StoryEditorOCM
Šibenikzatvoreni do daljnjega

Šibenski ugostitelji: Ovo je preživljavanje, pitanje je tko će dočekati proljeće i što će biti sa sezonom

Piše Leo Kovačić
9. siječnja 2021. - 18:33

Sve epidemiološke mjere ostaju na snazi do 31. siječnja. To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu... - poručio je u petak ministar Davor Božinović te tako vlasnicima kafića i restorana zadao još pokoju sijedu u kosi. Naravno, ako sve dlake već nisu počupali od muke...

Kako komentiraju produžetak agonije, kakva je situacija sa zaposlenima, što je sa sezonom i sezoncima, te vide li kraja svojim mukama, upitali smo šibenske ugostitelje. Svi su nam poručili: katastrofa!

- Radnici su nam ostali na broju, doduše mi imamo samo dvoje ljudi jer raspolažemo manjim prostorom, i to prvenstveno radi mjera koje za zaposlene dobivamo od države. Nama je i inače siječanj u gradskoj jezgri veliki problem. Ovo je samo šlag na kraju, već dugo nam se kopa jama: od pustih nameta, PDV-a, poreza... Koliko radimo na pairologiji izgledamo ko odvjetnički ured, a ne ugostiteljski objekt. Korona će nas samo dokrajčiti - govori nam Žana Karabatić koja zajedno s partnerima drži vrlo popularan kafić "Na Ma Lo", na 'Maloj loži' u starom dijelu grada.

- Ovo je preživljavanje, pitanje je tko će od nas ugostitelja dočekati proljeće te kako pripremiti ljetnu sezonu. Tu su i dugovi prema dobavljačima... Iskreno, ne sekiramo se, očito nam nema pomoći. Smeta mi jedino da naši u Zagrebu nisu mogli vidjeti od neke razvijene zemlje, poput Njemačke, kako pomoći ugostiteljima - zaključuje Žana Karabatić.

Prema riječima Tomislava Biluša, vlasnika "Barcode Bara" i "Vintage Bara" te restorana "Pjat" na šibenskoj rivi, u ovim trenucima najgora je - neizvjesnost.

- Iskreno, nisam ni vjerovao da će nas odmah otvoriti. Ponajviše zbog tog novog soja koronavirusa koji je pronađen u Britaniji.  Ovo je sada produženje agonije i pitanje je kako se pripremiti za sezonu, što smo radili sada u prvi i drugi mjesec. Naime, ne znam koliko radnika uzeti, da li preuređivati... Najgora je ta neizvjesnost. Nema jasnog plana ni programa. Mada, opet, razumijem i naš Stožer. Ova bolest je nepredvidljiva - priča nam smireno Biluš, te nam objašnjava što državne mjere znače za njega.

- Mjere pomažu radnicima i tu priča završava. Nas samo zakopavaju još dublje. Istina, dobili smo i neke moratorije na kredite. Ja osobno do 1. travnja, no pitanje je hoćemo li moći otplatiti te dugove kada za to dođe vrijeme. Katastrofa... Prošle godine nismo radili zbog lockdowna tri i pol mjeseca što nam je prouzročilo velike gubitke. Nešto od ljeta smo uspjeli uštedjeti, no sada smo s novim zatvaranjem opet dovedeni pred zid. No, uvijek sam optimista. Nećemo se predavati, nadam se da će se stvari pokrenuti - kazao nam je Biluš.

Joso Smolić, vlasnik restorana "Peškarija" te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Šibenik i Ceha ugostitelja, s druge strane podržava mjere. No, i on se nada što skorijoj normalizaciji. Povratku na staro.

- Morate znati da svako ograničavanje rada ostavlja traga na poslovanje, prihode i na same djelatnike. Nažalost, nemamo izbora. Ove mjere su jedina nada da ćemo ozdravit prije sezone. Ako se broj zaraženih ne smiri do proljeća, neće biti ništa od sezone, a onda nam slijedi definitivni potop. Država nam je osigurala mjere ova dva mjeseca, minimalnu plaću radnicima i mogućnost covid kredita. Međutim, sve to pada u vodu ako ne padne broj zaraženih. Moramo čekati rezultate mjera - objašnjava nam Smolić te za kraj dodaje:

- Teško nam je, ali moramo razumit da ćemo jedino ako stanemo na kraj pandemiji izaći iz ove situacije. Jednostavno,
možemo otvoriti, ali što nam to vrijedi ako ne budemo imali za koga raditi - zaključio je na kraju Smolić.

02. lipanj 2024 05:48