StoryEditorOCM
ŠibenikDezinfekcija kao imperativ

U šibenskom ‘Trokutu‘ tvrtka za ‘novo normalno‘: Tri start up-a se udružila i hrvaju se s virusom koji trese cijeli svijet

Piše Branimir Periša
15. listopada 2020. - 13:58
Tvrtka UV Ready uselila se u prostor novootvorenog centra za suvremene tehnologije Trokut  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Epidemija koronavirusa spaja djelatnosti kakve bi se do ove pošasti teško ili nikako susrele u zajedničkoj tvrtki. Takva je ipak nastala u Šibeniku pod nazivom UV ready – UV-C tehnologija za 'novo normalno', te i u osobnoj iskaznici sugerira teško, istodobno i čudnovato vrijeme u kojem se cijeli svijet hrva s virusom nastojeći obavljati svakodnevne, uobičajene aktivnosti.

U jednu start up tvrtku, sa sjedištem u novootovrenom centru za nove tehnologije Trokut, udružila su se naime, tri start upa iz poduzetničkog laboratorija zone Podi.

Diplomirani inženjer Martin Krstić već se bavi dezinfekcijom vode uz pomoć naročitih lampa koje emitiraju ultra ljubičaste zrake čiji je prirodni izvor sunčeva svjetlost, Ornela Šupe poznata je šibenska poduzetnica koja je razgranala posao za čišćenje prostora čemu će suvlasništvom u UV-readyju dodati dezinfekciju UV tehnologijom, a treći je sudionik samozatajni Franko Jurić, koji nije htio davati izjave za javnost, inače stručnjak za elektroinstalacije, budući da lampe treba uobličiti u različite uređaje, već prema namjeni.

Tehnologija nije nepoznata i već se uspješno koristi za raskuživanje zraka i vode, jedino je udruživanje neobično i logično u isto vrijeme, nastalo silom prilika vremena 'novog normalnog', kada dezinfekcija postaje imperativ u prevenciji zaraze.

U 'Trokutu' je jučer bio dan tog novog start upa, te su pred uzvanicima predstavili svoje poslovanje i proizvode, s napomenom da i dalje zadržavaju svoje temeljne, odvojene djelatnosti i start up tvrtke.

- Profesionalna UV dezinfekcija ekološka je alternativa kemijskim raskuživačima. UV zračenje djeluje na viruse i bakterije, ciklus zračenja prostora uglavnom je jedan sat, a trenutačno smo i u pregovorima s ugostiteljskim sektorom, te ćemo ovih dana održati predstavljanje u jednom zagrebačkom lokalu, kazao je Martin Krstić.

Za sada distribuiraju dokazano kvalitetne proizvode UV tehnologije, a s vremenom će, očekuju, pokrenuti i vlastitu proizvodnju.

UV tehnologiju za raskuživanje standardno koriste vodovodi, medicinske ustanove i prehrambena industrija, a ideja novih stanara centra Trokut je spustiti primjenu na nižu razinu, u poslovne prostore, ugostiteljske objekte, pa i u domove, zatraži li netko takvu uslugu. Drugim riječima, pojasnila je Ornela Šupe, pored usluga čišćenja ona će odsad nuditi i jednosatno zračenje prostora UV lampom, no to ne isključuje kasnije pridržavanje fizičkog razmaka između ljudi u tako ozračenom prostoru.

Tvrtka UV ready probila se u javnost ovih dana donacijom jednog uređaja Općoj bolnici u Šibeniku i time su, osim humanog gesta, željeli dokazati provjerenu kvalitetu proizvoda koje nude. Na internetu se može naći svega i svačega, no treba oprezno birati, napominje Martin Krstić.

Istakao je i da rade na uspostavljanju standarda UV uređaja za ugostitelje i hotelijere. Po potrebi, ugrađivat će i cijele sustave UV raskuživača za veće objekte, naročito hotele, čiji će rad regulirati računala.

Ovisno o kakvom je uređaju riječ, može jedino biti štetan za oči ukoliko se dugotrajnije gleda u izvor UV svjetlosti - kao i u Sunce, uostalom. Prije upotrebe, okreni mu leđa ili stavi naočale za sunce - moglo bi se navesti u uputstvu za upotrebu.

18. travanj 2024 10:45