StoryEditorOCM
ŠibenikStranačke igre bez granica

Svi ‘grijesi‘ Branka Perana: Ako bude šutio četiri godine dobit će ‘pomilovanje‘

Piše Davorka Blažević
11. listopada 2020. - 21:46

Branko Peran, bivši šef policije i bivši pomoćnik ministra pravosuđa, predavač na šibenskom Veleučilištu, odlukom Suda časti HDZ-a našao se na korak do isključenja iz stranke. Bude li dobar i četiri godine poslušno, pokajnički šutio, možda mu i oproste i rehabilitiraju ga. Pitate se što mu treba oprostiti, kakvo je to nedjelo počinilo? Jer, mora se priznati, kazna je drakonska. Sud časti HDZ-a, pred koji ga je poslao šibenski Gradski odbor, osudio ga je na uvjetno isključenje iz stranke s rokom kušnje od četiri godine! Sve zbog pisma za medije kojim se 27. srpnja 2020. temeljni ogranak HDZ-a Grebaštice, čiji je Peran bio predsjednik, zbog nezadovoljstva djelovanjem lokalnog vodstva, obratio javnosti. Što li je to u pismu Peranova mala grebaštička družba napisala da ih je strogi stranački sud tako nemilice "pomeo"?

Peranu i temeljnom ogranku HDZ-a Grebaštica ne sudi se za kriminal i korupciju, nedaj bože za razbojstvo, otmicu, pljačku. Nije to takav sud. Njima to nije u opisu posla. Oni se bave kršenjem Statuta stranke, uz ostalo i "izrečenim mišljenjem", a baš ono, mišljenje, je bilo tako strašno da je samo dobrohotnost Suda časti spasila Perana od nepovratnog gubitka "zajedničarske" članske iskaznice. A kako u potpisu pisma stoji "TO HDZ-a Grebaštice", ni njih nije mimoišao gnjev s lokalnog Olimpa, pa je ogranak ekspresno raspušten da ne bi slučajno proizveo još kakvo kompromitirajuće pismo koje bi diglo tlak vodstvu stranke.

Krnji Sud časti

Trebalo je tek nešto više od mjesec dana za epilog ovog unutarstranačkog dramoleta, u središtu kojeg je, da ironija bude veća, nekadašnji šef policije, koji se, nota bene, nedavno kandidirao i za novog šefa Županijskog odbora HDZ-a. Peran vjeruje da je upravo njegova kandidatura zapravo njegov najveći krimen, i da se lavina na njega sručila baš zato što se drznuo konkurirati na izborima aktualnom šefu ŽO HDZ-a.

Peran je odmah najavio žalbu Visokom sudu časti jer čvrsto vjeruje da nikakvog teškog kršenja Statuta u njegovim postupcima nije bilo.A pitanje je da li je bilo kršenja Statuta u radu Suda časti. Sud je, naime, odlučivao u krnjem sastavu jer izabrana članica SČ Ivana Tomić, od 2. lipnja ne samo da nije članica Suda, nego ni HDZ-a (!), što nam je i osobno potvrdila, odbijajući bilo što komentirati jer s HDZ-om više nema nikakve veze, kako je rekla. Međutim, njezino se ime, kao regularne članice Suda časti, navodi i na dokumentu koji je Peran, navodno, primio od tog stranačkog tijela, 8. rujna (?!)

Kad pomislite koliko je članova HDZ-a nezakonito "omastilo brk", koliko ih je umočeno u kojekakve afere, da ne spominjemo javno oponiranje vodstvu, i preko toga se uglavnom benevolentno prešlo, njihove grijehe ignoriralo i ispratilo šutnjom, onda se doista čini preradikalan, pa i ciničan slučaj bivšeg načelnika policije i bivšeg pomoćnika ministra pravosuđa zaduženog za zatvorski sustav, kojega su "glave došle" kritičke opservacije na račun vodstva gradske i županijske organizacije HDZ-a, i to ne njegove osobne, nego temeljnog ogranka kojem je bio na čelu.

Ispostavlja se da je, primjerice, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, jedan od pritvorenih u aferi Janaf, i dalje ponosni vlasnik članske iskaznice HDZ-a, pače i izabrani saborski zastupnik te stranke koji je zbog istrage mandat stavio u mirovanje, ali ga može aktivirati kad poželi. Ili Stevo Culej, bivši zastupnik HDZ-a koji je u nedavnoj izbornoj kampanji za parlamentarne izbore javno obznanio da će glasati za Miroslava Škoru, i tijekom izbora sjedio u stožeru Škorinog Domovinskog pokreta, unatoč tome, nikad nije dospio ni pred Sud časti, kamoli da bi kome palo na pamet izbaciti ga iz stranke. A Peran bi, pisne li slučajno tijekom četiri naredne godine, mogao odletjeti iz HDZ-a za sva vremena, samo zato jer je javno, kao član TO Grebaštice, stao iza "kritičkog stajališta" svog ogranka o djelovanju lokalnog HDZ-a. Ili mu je šutjeti i klimati glavom, ili se otkloniti…

