StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Trobonjača i Burić u Zlatne ribice, a Franjo Pašalić u Zmajevu oku

Piše Ivo Mikuličin
2. listopada 2022. - 17:49

Trobonjača i Burić pod ruku

Ne baš slučajni prošlosubotnji susret. Ćakula uz morski meni "Zlatne ribice", u kojoj su glavnu ulogu imala dva liječnika. Šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić i najpoznatiji hrvatski imunolog dr. Zlatko Trobonjača, porijeklom iz Bratiškovaca. Autor ovih redaka bio je tek časnik za vezu.

- Drago mi je što me smatrate svojim, iako sam u Rijeci od svoje treće godine. Meni, inače, uvijek srce zakuca jače kad automobilom krenem Skradinskim mostom, ali nisam prečesto u ćaćinim Bratiškovcima. Inače, držim da su ljudi mog, šibenskog zavičaja posebno nadareni - otvorio se dr. Trobonjača, koji je na putu iz Mostara, gdje predaje na tamošnjem Medicinskom fakultetu, svratio u Šibenik.

Šibenski gradonačelnik (i oftalmolog) samo je uzvratio komplimentima.

- Meni je čast upoznati tako sjajnog stručnjaka. Tko sretniji od mene ako budemo surađivali oko utemeljenja Šibenskog sveučilišta. Pa, Šibenik je jedini grad na hrvatskoj obali Jadrana koji nema svoje sveučilište - hvalio je svoga gosta i istodobno pomalo zavapio dr. Burić.

Trobonjača nije krio oduševljenje šibenskim novim ruhom, posebice uređenim tvrđavama, no naslonio se na Burićevu izjavu o visokom školstvu.

- Ja sam mojim hercegovačkim prijateljima u Mostaru kazao da su, uz dobru politiku i gospodarstvo, dva glavna uvjeta za ostanak Hrvata u Bosni ulaganje u visoko školstvo i katolička vjera.

Neizbježne su, dakako, bile dvije teme, zdravstvo i nogomet.

- Gubici bolnica su problem usklađenosti sustava. Pa, nije vrag da su na čelu šezdesetak hrvatskih bolnica odreda nesposobni ljudi, koji ne znaju izbjeći negativnu bilancu - konstatirao je Burić.

Dr. Trobonjača se odmah složio s njim, pa se prešlo na nogometni teren, gdje su sudionici ručka bili manje složni. Dr. Burić i potpisnik ovih redova su žestoki funcuti, dok Trobonjača navija za Rijeku.

O pandemiji koronavirusa dva liječnika, vjerujte, nisu progovorili ni riječi. Znači li to da i simpatični Zlatko vjeruje u bolju jesen!?

image
Privatni album

FRAPA ČUVA ZMAJEVO OKO!

- Ne znam zašto se, doduše manji dio, Rogozničana okomio na Franu Pašalića!? Iz, kako kažu, "ekoloških razloga". A prava je istina da marina Frapa itekako brine o ekološkoj ravnoteži Zmajevog oka. I moja je kćerka bila u stručnom timu koji je kontrolirao kakvoću vode u toj prirodnoj atrakciji - javio nam se Primoštenac Ivan Soža, kojega pamtimo i kao predsjednika Županijske gospodarske komore.

Pamtimo ga i kao vijećnika ondašnje općine Primošten (op.p. u prvim ratnim godinama Primošten i Rogoznica činili su jednu općinu), koji se žestoko i s pravom zalagao da Frane Pašalić počne gradnju marine. Objekta koji je donio prosperitet najjužnijoj općini Šibensko-kninske županije.

INTRADE ZA BOŽIĆ

Ove će se zime, poslije dvije pandemijske godine, obnoviti tradicionalni šibenski božićni koncert "Zdravo, o zvijezdo mora", koji podsjeća na originalan običaj "Osmina" ili staru navadu Šibenčana da Božić slave i osam dana ranije, a koji je dobio naziv po istoimenoj pjesmi umirovljenog šibenskog biskupa i velikog zaljubljenika u glazbu, monsinjora Ante Ivasa. Na koncertu će, doznajemo, nastupiti zaista zvučno ime, zadarske Intrade.

- Nisam mogao reći "ne" Petru Mikuličinu, predsjedniku klape Žirje, kad s njegovom obitelji desetljećima gajim prijateljske odnose. Uostalom, njegov otac je napisao i predgovor za knjigu o mojim "Intradama" - izjavio je sjajni zadarski solist Tomislav Bralić.

Zašto Žirje? To pitanje postavit će oni koji ne znaju da će koncert zajednički organizirati klape Bonaca i Žirje. Šibenčani i Zadrani će zajedno zapjevati u Šibenskom kazalištu u ponedjeljak 19. prosinca.

Naravno, nastupit će i "neizbježne" Skradinke, ali i dječji zbor "Zdravo maleni".

SANDRO I ACO

Dva su imenovanja silno obradovala fetive Šibenčane. Nekad sjajni vaterpolist Solarisa Sandro Santini imenovan je novim načelnikom Policijske uprave Šibensko-kninske županije, dok je drugi veliki šibenski sportaš Aleksandar Petrović postao sportski direktor HKS-a.

- Oba su imenovanja pun pogodak. Sandro je silno odmjeren čovjek, zdravog sportskog duha. Aco je sjajan košarkaški stručnjak, ali je i tipični, žestoki Šibenčanin. Ima nešto duži jezik ili fali mu malo diplomacije - drže stari šibenski sportski djelatnici.

28. travanj 2024 22:26