StoryEditorOCM
ŠibenikOna je v.d. DEKANICE

Tko je Tanja Radić- Lakoš, žena koja mijenja novog ministra i preuzima Veleučilište u Šibeniku? Zagrepčanka s titulom iz maslinika

26. srpnja 2019. - 10:35

Mr. sc. Tanja Radić Lakoš imenovana je za v.d. dekanicu Veleučilišta u Šibeniku (VUŠ), a odluku o tomu još je u ponedjeljak donijelo Upravno vijeće VUŠ-a nakon što je Ivan Malenica, dosadašnji dekan, a novi ministar uprave u Vladi Andreja Plenkovića, razriješen te dužnosti. Odlaskom u Zagreb, međutim, Malenica nije rekao zbogom šibenskom Veleučilištu te ga posao na toj visokoškolskoj ustanovi čeka i poslije kad više ne bude ministar.

– Ivan Malenica je na osobni zahtjev razriješen dužnosti dekana te je potpisao sporazum o međusobnim pravima i obvezama, tj., u kratkim crtama: prema članku 15. Zakona o državnim dužnosnicima, dužnosnik koji nije ponovno imenovan na dužnost koju je obnašao ili drugu dužnost, a koji je prije obnašanja dužnosti bio zaposlen na neodređeno vrijeme ima pravo povratka na rad na poslove koje je obavljao prije obnašanja dužnosti. U slučaju gospodina Malenice to znači na odgovarajuće mjesto višeg predavača – objasnio je predsjednik Upravnog vijeća VUŠ-a Ivan Livaja.

Rad na digitali

I dok Malenicu u ministarskoj fotelji čekaju novi, iako za hrvatske građane uglavnom stari problemi i izazovi, njegova nasljednica u privremenom mandatu, najduže godinu dana, Radić Lakoš uhvatit će se ukoštac s više-manje redovitim poslovima VUŠ-a.
– Tekući poslovi na Veleučilištu moraju se normalno odvijati i u mandatu v.d. dekana/dekanice. Jedan od najvažnijih su upisi u novu akademsku godinu. Ljetni rok je završio, a već sljedećeg tjedna raspisuju se natječaj za jesenji rok, a idu i prijave za upis na naše specijalističke diplomske studije. Također, u pripremi je i 4. međunarodna konferencija "Izazovi današnjice“ na kojoj nastojimo okupiti znanstvenike i stručnjake iz raznih područja, a ove je godine naglasak na pitanjima digitalne transformacije – kazala je Radić Lakoš.

Napominje kako će se konferencija, umjesto u Solarisu kao prijašnjih godina, ovaj put održati u novoj dvorani Veleučilišta. Ona bi, naime, trebala biti uređena i opremljena do listopada, kada će se održati konferencija, a dio je projekta dogradnje zgrade VUŠ-a kojom će studenti i nastavnici dobiti dodatne predavaonice, kabinete, novi dekanat, kantinu i knjižnicu. Prva faza radova završila je još prije dvije godine, ali tek je početkom ove osigurano 10 milijuna kuna kako bi sve bilo dovršeno. Očekuje se da to bude do početka nove akademske godine, a radovi će se, najavljuje Radić Lakoš, intenzivirati sada kada su počeli kolektivni godišnji odmori, pa u zgradi više nema ni studenata ni nastavnika.

Dva asistenta

– Puno je pred nama posla, jer se uvodi i novi sustav normiranja rada koji je vrlo složen, a u vezi s tim otvorit će se prostor da VUŠ na svoj trošak, a ne Ministarstva znanosti i obrazovanja, zaposli dva nova asistenta iz područja ekonomije i turizma, odnosno informatike. Što se tiče izgradnje studentskog doma na Palacinu još je u tijeku izbor izvođača radova. Krajnji rok za potpisivanje ugovora je 12. rujna, ali se nadam da će to biti i prije. Inače, za voditelja projekta Palacin, što je do sada bio dekan Malenica, izabran je predsjednik Upravnog vijeća Ivan Livaja. Naravno, da i ja, kao v.d. dekanice pratim što se oko toga događa – naglašava Radić Lakoš.

Ova rođena Zagrepčanka diplomirala je biologiju za zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je i magistrirala s temom biljne raznolikosti u maslinicima na području Tribunja i Vodica, a na VUŠ-u je zaposlena još od 2003. godine (tada je to još bila Visoka škola za turistički menadžment). Ima zvanje više predavačice, a držala je čak tri kolegija iz područja ekologije i upravljanja okolišem. Od 2015. godine prodekanica je za nastavu.

Najavljuje kako će predložiti da joj pomoćnik i suradnik bude dr. sc. Frane Urem kao prodekan za poslovanje, što je, uostalom, radio i do sada. Prodekana za nastavu, kaže, neće predlagati, jer taj posao, s obzirom na to da ga je već godinama obavljala, ima u malom prstu. A i rokovi su kratki, jer već u drugoj polovici kolovoza bit će raspisan natječaj za dekana/dekanicu VUŠ-a koji kada se izabere ima pravo birati svoje suradnike.

Iako će, bez lažne skromnosti, istaknuti kako je radišna i odgovorna, ne krije ni da je ambiciozna, Radić Lakoš ipak kaže da je još rano govoriti hoće li se kandidirati za tu funkciju.

24. svibanj 2024 03:25