Kritika (ne)zastupniku

Sporno pismo koje je Perana stajalo "četverogodišnje suspenzije", govori o notornoj činjenici, poznatoj svima, a ne samo njima, da Šibenik, kao sjedište županije, po prvi put nakon ovih parlamentarnih izbora nema svog zastupnika iz HDZ-a, zato što je izabrani zastupnik, šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, odbio realizirati svoj mandat i mjesto prepustio kolegici iz Vodica, Branki Juričev Martinčev. Problem je u tome što je Dujić to učinio po drugi put, jer je i u prošlom sazivu Sabora također bio izabran za zastupnika ali je ostao kod kuće, s obrazloženjem da je tu potrebniji negoli u Saboru. Umjesto njega u zastupničke klupe sjeo je tada sinjski HDZ-ovac Ivan Šipić.

Što je nelegitimno ako se takvi postupci čelnika ŽO HDZ-a problematiziraju, kao što je to učinio TO Grebaštice? Dapače, da je više iskrenosti, a manje kalkulantskog dodvoravanja šefu ŽO, nakon prvog odbijanja zastupničkog mandata, Dujić ne bi dobio drugu priliku za kandidaturu, bez čvrste garancije da će, bude li izabran, dužnost zastupnika s poštovanjem i odgovornošću i obnašati. Ali, to u HDZ-u ne ide tako...

Drugi krimen Perana i ogranka koji vodi je što su spornim pismom medijima pozvali i druge ogranke u šibenskoj gradskoj organizaciji HDZ-a da ih podrže i reagiraju. A to je u šibenskom HDZ-u ocijenjeno kao poziv na pobunu, i već je samo po sebi bilo dostatno za stegovni postupak.

Predsjednik šibenskog HDZ-a Željko Burić posebno je, međutim, bio ogorčen zbog saznanja da je Peran od Središnjice tražio očitovanje o legalnosti mandata stranačkih tijela (GO i ŽO HDZ-a,) jer su birana na četiri godine, a one su istekle ovog proljeća. Istina je da je u međuvremenu Nacionalni odbor HDZ-a odgodio redovne unutarstranačke izbore zbog pandemije koronavirusa, ali u Statutu nema ni slova o tome tko bi mogao produžiti mandat stranačkih tijela bez provedenih izbora. Stoga je Perana zanimalo temeljem kojeg pravnog akta su ta tijela nastavila završeni mandat, mimo izbornog procesa. Zašto Središnjica, odnosno Nacionalni odbor HDZ-a, nije donio odluku o imenovanju povjerenika koji će voditi lokalne organizacije do izbora, pitaju se mnogi. U tom slučaju ne bi bilo ni spora oko legitimitata lokalnog stranačkog vodstva. Kojem je mandat realno istekao, a mogli su nastaviti obnašati dužnosti povjerenika. No, u vrhu stranke bilo je najvažnije da se odrade izbori za vodstvo na nacionalnoj razini. Na lokalnu se zaboravilo...

Legalnost stranačkih tijela

Je li veći krimen Branka Perana što je javno izrazio nezadovoljstvo radom vodstva HDZ-a i otvorio u medijima neka "unutarstranačka pitanja", umjesto da o tome traži raspravu na stranačkim tijelima, ili zatraženo objašnjenje Središnjice o legalitetu GO i ŽO HDZ-a, ili pak, apel njegovog ogranka drugima da se solidariziraju i zajedno s grebaštićkim HDZ-om iskažu nezadovoljstvo i otpor protiv neodgovornog vodstva?

Stječe se dojam da je za Burića najteži Peranov prekršaj ipak problematiziranje legalnosti stranačkih tijela.
-Prozivanjem stranke koja ima rezultate, dovođenjem u pitanje legitimnosti funkcioniranja Gradskog i Županijskog odbora, kao i predsjednika tih odbora, dovodi se u pitanje odluka Nacionalnog vijeća stranke da se u HDZ-u privremeno obustavljaju unutarstranački izbori dok se ne steknu uvjeti za njihovo održavanje. Pozivati i druge na bunt i kršenje Statuta je jednostavno nepoštivanje stranačkih odluka – izjavio je Burić, a toliko je bio ogorčen istupom stranačkog kolege da mu je čak preporučio, ako je nezadovoljan, ako mu se HDZ ne sviđa, da osnuje svoju stranku. Uz ostalo, Burić je podsjetio i da su mu Peranova stajališta, koja ne iznosi sada po prvi put, od ranije poznata.

