StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Zabava za prostake, nasmijana dožupanica Ukić Kotarac i Split konačno priznao Šibenik!?

Piše Ivo Mikuličin
9. listopada 2022. - 19:58

Split konačno priznao Šibenik!?

Splićani su, konačno, priznali Šibenik!? Ne, nije riječ o odnosu splitske Torcide i šibenskih Funcuta. Na poziv splitskog Rotary kluba šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić održao je kratko predavanje o konceptu (viziji) razvoja Šibenika kao turističkoga grada, koji na djelotvoran način uređuje i koristi svoje kulturno-povijesne spomenike.

Usput, dr. Burić je jedva pristao da objavimo ovu informaciju.

VUK JE ČOVJEKU – VUK

Stara izreka da je često čovjek čovjeku vuk u općini Kijevo dobila je zloćudnu preinaku. Tamo je vuk čovjeku – vuk. Zašto!? Prema zadnjim podacima Ministarstva poljoprivrede u općini Kijevo podno Dinare luta gotovo 200 vukova, koji bez ikakva straha ulaze u seoska dvorišta te kolju u prosjeku četiri domaće životinje dnevno.

– Nemamo ništa protiv toga da vuk ima status zaštićene životinje, ali u ovom slučaju valja učiniti iznimku. Posegnuti za preventivnim odstrelom, kao što su to već u nekoliko navrata uradile neke europske zemlje – unisoni su Martin Ercegovac, načelnik općine Kijevo, i Jure Teskera, predsjednik Lovačke udruge “Kijevo”, poznat i kao simpatični, ali umirovljeni policajac sa šibenske ulice.

ZABAVA ZA PROSTAKE

”Politika je zabava za prostake… Svjestan sam odgovornosti umjetnosti, kao što sam svjestan i njezine ranjivosti, pa i činjenice da ona prva strada kad nestane novaca”, to je poslije Splitskog ljeta, gdje je pobrao samo lovorike, kazao koreograf zavidne međunarodne karijere Leo Muić, koji je mladost proveo u Beogradu, pa se nemojte čuditi što mu je ekavica češća od ijekavice i ikavice.

Otkud, onda, Muić u ŠI-retrovizoru? To pitanje postavit će oni koji ne znaju da je nadareni koreograf podrijetlom iz Šibensko-kninske županije. Otac mu je iz Muića, mjesta na cesti Kapela –​ Stankovci.

I još nešto kao uputa novinarskim kolegama i ostalima. Ne pišite krivo prezime nadarenom koreografu. On je Muić, a ne Mujić, kako se zvao Muhamed Mujić, pokojni nogometni reprezentativac mostarskog Veleža i zagrebačkog Dinama.

LISE BRANI MAKARSKU!

Lise brani Makarsku, baš kao što je Valter u starom partizanskom filmu branio Sarajevo.

– Zbog lokalnih nesuglasica ovog ljeta u Makarskoj nije održan tradicionalni Festival klapa s gitarama i mandolinama, pa sam se ponudio kao “prinudni upravitelj” bez želje da postanem i službeno umjetnički ravnatelj festivala. U tome imam potporu Mije Stanića, direktora “Omiša” i jednog iskusnog šibenskoga glazbenika, koji zasad želi ostati anoniman – kazao nam je prof. Ivo Lise, poznat kao dirigent mješovitog zbora šibenskog “Kola”, ali i kao voditelj renomirane ženske klape “Oršulice” iz Vodica.

image

Maestro Ivo Lise u prvom planu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

BICIKLIZAM REKLAMIRA TURIZAM

– Uvjeren sam da je biciklistička utrka “Cro Race”, uz sjajne vatrene nogometaše, najbolja reklama za hrvatski turizam. Prosto se naježiš od ljepote hrvatskih krajeva, posebice naše obale, koju na efektan način otkrivaju kadrovi, za kojim posežu TV redatelji, dok prate biciklističku utrku kroz Hrvatsku – decidiran je popularni televizijski reporter Petar Vlahov, koji u svojim prilozima rijetko zaboravlja rodni Šibenik.

Petrov stav tjera nas i na komplimente na račun Šibensko-kninske županije i općine Primošten, koja je posebno podržala da ruta “Cro Racea” prolazi i šibenskim krajem.

Voljeli bismo i da dožupanica Iris Kotarac bude češće nasmijana, kako je izgledala, kad je na kraju treće etape “Cro Race” na pobjedničkom postolju otvarala šampanjac za pobjednike etape Sinj –​ Primošten – kazao nam je jedan stari šibenski šarmer.

MATTEONI NAHVALIO MIKULANDRU

U poodmakloj dobi u Puli je umro Tomo Mikulandra, bivši nogometaš Istre i Šibenika, te dugogodišnji sportski učitelj i prosvjetni radnik.

Da vijest ne prođe ispod (šibenskog) radara pobrinuo se eminentni pulski novinar Robert Matteoni u svojoj kolumni (Metro)pola, koju redovito objavljuje u “Glasu Istre”. Evo dijela posmrtnog hvalospjeva pulskom Biličaninu: “Primjer kako rušiti stereotipe o neukosti nogometaša i manjku manira aktera najmasovnijeg sporta” ili “povijesni akter nogometne Pule i građanin koji je dao važne doprinose društvenoj zajednici”.

Tomo je, inače, rođeni brat Marinka Mikulandre, šibenskog nogometnog veterana, koji je odavno na dubrovačkoj adresi, a koji se svejedno pojavio na promociji knjige “Lipo stoji narančasta boja”.

28. travanj 2024 18:58