StoryEditorOCM
Šibenikbudućnost industrije

U Šibeniku se znalački koriste EU projektima: čak 25,5 milijuna kuna uložit će se u izradu Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu

Piše promo
3. studenog 2022. - 15:25

U četvrtak, 27. listopada u knjižnici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, na adresi Ulica Ante Šupuka 31 održana je konferencija za novinare povodom potpisivanja ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji objekta Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA.

Ugovor o izvođenju radova vrijedan je 25,5 milijuna kuna, a financira se  putem Europskog projekta „Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA“

Nositelj projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, a u svojstvu tehničke pomoći pripremila ga je i provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Partneri na projektu su Tehnička škola Šibenik i Šibensko-kninska županija.

Novouređeni Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu će uz administrativne i uredske prostore obuhvaćati praktikume za: brodomehaniku, automehatroniku i dijagnostiku, auto optiku i vulkanizerstvo, auto limariju i bravariju, kućne instalacije, pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku; ispitivanje materijala, zavarivanje i učionicu multimedija. Sve radionice biti će opremljene i suvremenom edukacijskom opremom za deficitarna zanimanja te zanimanja koja su usko vezana za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Događaju su uz predstavnike potpisnika Ugovora prisustvovali župan Šibensko-kninske županije i gradonačelnik Grada Šibenika.

Župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić, je na samom početku događanja pozdravio sve goste, uzvanike i domaćine iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik. Istaknuo je da je Šibensko-kninska županija svoju viziju razvoja, osim turizma, usmjerila na razvoj industrijske proizvodnje, a u što se uklapa današnje potpisivanje ugovora za izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti upravo u području strojarstva za tri županije: Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku. „S ovim projektom dobit ćemo iznimnu infrastrukturu u vrlo važnom segmentu naše strateške orijentacije da imamo kompetentne ljude koji čine kompetentnu i razvijenu županiju“ – dodatno je istaknuo župan Jelić.

Ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Mira Lepur, je rekla da je Razvojna agencija u ovom projektu još od 2019. godine u svojstvu tehničke podrške nositelju projekta, Industrijsko-obrtničkoj školi, kada je i počela zajednička priča od određivanja lokacije, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dobivanja pozitivne evaluacije i početka provedbe projekta pa do danas. Gđa Lepur je istaknula da je veliki pritisak rada na ovom projektu jer je projekt vrlo kompliciran i kompleksan, s velikim brojem nabava i malih i velikih te je s velikim zadovoljstvom zaključila da je s ovom zadnjom nabavom izvršeno 90% iznosa nabava na oba projekta čiji je ukupni iznos 60 milijuna kuna.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, Zoran Živković, je naglasio da će Regionalni centar kompetentnosti biti na ponos izvođaču, školi i Šibensko-kninskoj županiji, na što se neposredno prije potpisivanja ugovora nadovezao direktor tvrtke izvođača radova Inovator d.o.o., Luka Nikolac, sa zahvalom svima koji su pripremali ovaj projekt te je dodao da je projekt velik i zahtjevan, ali da su spremni za njega i da će za dva tjedna na gradilištu biti bageri i kreće se s radovima.

23. svibanj 2024 16:32