StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Arsen ‘kontra‘ estradizacije, a HDZ-ovci protiv Ivice Poljička!?

Piše Ivo Mikuličin
3. rujna 2022. - 14:02

HDZ-ovci protiv Poljička!?

– Nezadovoljni smo odnosom Ivice Poljička, državnog tajnika za kulturu, prema rodnom gradu. Svojim ponašanjem podsjeća na dio komunista kojima je Šibenik bio odskočna daska, a koji su malo toga pomogli Krešimirovu gradu, a puno više solili pamet ljudima koji su vodili naš grad osamdesetih godina minulog stoljeća. Ukratko, Poljičak nas je razočarao – unisona je skupina starih šibenskih HDZ-ovaca.

Oni su nas samo podsjetili na pokojnog šibenskog kroničara prof. Ivu Livakovića, koji je javno izražavao nezadovoljstvo kad je Poljičak imenovan predsjednikom Odbora za proslavu 950. obljetnice Šibenika, smatrajući da aktualni državni tajnik "nije dovoljno privržen rodnom gradu".

Kad smo stav starih HDZ-ovaca prenijeli gradskim čelnicima, naišli smo na indikativnu šutnju. S dvojbom znači li ta šutnja i odobravanje kritike Poljičkova odnosa prema Šibeniku ili "ne bismo se htjeli miješati".

ARSEN ‘KONTRA‘ ESTRADIZACIJE

Javna je tajna kako među običnim građanima raste ljutnja i otpor prema svojevrsnoj politizaciji i estradizaciji ne tako davnih smrti dvojice hrvatskih novinara, Mislava Bage i Vladimira Matijanića.

– Zašto se nisu ugledali na Arsena Dedića i njegovu obitelj, koja je tajila termin sahrane "akademskog težaka iz šibenskog Varoša" upravo da bi izbjegla senzacionalističke napise oko pokopa velikog umjetnika? A Arsen je za spomenuti dvojac i još neke druge, estradizirane i politizirane smrti, bio daleka svemirska zvijezda. Vjerojatno najveći umjetnik Lijepe naše, ali i puno šire – uvjeren je Željko Dulibić, friško umirovljeni ravnatelj Županijske lučke uprave.

image

Željko Dulibić, umirovljeni ravnatelj Županijske lučke uprave

 

Nikša Stipaničev/Cropix

DVIJE HIMNE

Dvije himne, hrvatska "Lijepa naša domovino" i srpska "Bože pravde", izvedene su na ceremonijalu svečanog otvaranja novog dječjeg vrtića u Biskupiji kod Knina. Dobrim dijelom i zbog toga što je Srbija financirala izgradnju tog objekta u općini s većinskim srpskim stanovništvom.

– Dijelim zadovoljstvo mještana Biskupije. Otvaranje vrtića važan je događaj. Djeca predškolske dobi ne moraju više u Knin – rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Na otvaranju dječjeg vrtića u Biskupiji pojavio se i bivši potpredsjednik Vlade, Šibenčanin Boris Milošević.

PAŠALIĆEV BROD (NI)JE ZA PRODAJU

Ništa od najavljene prezentacije prekrasnog i luksuznog broda Frane Pašalića na nautičkim sajmovima u Cannesu i Monte Carlu!

– Iako imam ponudu da ga prodam po povoljnoj cijeni od 15 milijuna eura, zasad ću brod zadržati za sebe. Prodat ću ga jedino ako se odlučim na izgradnju novog, sličnog. A s novom izgradnjom oklijevam jer mi, zbog sve viših cijena repromaterijala na tržištu, malo tko može jamčiti, kolokvijalno rečeno, "ključ u bravu" po dogovorenoj cijeni – objasnio nam je Pašalić.

Vlasnik rogozničke marine Frapa posebno je zaljubljen u svoj brod, izgrađen u turskom brodogradilištu, jer je osobno odradio dizajn plovila. Pašalićevim dizajnom itekako je bio impresioniran poznati šibenski umjetnik Ivo Deković, umirovljeni dekan Umjetničke akademije u njemačkom gradu Aachenu.

JUGO I BURA

– Od svih skladbi izvedenih na ovogodišnjoj Dalmatinskoj šansoni, najviše mi se svidjela pjesma "Ni juga, ni bure". Jednako zbog originalne glazbe i teksta, kao i zbog uvjerljive interpretacije mlade Šibenke Ive Spahije – javio nam se telefonom iz Zagreba Nenad Petković, profesionalni pjevač u zagrebačkom HNK-u.

No Nenad je imao potrebe dodati još nešto: – Nadarena Iva mora biti svjesna da glas i talent nisu dovoljni da bi uspjela na estradi.

Estradno more itekako je nemirno. S puno juga i bure. U to sam se, uostalom, i osobno uvjerio kad sam poslije trajanja u "Bonaci" pokušao ostvariti solističku karijeru.

LICEMJERNI TUPURKOVSKI

– Kako te nije sram pojaviti se u gradu koji si zauvijek ražalostio oduzimanjem titule prvaka košarkašima Šibenke? – žestoko su reagirali stariji Šibenčanima prema Vasilu Tupurkovskom, koji je predsjedao Predsjedništvom KSJ kad je poništena utakmica Šibenka – Bosna, a koji se nedavno pojavio na šibenskim ulicama.

Iako su prošla četiri desetljeća, Vasil je bio i ostao licemjeran.

28. travanj 2024 22:21