StoryEditorOCM
Šibenik60. MDF

Spuštena zastava jubilarnog festivala, a gradu ostaje ‘Dječak s kišobranom‘ Kažimira Hraste

Piše Branimir Periša
5. srpnja 2020. - 03:46
Sibenik, 040720. Trg ispred Svete Barbare Svecanost otkrivanja spomenika Djecak sa kisobranom rad kipara Kazimira Hraste na zatvaranju 60. Medjunardnog djecjeg festivala, kip su otkrila djeca iz zbora Zdravo maleni.Niksa Stipanicev/Cropix

Otkrivanjem skulpture “Dječak s kišobranom” akademika kipara Kažimira Hraste pred crkvom sv. Barbare, a potom u 21 sat premijernim prikazivanjem filma “Obrana dječje radosti” Ive Kuzmanića i Stanka Ferića, sinoć je pao zastor na ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Tako je, umjesto tradicionalne kazališne predstave ili glazbeno-scenskog nastupa, MDF ovaj put, projekcijom na Trgu Republike Hrvatske zatvorio dokumentarac na temu festivala tijekom Domovinskog rata, ali i u doba pandemije koronavirusa. Film „Obrana dječje radosti“ bit će emitiran u danas na 2. programu HRT-a u 16 sati. Ovogodišnji, jubilarni MDF trebao je biti najraskošniji dosad, no epidemija koronavirusa prepolovila ga je na oko 110 priredbi. S proračunom od 800 tisuća kuna triput je jeftiniji od prošlogodišnjeg festivala.

Unuk kao inspiracija

Motiv MDF-a kao kišobrana koji štiti Hrastinog dječaka ideja je ove skulpture postavljene na prilazu slikovitoj ljetnoj pozornici pred katedralom sv. Jakova, koja je obilježila festival od njegovog početka prije šest desetljeća. Kipara je inspirirao njegov unuk kada je jednom nad glavom raširio veliki, za dijete od pet godina nezgrapni kišobran, a motiv zaštite kasnije se, naglašava Hraste, nametnuo i s izbijanjem epidemije koronavirusa.
Skulptura visoka 1,2 metara prvotno je zamišljena kao parterna, no ipak je odlučeno da se postavi na dovoljno visok postament, zbog bojazni da bi kišobran ipak bio prevelika kušnja djeci da se o njega ne pokušavaju ovjesiti. Skulptura je izlivena u ljevaonici Ujević, od aluminija, metala koji je zbog TLM-a ne samo veza sa Šibenikom, nego je, za razliku od bronce, manje "ozbiljan" te naglašava vedrinu dječje kreativnosti i kipića koji će oplemeniti prostor u kojem je postavljen, uvjeren je autor.
Inače, Hrastin spomenik Draženu Petroviću na Baldekinu, u interakciji s košarkašim igralištem uvijek punim mladih pod koševima od prvoga dana saživio se sa Šibenčanima i postao prepoznatljivim znamenom grada.
"Dječaka s kišobranom" otkrili su članovi Dječjeg zbora "Zdravo maleni" na komornoj svečanosti koja je, na sjecištu najprometnijih ulica stare gradske jezgre punih šetača, privukla brojne među njima. Bio je to posljednji događaj na ovogodišnjem MDF-u uoči čina zatvaranja projekcijom dokumentarca u produkciji HRT-a, kazao je Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku, i zahvalio se svim sudionicima što se ovogodišnji MDF odvijao bez ikakvih smetnja, unatoč nezahvalnim, stalno neizvjesnim epidemiološkim prilikama.

Zahvala djeci i roditeljima

Posebno se zahvalio djeci i roditeljima, te gradskoj upravi i ministarstvu kulture koji su svesrdno poduprli ovogodišnji MDF. Hrastina skulptura početak je koncepta vodstva MDF-a da nakon svakog festivala u javnom prostoru ostane trajni umjetnički trag i tu je zamisao objeručke prigrila gradska uprava.
- Hvala svima koji su u tijesnim rokovima i okolnostima opterećenim prijetnjom korone izveli da "Dječak s kišobranom" bude postavljen o 60. obljetnici MDF-a - naglasio je gradonačelnik Željko Burić.
Djelatnici šibenskog HNK napravili su sjajan posao, dodao je, te podsjetio da Šibenik svemu unatoč, nije odustao niti od jednog važnog kulturnog programa. Osim MDF-a, nedavno je dostojno proslavljena i 50. obljetnica proglašenja Nikole Tavelića prvim hrvatskim svecem, a otvorena je i obnovljena Poljana, zaključio je Burić.

26. travanj 2024 11:26