Prava istina je da se Branko Peran već neko vrijeme razilazi s lokalnim vodstvom stranke. Šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić javno ga je prozvao zbog stava TO Grebaštice da u lokalnim izborima ne podrži kandidaturu Gorana Pauka za župana. No, animozitet između Pauka i perana ima svoju "povijest bolesti". A ona datira od studenoga 2016. kad je bivši šef policije, i dotad prominentni stranački kadar koji je pretendirao na razne dužnosti, smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i to bez ikakvog službenog obrazloženja.

Peran se na to nije tek poklopio ušima, nego je pokrenuo upravni spor protiv Pauka, odnosno županije kao osnivača, tvrdeći da je nezakonito smijenjen, a taj spor traje do danas.

Prije samo par godina (do 2016.) Branko Peran je bio visokorangirani dužnosnik u sustavu MUP-a i Ministarstva pravosuđa, radio je kao predavač na šibenskom Veleučilištu, pretendirao čak i na mjesto dekana te ustanove, sjedio je u nekoliko upravnih vijeća i nadzornih odbora i svakako spadao među utjecajnije stranačke ljude. Iako u mirovini, nije se predavao, bio je ambiciozan i otvoreno je iskazivao spremnost za novi angažman. Njegov je uzlet, sasvim neočekivano,prekinut smijenom, usred mandata, s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Županijskog Zavoda za javno zdravstvo, pri čemu nije detroniziran nitko od članova UV-a, samo predsjednik. Razriješeni Peran nikad nije dobio ni pisano ni usmeno obrazloženje svoje smjene, pa je pokrenuo upravni spor protiv županije i sudario se s nevjerojatnom žilavošću i iracionalnošću hrvatske birokracije.Mjesecima su se Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravstva, kako nam je svojedobno ispričao,loptali s njegovim predmetom oko pitanja nadležnosti.

Sukob sa županom

Tako je počelo. A nastavilo se kad je u srpnju 2017., mada već u mirovini, izravno od tadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića bio pozvan da ponovo preuzme ravnateljsku palicu Uprave za zatvorski sustav (kao pomoćnik ministra pravosuđa), njegovo imenovanje, kako je više puta ustvrdio, opstruirano iz njegove županije. Optužio je za to župana Gorana Pauka koji mu, bio je uvjeren Peran, nije mogao oprostiti što mu je TO Grebaštice javno uskratio podršku kandidaturi za župana, iako su mu kasnije na izborima ipak dali potporu. Ali, kaže, Pauk je to zapamtio i - vratio. Apsurdno je da je HDZ Perana podržao kao nestranačkog kandidata kada je prvi put imenovan pomoćnikom ministra, a uskratio mu podršku drugi put, kad je i formalno postao član stranke.

Peran je tvrdio kako je svojevremeno izjavio da Pauku TO Grebaštice neće dati podršku u kandidaturi za župana zato što nikad, otkako je prvi put izabran za župana, nije došao u Grebašticu niti pokazao i najmanje zanimanje za probleme tamošnjeg stanovništva. No, kad su došli izbori, njegova je organizacija ipak podržala Pauka.

Optuženi Pauk, odbio je s indignacijom bilo kakvu intervenciju kojom bi spriječio Peranovo imenovanje pomoćnikom ministra, ali je ipak rekao: "Teško je zamisliti da netko tko ignorira stav županijskog i gradskog odbora stranke, i kontrira mu svojim temeljnim ogrankom, može zadobiti povjerenje i podršku za kandidaturu. Očito je to nekome i u Vladi zasmetalo.

'Kako je mogao očekivati da ga poduprem u kandidaturi, a on je moju javno osporavao? Poštujem kad je čovjek ambiciozan, ali ne i kad to prijeđe u bolest. A Peran je htio biti i dekan Veleučilišta, i predsjednik šibenskog HDZ-a, i gradonačelnik... Naprosto nema kraja njegovim ambicijama' bio je sasvim otvoren Pauk.

I tako je Branko Peran od "katice za sve" postao glavni remetilački faktor u šibenskom HDZ-u kojeg vodstvo baš i "nema rad"…
Predsjednik šibenskog HDZ-a Željko Burić odbio je komentirati odluku Suda časti, iako je upravo GO HDZ-a pod njegovom palicom inicirao stegovni postupak protiv Perana. No, Burić smatra kako je Peran sam inicirao postupak onog trenutka kad je odlučio kršiti Statut stranke i osporavati legalitet stranačkih tijela.

I predsjednik Suda časti, Dragan Zlatović, sasvim je zakopčan, kao da se radi o suđenju za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od 10-20 godina zatvora, pa se od izjava brani činjenicom "kako je postupak u tijeku, ne možemo komentirati niti javno obrazlagati odluku".

Peran trenutno hoda po rubu i evidentno je da bi ga se u vrhu HDZ-a najradije riješili, ali, uz culeje i slične, nije baš lako sročiti dovoljno uvjerljivu argumentaciju za njegovu eliminaciju...
.

18. travanj 2024 13:32