StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR IVE MIKULIČINA

Troska je šibenska sudbina, koristila se i kao podloga na kultnom kupalištu, nisu stradali ni cipli, ni kupači...

Piše Ivo Mikuličin
5. ožujka 2023. - 17:58

Možda je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović malo pretjerao molbom DORH-u “da ispita tko to vodi specijalni rat protiv Šibenika i Hrvatske tezom o navodno štetnim kemijskim tvarima uz more na području bivšeg TEF-a” i tvrdnjom “da su Batižele najveći hrvatski projekt poslije Pelješkog mosta”, ali je teško pobjeći od istine da je troska, nastala proizvodnjom u bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura, odavno postala i ostala šibenska sudbina. Kao i da dosadašnja iskustva s tim otpadnim materijalom nisu bila opasna za zdravlje stanovnika Krešimirova grada.

Da dio Šibenčana (i ne samo Šibenčana!) ima izrazito selektivno pamćenje, jasno govori podatak kako se otpadni materijal TEF-a (čitaj:troska) prije šezdesetak godina uvelike koristio kao podloga na starom gradskom kupalištu Jadrija. Kod izgradnje igrališta za mali nogomet, te uređenja (pre)napučene lučice za male brodove. Nismo primijetili da je netko od stalnih jadrijaša dobio neku posebnu bolest ili da su nestali cipli i ostale ribe blizu igrališta i lučice! Druga je stvar je li bilo bolje taj dio Jadrije nasipati ili da je probijen kanal prema otvorenom moru!?

A da u svakom zlu ima uvijek i ponešto dobra, jasno sugerira podatak kako su se gotovo svi šibenski političari, neovisno o stranačkim bojama, uvelike ujedinili oko nasušne potrebe realizacije jamačno atraktivnog projekta Batižele.

ŠTO JE DUBAI KONTRA ŠIBENIKA!?

S nemalim zadovoljstvom primili smo vijest da je zagrebački Šibenčanin, arhitekt svjetskog glasa Ante Vrban dobio nagradu na manifestaciji “Dubai expo” za način na koji je uredio hrvatski paviljon. Tako je samo nastavljena prekrasna priča o Antinim uspjesima, potkrijepljena, primjerice, priznanjem da je njegov šibenski stan najljepša europska nekretnina ili pričom o njegovom projektiranju Crkve hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu, uređenjem trga u Dubaiju… Rijetki su prolaznici, koji ne zastanu kraj Antine prekrasne vikendice na Jadriji. No, kako istodobno pobjeći od parafraziranja stare splitske izreke “Što je Dubai kontra Šibenika grada”!?

Za razliku od velikih svjetskih destinacija, Vrban nije uspio na natječaju za uređenje šibenske Poljane!? Ne, ne želimo spominjati imena članova komisije, koji su odbacili njegovu zamisao, ni potencirati tko je tada bio na vlasti u Krešimirovu gradu. Samo nas je cijeli “slučaj” podsjetio na staru istinu kako je “Hamlet iz Mrduše Donje” obišao i Hrvatsku, i Poljsku prije nešto je prikazan u Brešanovu Šibeniku. Razlog: jedan se politički veteran prepoznao u spomenutom djelu sjajnog, ali nažalost pokojnog književnika, te zaprijetio, doslovce, iz svih oružja, ako se “Hamlet” pojavi na šibenskim daskama.

Da su Vrban i Brešan slični i skloni (kršćanskom) oprostu govori podatak da je nadareni arhitekt pogazio taštinu, te se s majkom Kristijanom, djevojački Kelava pojavio na otvaranju novouređene Poljane!

NITKO NIJE ŽALIO ZA THOMPSONOM!

Neviđenu lavinu komentara u medijskom prostoru izazvala je odluka pulskog gradonačelnika Filipa (Pilipa) Zoričića, porijeklom iz Pakova sela da spriječi (zabrani) koncert turbofolka u svom gradu. Pogotovu, što nije ostao usamljen, jer ga je na isti način slijedio gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Svojim komentarom javio se i predsjednik Milanović, dosljedan svojoj navadi da bude poklopac svakom loncu.

- Zoričić i Radić su bili odlučni u svom stavu. Dio demokratskog ozračja su i komentari poslije njihovih odluka. No, takvih rasprava nije bilo ni u tragovima, kad je Zoričićev prethodnik zabranio nastup Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni – zajednička je reakcija stanovnika iz doline Čikole.

image

Jere Vrcić na utakmici s Manchester Cityjem

 

Tom Dubravec/Cropix

JERE IZ PODINA

Na juniorskoj utakmici Hajduk – Rijeka (3:1) svi su bili jednostavno zadivljeni akcijom nadarenog Jere Vrcića, koji je, ako malo pretjeramo, u stilu Maradone slomio nekolicinu suparničkih igrača, te zatresao mrežu.

- Raduju me splitski hvalospjevi na račun mladog hajdukovca Jere, ali je on porijeklom zapravo naš, šibenski. Iz Podina kod Boraje. Svi su Vrcići iz Podina - otkrio nam je zadarski Šibenčanin dr. Tomislav Vrcić, koji je ostao sentimentalno vezan za mjesto svojih predaka.

O toj povezanosti najbolje svjedoči kapelica, koju je Tomin otac Joso po povratku s “pečalbe” iz Sjedinjenih Američkih Država sagradio na ulazu u Podine.

05. svibanj 2024 17:27