StoryEditorOCM
ŠibenikRazmišlja se o drugim opcijama

U Šibeniku će vatrometa ipak biti u ‘najluđoj noći‘: ‘Kasno je za otkazivanje, ali pratit ćemo trendove‘

Piše Ana Petrić
28. prosinca 2022. - 11:05

Nekoliko hrvatskih gradova ove je godine odlučilo podržati apel Udruge Prijatelji životinja o nekorištenju pirotehnike i Novu će godinu dočekati bez tradicionalnog vatrometa u ponoć. Rijeka, Rovinj, Čazma, Labin, Opatija i Samobor gradovi su koji su se okrenuli ekološki prihvatljivijim opcijama koje ne uznemiravaju životinje ali ni ljude, pa će tako svojim građanima u novogodišnjoj noći prirediti light show umjesto klasičnog vatrometa.

Šibenik će u Novu godinu ući s vatrometom jer, kako kažu iz Gradske uprave, sve je već dogovoreno i kasno je za otkazivanje, no o alternativnim opcijama svakako se razmišlja.

-Sada je sve već dogovoreno za novogodišnju noć pa je kasno za promjene oko ukidanja vatrometa. Po meni su puno veći problem neodgovorni pojedinci koji u nekontroliranim uvjetima i svojevoljno koriste pirotehnička sredstva i tako narušavaju mir životinjama. Sigurno ćemo u budućnosti pratiti trendove i prilagođavati im se, osobno sam veliki ljubitelj životinja i podržavam ovakve odluke kako bi se životinje zaštitilo – ističe Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Nažalost, sve češće svjedočimo slučajevima stradavanja uzrokovanim korištenjem pirotehnike, pogotovo kod djece. Uz to, Prijatelji životinja već dugi niz godina upozoravaju na činjenice da eksplozije vatrometa i petardi ozbiljno narušavaju zdravlje kućnih ljubimaca s obzirom na to da je njihov sluh daleko istančaniji od ljudskog.  

28. travanj 2024 21:26