StoryEditorOCM
ŠibenikPoznate kandidatkinje

U konkurenciji za izbor šeste Šibenske grandece sedam žena koje "pomiču granice"

Piše K. Rudan
15. siječnja 2022. - 12:31

Na poziv Udruge "Volim Šibenik" stiglo je desetak prijedloga za izbor 6. Šibenske grandece. Povjerenstvo u sastavu Danijel Mileta, Dinko Škevin, Željko Krnčević, Živana Podrug, Franka Zeljak, Diana Ferić i Katarina Rudan, izabralo je sedam kandidatkinja koje ispunjavaju kriterije za ulazak u uži izbor, a koja će se od njih okititi titulom  grandece saznat će se na svečanosti  u ožujku, uoči Međunarodnog dana žena.

Kandidatkinje su iz područja kulture i glazbe, turizma, prosvjete, civilnog društva, dramskog amaterizma, koje nesebičnim radom pridonose podizanju kvalitete života u lokalnoj zajednici. Svojim profesionalnim, amaterskim ili volonterskim radom promoviraju Šibenik i njegove vrijednosti, potiču kreativnost, otkrivaju nove vrijednosti i ideje te oko sebe šire pozitivnu energiju. Riječju, žene su to koje pomiču granice, a javnosti najčešće nisu dovoljno predstavljene i poznate.

Podsjetimo, Udruga „Volim Šibenik“ u suradnji s Muzejom grada Šibenika te medijskim pokroviteljima portalima ŠibenikIn, Šibenik News i Šibnski.hr, Županijskim radio Šibenikom i Šibenskim listom, pokrenula je ovaj projekt 2017. godine. Kao i prethodnih pet godina, imena kandidatkinja ne objavljuju se ranije, već svaki tjedan medijski pokrovitelji javnosti predstavljaju po jednu od njih. Povjerenstvo će i ove godine izabrati i ikonu stila.

image
Prošlogodišnja ikona stila, frizerka Biserka Blaće
Niksa Stipanicev/Cropix

- Nažalost i prošla godina je bila teška, obilježena pandemijom koja nas i danas prati, ali to nas nije spriječilo da nastavimo s projektom „Šibenska grandeca“. Nadajmo se da je i posljednja u znaku korone, te da ćemo slijedećih godina disati punim plućima i smjeti organizirati pravu, veliku svečanost proglašenja Šibenske grandece kako smo to radili prije pandemije – poručuju organizatori.

Titulom „Šibenska grandeca“ do sada su se okitile: šibenska liječnica anesteziologinja dr. Danči Mihovilčević i dr.sc Irena Bralić, pedijatrica, koje su se  istaknule svojim profesionalnim radom, ali i volonterskim pomaganjem ljudima. Treća „Šibenska grandeca“ bila je medicinska sestra u mirovini Ana Paić, zbog nesebičnog pomaganja drugima. Tu prestižnu titulu 2019. godine ponijela je novinarka, volonterka i promotorica humanog i urbanog Šibenika Snježana Klarić, a peta „Šibenska grandeca“ je Marijana Rajić, predsjednica šibenske Udruge „Aurora“,  koja okuplja osobe oboljele od cerebralne paralize, dječje paralize i ostalih oblika tjelesnog invaliditeta.

03. svibanj 2024 23:04