StoryEditorOCM
Šibenikmukti busom

Šibenik proširio krug osoba koje ostvaruju pravo na besplatan i subvencioniran prijevoz, pročitajte nove uvjete

Piše Šibenski.hr
1. prosinca 2021. - 17:10

U suglasju s koncesionarom za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza putnika u javnom gradskom prometu, "Autotransportom d.d. u stečaju“, Grad Šibenik  od danas proširuje  krug osoba koje ostvaruju pravo na besplatan i subvencioniran prijevoz na šibenskom gradskom području, a sredstva za tu namjenu osigurana su u gradskom proračunu - objaviljeno je danas na službenim stranicama šibenske gradske uprave.

Evo koji su uvjeti za ostvarivanje besplatnog ili subvencioniranog gradskog prijevoza:

Besplatan javni prijevoz

Besplatnu godišnju pokaznu kartu, koja vrijedi za neograničen broj vožnji na svim zonama i linijama na kojima uslugu prijevoza pruža koncesionar „Autotransport d.d. u stečaju“ , imaju  građani  s područja Grada Šibenika koji za tu pogodnost zadovoljavaju socijalne, odnosno prihodovne uvjete.

Socijalni uvjeti

U sklopu Socijalnog programa Grada Šibenika besplatan javni prijevoz omogućen je, tako,  građanima koji pri Centru za socijalnu skrb Šibenik ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, osobe s posebnim potrebama (100-postotni invalidi) te roditelji, djeca i udovice poginulih branitelja Domovinskog rata.

Prihodovni uvjeti

Po prihodovnim uvjetima na besplatnu godišnju pokaznu kartu mogu računati osobe bez primanja starije od 65 godina koje nikada nisu radile pa nisu ostvarile pravo na mirovinu), umirovljenici stariji od 65 godina koji imaju osobne mjesečne prihode niže od 2.800 kuna kao i umirovljenici mlađi od 65 godina s mirovinom manjom od 2.000 kuna

Povoljniji javni prijevoz za osobe starije od 65 godina ovisno o visini primanja

Osobe starije od 65 godina mogu računati na subvencioniranu godišnju pokaznu kartu:

- ukoliko njihova mjesečna primanja iznose od 2.800 do 3.600 kuna (godišnja karta: I. Zona – 300 kuna, II. Zona – 400 kuna, III. Zona – 500 kuna)

- ukoliko njihova mjesečna primanja iznose od 3.600 do 4.500 kuna (godišnja karta: I. Zona - 400 kuna, II. Zona – 500 kuna, III. Zona – 600 kuna)

Besplatan i subvencioniran prijevoz organizira se prema popisu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika (za korisnike koji pravo ostvaruju na osnovi socijalnih uvjeta te za osobe bez primanja), odnosno popisu „Autotransporta d.d. u stečaju“ Šibenik  (za umirovljenike), i to temeljem predočenih dokumenata.

Potrebni dokumenti

- osobna iskaznica,

- dokumentacija za dokazivanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu (Rješenje Centra za socijalnu skrb i odrezak zadnje uplatnice ili potvrda Centra o zadnjoj isplaćenoj naknadi; dostavlja se mjesečno Upravnom odjelu za društvene djelatnosti)

- rješenja nadležnih službi o stupnju invalidnosti,

- popis članova korisnika besplatnog prijevoza Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije

- potvrda Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (o neprimanju mirovine)

- potvrda o visini mirovine u RH (odrezak za zadnji mjesec) ili

- potvrda o visini mirovine iz inozemstva (obvezno priložiti potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o nekorištenju mirovine u RH ili potvrdu o visini mirovine u RH)

Iskaznice za besplatnu i subvencioniranu vožnju „Autotransport d.d. u stečaju“ izdavat će na godišnjoj razini, osim za korisnike zajamčene minimalne naknade koje će se izdavati mjesečno.

18. travanj 2024 06:46