StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Zvonimir Dobrović odustao je od politike i ugostiteljstva i seli u Argentinu!?

Piše Ivo Mikuličin
5. studenog 2022. - 14:16

Šibenski studenti u Bruxellesu

Gotovo ispod radara prošla je zanimljiva informacija da su odabrani studenti Šibenskog veleučilišta posjetili sjedište Europske unije u Bruxellesu. Zašto ne otkriti da je zanimljiv i (studentima) više nego koristan izlet omogućila lokal-patriotska i sportska veza!?

Domaćin šibenskim studentima bio je europski zastupnik i pirovački zet Karlo Ressler, kojega ste minulog ljeta mogli vidjeti i na prvoligaškim utakmicama na Šubićevcu. Sportsku komponentu cijelog “slučaja” potencira činjenica da je među časnicima za vezu bio bivši odbojkaški reprezentativac, a danas trener Kaštela Ribole Ivan Rančić, koji predaje na Šibenskom veleučilištu. A među sportske zanesenjake mirne duše možemo uvrstiti i vođu puta za Belgiju, dekana Ljubu Runjića, nekadašnjeg splitskog judaša. Konačno, u šibenskoj ekspediciji za Belgiju našao se i šef sveučilišne referade Damir Jakeljić, kojega smo upoznali kao alfa i omegu županijskog ligaša, nogometaša tribunjske Mladosti.

image

Karlo Ressler bio je domaćin Šibenčanima

Nikša Stipaničev/Cropix

DOBROVIĆ SE SELI U ARGENTINU!?

Zašto je Zvonimir Dobrović, dojučerašnji predsjednik Općinskog vijeća u Pirovcu, odustao od politike, iako najveći dio Pirovčana želi njegov povratak u općinsku vlast!?

- Zaželio sam se predaha. Ne samo u politici, već i u ugostiteljstvu. Nije, naime, isključeno da dogodine stavim ključ u bravu u mom ugostiteljskom objektu “Adriana”, iako mi je poslovanje sve samo ne neuspješno - otkrio nam je Dobrović, koji već godinama čuva leđa mladom pirovačkom načelniku Ivanu Gulamu.

Dobrović se navodno početkom iduće godine seli u Buenos Aires, gdje je njegov sin, uspješni vlasnik poznatog zagrebačkog restorana “Ginger sushi” (čitaj: bivša “Zvečka”) kupio dva stana u središtu glavnog grada Argentine.

NATALIJA KAO SRNA

Ne, nije riječ o tome da je Ukrajinka Natalija plašljiva kao srna. Ona je, naime, iz okupiranog Donjecka, odakle se odselila baš kao i bivši hrvatski nogometni reprezentativac Dario Srna.

- Teško se mogu pomiriti sa stanjem u mom rodnom gradu, pa i cijeloj Ukrajini. Moja intimna drama je dodatno potencirana činjenicom da mi je otac Ukrajinac, a majka Ruskinja. A, vjerujte mi, u mladosti me nitko, ama baš nitko u mom Donjecku nije pitao tko je Rus, a tko Ukrajinac - ispovjedila nam se šarmantna i elegantna Natalija.

LUŠTICA BEZ LUŠTICA!

Ukrajinka je svoj hrvatski mir našla u Rogoznici, a novi joj je životni suputnik Paško Franić. Riječ je, dakako, o premetaljki imena i prezimena, koju ćete, uvjereni smo, s malo napora dokučiti.

Dan mrtvih bio je povod za slučajni susret sa Slavenom Lušticom, bivšim košarkašem Šibenika i Jugoplastike, te sinom splitsko-šibenske nogometne legende Slavka Luštice Žige.

- Moram obići sva šibenska groblja da bih odnio cvijeće mojim dragim pokojnicima. No, ne vjerujem da ću do kraja života stići u svih 17 zemalja svijeta, gdje žive moji bliski i daljnji rođaci s prezimenom Luštica. Luštica ima svugdje, osim u njihovu mjestu Luštica u Boki kotorskoj, odakle se moj predak Rade krajem 16. stoljeća otisnuo prema otoku Ugljanu, preciznije mjestu Sutomišćica - otvorio nam se Slaven, koji je bio posebno oduševljen našim poklonom.

ŠIBENIK NE MOŽE BEZ TESLE!

Točnije knjigom “Sjećaš li se šibenskog rujna?”, uz objašnjenje “Trebalo je puno pameti i mjere, hrabrosti i patriotizma” da se opiše ta krvava epizoda u Domovinskom ratu”.

Šibenčani ne mogu bez Tesle! Dakako, nije riječ o odavno preminulom znanstveniku svjetskog glasa Nikoli iz ličkog sela Smiljan. Šibenčanin Miro Tesla je, prema mišljenju većine dalmatinskih šahovskih djelatnika, jedini pravi kandidat za novog predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza, dok je njegov brat Nino primio državno odlikovanje, jer je čak 108 puta dobrovoljno dao krv.

Kad smo priču o Teslama prenijeli prof. Ivi Dekoviću, velikom likovnom umjetniku i bivšem dekanu Likovne akademije u njemačkom Aachenu, on je reagirao (polu)ozbiljno: - A tko zna je li i veliki Nikola bio Šibenčanin!? Postoji, kažu, dokument da je njegova obitelj nosila šibensko prezime Draganić, te da je poslije preseljenja iz Sjeverne Dalmacije u Liku umjesto prezimena koristila nadimak Tesla.

Spomenuti nadimak bio je, navodno, vezan za posebno istaknute prednje zube oca velikog svjetskog znanstvenika.

28. travanj 2024 22:29