StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Šibenski retrovizor Ive Mikuličina: Gorak okus političke smjene Joška Jurića i Željka Dulibića

Piše Ivo Mikuličin
25. rujna 2022. - 15:23
Smijenjeni Joško Jurić, dosadašnji ravnatelj Doma zdravlja i Željko Dulibić, dojučerašnji predsjednik Upravnog vijeća Šibensko-kninske županijeCropix

Gorak okus političke smjene

Čemu smjene Joška Jurića, dosadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja, i Željka Dulibića, dojučerašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Šibensko-kninske županije!? Smjene koje imaju opori okus političkih križaljki (i kompromisa), a koje su zapravo kontraproduktivne kad je riječ o interesima Šibensko-kninske županije. Jurić je prosto “ginuo” kad se naša županija borila s pandemijom koronavirusa, dok je Dulibić najzaslužniji za uređenje mandalinske luke Vrnaža i niza luka diljem županije. Dobrim dijelom i zbog toga što mu je vjerovao Oleg Butković, ministar pomorstva i veza, aktualni potpredsjednik hrvatske Vlade.

Da je živ mudri šibenski gospodarstvenik Marko Slavica, vjerojatno bi zavapio u svom stilu: – Zašto mijenjati funkcionare koji su “potpuno u gradivu”!? Kako će njihovi zamjenici, koji “nisu u gradivu”, kao anonimci surađivati s resornim ministrima!?

ŠESTANOV USPJEH PA SMJENA!?

Okus političke smjene ima i odluka splitskoga Gradskog vijeća da se s položaja intendanta splitskoga kazališta smijeni Šibenčanin Srećko Šestan. Teško je protumačiti činjenicu da je Šestan krajem ljeta dobio velike komplimente za kao nikad atraktivno “Splitsko ljeto”, a potom bio smijenjen!? Pogotovo što šibenski kazališni djelatnik (i lutkarski majstor) nije anonimus u sferi kulture. Bio je intendant u Rijeci i Karlovcu, ali i pomoćnik ministra u doba Bože Biškupića. Baš nas zanima kako će na splitsku (ne)očekivanu odluku reagirati ministrica Nina Obuljen, koja je bila prva Šestanova suradnica u doba “Biškupićeve vladavine”!?

image

Srećko Šestan - pohvale pa smjena?!

 

Joško Ponoš/Cropix

KSENIJA IZ NUNIĆA

– Moja obitelj potječe iz Nunića, mjesta pored Đevrsaka, iz Šibensko-kninske županije. Moj je otac i pohađao osnovnu školu u Šibeniku. Ja sam rođena u Zagrebu, ali korijeni su vražja stvar. Osjetila sam to kad sam ljetos posjetila Šibenik. Jako mi se sviđa novo šibensko ruho. Malo je gradova koji su toliko napredovali u posljednjim godinama kao Krešimirov grad – kazivala nam je u prijateljskom razgovoru Ksenija Kardum, glavna urednica Nove TV.

Zahvalili smo kolegici Kseniji na komplimentima te istodobno poželjeli da što prije riješi sve prepreke kod selidbe Nove TV na novu lokaciju.

IMA LI NADE ZA NAS?

Ima li (još uvijek) nade za nas!? Taj Zečićev evergrin vjerojatno pjevuši Roko Vuletić, direktor šibensko-slovenskog brodogradilišta “Iskra”, poslije informacije da je, unatoč ruskoj okupaciji ukrajinskoga lučkoga grada Hersona, tamošnje brodogradilište ostalo praktički netaknuto.

Valja podsjetiti da je šibensko-slovenska tvrtka od brodogradilišta u Hersonu naručila novi, suvremeni dok s posebnim naglaskom na njegovu ekološku funkciju, a da je investicija zapela nakon početka rusko-ukrajinskog rata.

PILIPOVA MONOGRAFIJA

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić ne zaboravlja Pakovo Selo, rodno mjesto njegova oca, koji se 1949. godine preselio u Split. Pilip (op.p. u Pakovu Selu svi slovo “f” mijenjaju u “p”), uz suradnju Frane i Jakova Bilića, napisao je monografiju Pakova Sela. Mjesta koje je Lijepoj našoj podarilo dva sjajna sportaša, Slavena Bilića i Ivicu Žurića, pjesnika Franu Bilića, glumce Zvonimira Zoričića i Jakova Bilića, slikara Milana Zoričića...

Promocija monografije najavljena je za 4. listopada u Lokasovu Etnoselu, kad se u Pakovu Selu slavi sveti Frane (Vrane). Ne, nismo odbili Pilipov poziv da se zajednički raspoložimo i zapjevamo. Zoričić je posebno bio oduševljen prijedlogom da na pakovačkoj fešti zazvoni Arsenova ”Djevojka iz moga kraja”.

ĐUGUM POČIVA U ŠIBENIKU

Ispod radara je prošla informacija da je u 87. godini preminuo bivši nogometaš Šibenika (i šibenski zet) Vlatko Đugum. Hercegovac koji je na Šubićevac stigao iz banjolučkog Borca, a koji je karijeru poslije Šibenika nastavio u Njemačkoj i Austriji. Evo i šibenske momčadi koja je u sezoni 1960./1961. s 4:1 nadigrala onda jaki Zagreb: Miloševski, Đugum, Žaja, Marenci, Iljadica, Miljević, Bašić, Šupe (Orošnjak), Nadoveza, Aralica i Stošić.

Vlatko Đugum živio je i umro u njemačkom Rosenheimu, gradu što se smjestio na pola puta od Mozartova Salzburga do bavarske prijestolnice Muenchena. No, makar gastarbajter i Hercegovac, Đugum nikad nije zaboravio svoje šibenske dane. Po vlastitoj želji sahranjen je na šibenskom groblju Kvanj.

28. travanj 2024 22:31