StoryEditorOCM
ŠibenikOd muke ne mogu

U Grebaštici zbrajaju ogromnu štetu nakon požara: ‘Kompletno sve u papar - 100 tisuća eura je otišlo u dim‘

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2023. - 07:59

Prvi veliki ovoljetni požar, kod Grebaštice nedaleko od Šibenika, u subotu ujutro je stavljen pod kontrolu. Tijekom noći s petka na subotu na osiguranju i sanaciji požarišta bilo je pedesetak vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila. Vatra je progutala čak 600 hektara zemljišta i nanijela golemu materijalnu štetu, piše HRT

U šest znamenki broji štetu! I od muke ne može!

- Kompletno sve u papar - 100 tisuća eura je otišlo u dim, kaže Neno Dabro, građevinar.

Sam će se, kaže, teško dignuti na noge. No, ima još dobrih ljudi - pomoć već nude.

- Javilo se dosta prijatelja, zovu sa svih strana. Hvala im, još jedanput, poručuje Dabro.

Nakon vatrene kataklizme čisti se zgarište. Bit će posla danima. Tog 13. srpnja nemoć su osjetili mnogi. Dva dana poslije kažu: dobro je i prošlo!

- Vatra je bila 20 metara visoka, za pet sekundi je došla blizu moje kuće, od dima se nije vidjela. Sve je gorilo. I nagorio je malo krov kuće, kaže Tome Bačelić.

Uništila je vatra sve što joj se našlo na putu. Šteta se tek utvrđuje.

Ističu domaći: bit će poprilična.

- Očekujemo pomoć od Županije, Grada, ne znam. Prvo da se ovo raščisti, a drugo da se izađe u susret, u smislu koliko se god može ili da se pomogne da se ovo sanira i da se ponovno obnovimo ovdje, kaže Zdenko Gović.

Već dugo su im trn u oku, ponavljaju mještani - obrasli tereni među kućama. Vlasnike tih "džungli" napokon bi trebalo sankcionirati!

- On ne bi smio svojim nemarom da mene ugrožava. Što nije očistio dio. Da je to bilo očišćeno, ja bih kuću imao. Ne bi mi izgorjela kuća, govori Ivan Dolenc.

Sačuvati živote i imovinu - zadaća im je! Ali, mole vatrogaci još jednom: olakšajte nam posao.

- Najprije bi ljudima savjetovao da oko svojih kuća i okućnica očiste ovo pusto smeće i stabla pošišaju i da to bude uredno jer kad dođe vatra onda je prekasno, poručuje Karmelo Mršaj, JVP Vodice.

Pregazio je oganj 600 hektara. Sklanjale su se pred njim i životinje. Uzrok požara tek treba utvrdili. No mještani ne dvoje: za ovu katastrofu kriv je čovjek!

- Svi misle isto i misle da je to ljudski faktor. Kao i svaki put, skoro svaki put. To je bila apokalipsa. Jako teško, govori Zora Jakovljević.

Namučila je stihija i gasitelje. Upozoravaju, bit će ubuduće požari sve veći i žešći.

- Prije su bili mali požari. Mislim da se promijenila klima i da je to sve drukčije i da će češće biti ovako ekstremnijih, većih požara nego li prijašnjih godina, govori Tomislav Ivas, JVP Vodice.

Ovakav - ovdje ne pamte. I ne ponovio se!

- Gadno je bilo. I kad je dim postao takav da nismo više mogli, onda sam rekao ženi: "Spremi ono hitno i idemo." Kamp kućicu sam već otpisao, priznaje Karl Elbel, gost iz Njemačke.

Teška je i zahtjevna intervencija za gasiteljima. Požar je lokaliziran. No požarište će i dalje na oku držati 30-ak vatrogasaca.

Predsjednik Mjesnog odbora: Očekujemo proglašenje elementarne nepogode 

HRT-ova Ivona Ramadža Čolić razgovarala je s predsjednikom MO Grebaštica Donja Tomislavom Banovcem. 

Prvi preduvjet za naknadu štete je proglašenje elementarne nepogode. U Grebaštici očekuje da će se to i napraviti.

- Naravno da očekujemo i mještani i ja. Prvi preduvjet za proglašavanje elementarne nepogode je zapisnik policije, očevid ovog područja. To se onda šalje lokalnoj samoupravi, gradu Šibeniku i onda grad utvrđuje, a županija bi trebala proglasiti elementarnu nepogodu. Pozivam ih da idu u tom smjeru kako bi dobili nekakva obeštećenja, rekao je Banovac. 

Postupak je to koji može trajati i do nekoliko mjeseci. Lokalna samouprava ne može pomoći tu novčano, ali u Grebaštici očekuju da će im pomoći pravno i logistički. 

Jedan od glavnih uzroka neobuzdanog širenja požara u Grebaštici su bila zapuštena zemljišta. Banovac smatra kako bi se to trebalo riješiti financijskim sankcijama. 

- Kod nas su samo financije rješenje. Kad ljude sankcioniramo tada će se oni i pokrenuti. Vjerujem da će grad poduzeti takve mjere, a sam MO Grebaštica Donja inzistirat će tome, napraviti popis, utvrditi kritične točke koje treba sanirati i uputit ćemo službeni dopis gradu Šibeniku, najavio je Banovac, prenosi HRT

 

28. travanj 2024 08:21