StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Emigrant Nikolić protiv tiranije, Republika Smokvica i rekordna Betina

Piše Ivo Mikuličin
5. kolovoza 2022. - 20:49

Nikolić protiv tiranije

Minulog tjedna Zagrepčani (i ne samo Zagrepčani!) sjetili su se neslavnog događaja, kad je pod plaštem noći u srpnju 1947. godine sa središnjeg zagrebačkog trga uklonjen spomenik slavnom banu Josipu Jelačiću. Događaj, koji je popratila medijska i nadaleko poznata hrvatska šutnja.

Šibenski emigrant i pjesnik, pokojni Vinko Nikolić, bio je jedini, koji se u tom trenutku oglasio zbog tog neslavnog poteza, što bi imao i gotovo katastrofalne posljedice da dobri, stari Antun Bauer nije raskomadanog bana spremio u svoju gliptoteku.

– Ovo je sramota, ali svakoj tiraniji dođe kraj. Vratit ćemo mi našeg bana u središte Zagreba – proročanski je onomad kazao Nikolić.

U novoj hrvatskoj državi Nikolić je bio saborski zastupnik, ali ne i poslušnik. Javna je tajna da se pri kraju života posvađao s predsjednikom Franjom Tuđmanom oko privatizacije hrvatskih tvrtki.

– Vaši savjetnici govore vam neistine. A ja pravu istinu čujem od naroda s kojim se vozim u tramvaju –​ sasuo je Vinko Franji u lice.

Potom je Vinko bez pozdrava napustio Pantovčak, te se više nikad nije susreo s Tuđmanom.

Ako ne vjerujete potpisniku ovih redova, možete sve provjeriti kod šibenskog zeta i košarkaškog trenera Vlade Vanjka, koji je baš kao autor rubrike slušao Vinka Nikolića u ćakuli na terasi šibenskog hotela "Jadran".

REPUBLIKA SMOKVICA

Imućni Židov (koji je početkom Drugog svjetskog rata nestao u talijanskim Alpama), talijanski fašisti, Jugoslavenska narodna armija, MORH, mađarska banka, Ivica Todorić… To je ne baš slavna lista onih, koji su se izmjenjivali kao vlasnici ili korisnici na prekrasnom otočiću Smokvici kraj Rogoznice. Ljetovališta, koje je zaslužilo pravu valorizaciju.

Kako se kod tog nabrajanja ne sjetiti koncerta "Bonace" obitelji Todorić, kad je iskusni šibenski klapaš provocirao Ivicu Todorića riječima "Mi smo obišli sve zemlje, gdje žive Hrvati. Stoga nam je drago što smo konačno zapjevali u Republici Smokvica!"

JERKOV KAO LIČANIN

Slavni hrvatski košarkaš Željko Jerkov, koji nikad nije krio svoje korijene s otoka Žirja, ako je vjerovati gospodarskim vijestima, na najboljem je putu da postane Ličanin!

U Otočcu je izgradio tvornicu umjetnog gnojiva, koja se temelji na vuni ličkih ovaca, a koja će uskoro krenuti s probnom proizvodnjom.

– Dosad su lički pastiri bacali vunu na smetlište, što je predstavljalo i ekološki problem. A sad je mi koristimo i plaćamo im njihov pastirski proizvod. Riječ je, dakle, o dvostrukoj koristi za dolinu Gacke. Bit ću iskren, ne bih se upustio u taj projekt da nije bilo moje uvijek poduzetne supruge Dragice – priznao nam je Jerkov.

image

Željko Jerkov postaje - Ličanin

 

Tom Dubravec/Cropix

ARSENOV (KIKIN) FERAL

Lijepo je što se Šibenik još jednom sjetio svog velikog sina Arsena Dedića, obilježivši na prigodan način (nedoživljen) 84. rođendan "akademskog težaka iz šibenskog Varoša", kako je Arsen nazivao sam sebe. Jednako je dobro što se događa disperzija "Arsenova ferala" na cijelu županiju.

– Dobro je što se šibenski kulturni djelatnici, posebice mlađe generacije sjećaju Arsena. No, je li sazrelo vrijeme da o njemu progovore ili propjevaju njegovi suradnici i suvremenici poput Branka Bubice, Dušana Šarca, Krste Jurasa… A tako je od prvog dana, kad se saznalo za smrt velikog pjesnika i kantautora. O njemu u Šibeniku najviše govore oni, koji nisu ni slučajno osjetili bilo i narav velikog Šibenčanina – kazivao nam je nekad poznati glazbeni kritičar Zoran Ševerdija.

Kad smo tu misao prenijeli Krsti Kiki Jurasu, on je odgovorio (polu)ozbiljno: – Neka oni rade "Arsenov feral". Imam i ja svoj "Feral", koji svitli u Zagrebu, Splitu, Pagu… Ne samo u Šibeniku.

BETINA PREDNJAČI

Mala Betina trenutačno prednjači u turizmu na šibenskom području. To pitoreskno mjesto na otoku Murteru ima više dolazaka nego rekordne 2019. godine, a i broj noćenja se sasvim primakao turističkim rekordima.

– Gosti su, svejedno domaći ili strani, prepoznali naš kulturni i sportski imidž, kojim nadopunjujemo našu turističku ponudu – unisone su Ana Mijat, direktorica TZ-a Betina, i Kata Čubrić-Šikić, kustosica Muzeja betinske brodogradnje.

Samo su nas podsjetile na KUD "Zora", klapu "Kalafat", vaterpoliste "Brodograditelja", jedriličare "Žala"…

29. travanj 2024 11:51