik prije ulaska u školu mora potpisati izjavu kojom jamči da nema znakove bolesti.

U toj je školi u ponedjeljak održana i sjednica nastavničkog vijeća na kojoj je dogovoreno da će se sljedeća dva tjedna na konzultacije pozivati samo maturanti, a bit će otvorene i školske radionice kako bi učenici mogli dovršiti svoje završne radove.

-Maturantima školska godina završava 29. svibnja, što je malo produženo zbog štrajka. Dogovor je da ćemo u školu pozivati samo one učenike koji nisu bili aktivni tijekom online nastave, odnosno kako bi mogli ispraviti ocijene do završetka nastave. Ove godine, inače, imamo 70 maturanata, a kako u školi imamo dovoljno prostora i radionica gdje trebaju odraditi svoje završne radove, odlučili smo, sve u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da u radionicama dnevno bude po jedna grupa od 9 učenika, plus jedan nastavnik. U tom slučaju ne bi se gubilo vrijeme za dezinfekciju prostora između grupa, pa će svi maturanti doći na red i dovršiti te obraniti završene radove. Kada završimo s maturantima, do kraja školske godine u lipnju ćemo pozivati i učenike ostalih razreda koji trebaju popraviti, odnosno ispraviti ocijene – kazao je Živković.

Također, od ponedjeljka počinje ponovo i praktična nastava za učenike svih razreda koju obavljaju izvan škole, kod poslodavaca. Živković napominje i kako je, od kada su zbog korone sredinom ožujka škole zatvorene te je organizirana nastava na daljinu, dvadesetak učenika Industrijsko-obrtničke škole slabo ili čak nikako sudjelovala u nastavi. Zbog toga je škola poslala dopise roditeljima da ih izvijeste kako im djeca u tom razdoblju nisu bila aktivna. Premda, dodaje ravnatelj ove šibenske strukovne škole, u nekim slučajevima za to je postojao i objektivni razlog.

-Imamo slučajeve da je u obitelji nekoliko djece, a u kući imaju samo jedno računalo. S druge strane, mi smo kao škola, nastojali učenicima izići u susret. Podijeli smo im sim kartice, nekima tablete, a za neke kupili i računala, budući da njihova kućna nisu podržavala programe koji ima trebaju za školu – ističe Živković.

No, koliko god se školska godina nastoji privesti kraju na najbolji mogući način, još je puno pitanja koji muče "strukovnjake".
-Još nije jasno što će biti s popravnim ispitima i kako će se to organizirati. Također, problem je i prijevoza učenika. I u našoj školi imamo dosta đaka putnika koji dolaze iz drugih mjesta. Organizacija školskog prijevoza je u rukama Šibensko-kninske županije, ali još ne znamo kako će se to odvijati – kazao je Živković.

23. travanj 2024 11:52