StoryEditorOCM
Šibeniknakon ‘masakra‘- sadnja

Šibenik je od jučer zeleniji grad - ima barem dva stabla više! To je tek početak, slijedi velika akcija

Piše Marija Lončar
15. veljače 2024. - 15:11

Šibenik je od ovoga četvrtka zeleniji grad - ima barem dva stabla više!

Kao što su nedavno i najavili iz Grada Šibenika, na Starom pazaru ponovo je zasađena melija ili očenašica, listopadno drvo vrlo dekorativnih plodova, kakvo je već raslo u svojevrsnom, malom drvoredu na tom dijelu Starog pazara. Mlado stablo posađeno je u rupi koja je ostala nakon što je staru očenašicu srušilo olujno jugo i nevrijeme koje je lani u studenom poharalo Dalmaciju.

image

Inženjer šumarstva MArko Ercegovac (lijevo) nadgleda radoce

Radnici Zelenog grada mladu očenašicu staru sedam godina posadili su pod nadzorom inženjera šumarstva Marka Ercegovca. Namjerno je kaže, izabrano stablo koje je slične visine i već sada pristojne krošnje kako bi se vizualno bolje uklopilo u ambijent i ostala stabla na tom dijelu Starog pazara

I nije to jedino drvo koje je jučer zasađeno u središtu grada. Uz trg ispred županijske zgrade, odnosno ispred hotela Jadran posađena je zimzelena magnolija. Prije mjesec dana na tom su mjestu radnici Zelenog grada posjekli stablo koje je desetljećima tu raslo. Riječ je o ligustrumu ili kalini, zimzelenom trajnom grmu koje je očito bilo formirano kao stablo pa je tako i raslo, a kada su ga iz Zelenog grada uklonili, to je izazavalo nezadovoljstvo dijela građana.

image

Ispred hotela Jadran umjesto stabla već mjesec dana stajao je ovaj panj

Marija Lončar/

Iz Zelenog grada i sada ponavljaju kako se stablo osušilo te ga je zato trebalo ukloniti. Na njegovo mjesto posadili su zimzelenu magnoliju za koju je rukovoditelj sektora za održavanje zelenih površina u Zelenom gradu Mile Pavičić kazao kako je to stablo, na traženje šibenske gradske uprave, odabrano zbog guste krošnje i velikih mirisnih cvjetova koji cvatu u svibnju.

Sadnju novih stabala pratio je i direktor Zelenog grada Novica Ljubičić, a nova magnolija ispred hotela Jadran nije promakla ni dožupanici Iris Ukić Kotarac koja je na trenutak zastala i pratila akciju te usput priupila prvog čovjeka Zelenog grada je posrijedi iskupljenje za sva popilana stabla po gradu.

image

Novica LJubičić, direktor Zelenog grada i dožupanica Iris Ukić Kotarac

Marija Lončar/

Ljubičić je pak kazao kako je ovo početak redovitih godišnjih radova sadnje stabala i trajnica na šibenskim javnim površinama o kojima skrbi Zeleni grad.

-Počela je naša redovita godišnja akcija sadnje novih i zamijene starih oboljelih i osušenih stabala kao i sadnja trajnica. Zasadit ćemo ukupno 30 stabala, od čega je 40 posto zamjena posječenih, a ostatak su nova stabla i trajnice. Prvo ćemo to obaviti u centru grada, u Perivoju Roberta Visianija i Parku fra Luje Maruna gdje ćemo saditi i puzajući ružmarin, lavandu i kadulju – kazao je Novica Ljubičić koji nije mogao izbjeći naše pitanje o nedavnom "masakru" stabala u parku Rasadnik na Vidicima kada su radnici Zelenog grada motornom pilom ispilili gotovo 30 stabala.

To je izazvalo reakciju stručnjaka koji su posumnjali u ispravnu procjenu i svrhovitost uklanjanja nesretnih stabala. Ljubičić je rekao kako je akcija u Rasadniku uslijedila jer su neka stabla ugrožavala sigurnost djece, šetača i rekreativaca koji tu dolaze. Drugi dio stabala, tvrdi, morao je biti uklonjen zbog prorjeđivanja jer su jedni drugima smetali u rastu.

-Ne pilaju se stabla tek tako, nego se procijeni njihovo stanje. Tako smo i ovaj put radili. Lako je pričati, ali treba biti odgovoran, jer da se nekomu nešto dogodilo Zeleni grad bi bio kriv – nije se dao Ljubičić.

image

U rupu na Starom pazaru danas je zasađeno novo stablo

Marija Lončar/
image

Novo stablo staro je 7 godina

image

Nova melija ili očenašica na Starom pazaru

Marija Lončar/
image
Marija Lončar/
image

Zimzelena magnolija spremna za presađivanje

Marija Lončar/
image

Iz skučenog pitara konačno u slobodniji prostor

image
Marija Lončar/
30. travanj 2024 12:29