StoryEditorOCM
ŠibenikIZBOR JE 6. OŽUJKA

Titulu druge Šibenske grandece "lovi" deset naj-žena

Piše Katarina Rudan
8. siječnja 2018. - 14:16

Udruga "Volim Šibenik", u suradnji s Muzejom grada Šibenika te uz potporu šibenskih medija, drugu godinu zaredom organizira izbor Šibenske grandece, žene koja svojim nesebičnim, u prvom redu volonterskim radom, pridonosi napretku lokalne zajednice.

Prijave kandidatkinja za tu prestižnu titulu, koja je ustanovljena lani, Udruga "Volim Šibenik" primala je do 31. prosinca prošle godine. Kako doznajemo od predsjednice udruge Dijane Ferić, stiglo je 14 prijedloga, a u konkurenciju za drugu Šibensku grandecu, odlukom Povjerenstva, ušlo je njih deset.

Pijanistica i profesorica u šibenskoj Glazneboj školi "Ivana Lukačiča" Gordana Pavić među kandidatkinjama je jer nesebično radi na unaprjeđenju glazbenog života Šibenika, sudjeluje na svim glazbenim manifestacijama i odgaja mlade talente.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop predložena je zbog značajnog doprinosa u realizaciji projekta "Otočni proizvod", a i inicijatorica je Otočnog festivala.

Među favoritkinjama su i Anđa Jelavić, proslavljena šibenska košarkašica koja svojom školom košarke promovira taj sport među mladima i radi na razvoju ženske košarke, te Loredana Bahorić, koja svojim modnim brendom koji je nastao u Šibeniku promovira Šibenik.

U konkurenciji za Grandecu su i profesorica u šibenskoj Gimnaziji "Antuna Vrančića"  Jasminka Paić, koja volonterski educira srednjoškolce o zavičajnoj povijesti i pokreće brojne projekte o toj temi, a njezini učenici osvajaju državna priznanja, te Ivana Kalebić, učiteljica u OŠ Jurja Šižgorića, koja sa svojim učenicima u slobodno vrijeme snima filmove o Šibeniku i županiji, njegujući tako kod učenika zavičajne vrijednosti.

Među deset kandidatkinja je i Anita Aužina koja je  kao predsjednica Zajednice žena "Katarina Zrinska" potaknula  niz humanitarnih akcija pomoći potrebitima na šibenskom području – slijepom dječaku Mati Braliću, teško ozlijeđenom mladiću Juri Kulazi, starim i nemoćnima, djeci sa smetnjama u razvoju...

Talijanka, Rita Baranović, šibenska nevista koja z Šibeniku živi više od 30 dodina, predložena je jer sve vrijeme radi na unaprjeđenju suradnje između Italije i šibenske regije. Predsjednica je Kluba žena oboljelih od karcinoma dojke šibenske Lige protiv raka i stalno radi na osvješćivanja žena o toj teškoj bolesti i potrebi prevencije. 

U konkurenciji za Šibensku grandecu je i dr. sc. Irena Bralić. Na njezinu inicijativu i zahvaljujući njezinom angažmanu prošle godine je višak prihoda od organizacije nacionalnog Tečaja 1. kategorije za pedijatre uplaćen za stipendiranje troje studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Autorica je četiri knjige i udžbenika od kojih je jedna posvećena Šibeniku, a sve kongrese i tečajeve koje organizira dovodi upravo u svoj rodni Šibenik.

Deseta među jednakima je Vinka Karađole Cvita, dugogodišnja šibenska obrtnica i floristica, aktivna članica Udruženja obrtnika Šibenik koja je svoje originalne cvjetne aranžmane donirala različitim manifestacijama. Danas radi kao nastavnica u Strukovnoj školi u Šibeniku i posebno je angažirana na obrazovanje učenika s posebnim potrebama.

Konkurencija je jaka, a koja će od ovih deset šibenskih dama ponijeti titulu druge Šibenske grandece, znat će se 6. ožujka, kad je najavljeno proglašenje u restoranu "Atrium" na Lozovcu. Naravno, uz prigodni program s humanitarnom notom. Podsjetimo, lani je titulu prve Šibenske grandece ponijela šibenska anesteziologinja dr. Danči Mihovilčević, koja volonterski pomaže teškim bolesnicima i radi na unaprjeđenju zdravstvene zaštite.

– Projektom "Šibenska grandeca" želi se privući pažnju javnosti na uzorne šibenske žene u različitim djelatnostima koje svojim radom unaprjeđuju kvalitetu života svih, a uglavnom su samozatajne i javnost o njima i njihovu radu, trudu i uspjesima nedovoljno zna – kažu u Udruzi "Volim Šibenik".

05. svibanj 2024 12:44