StoryEditorOCM
Šibenikpuno nepoznanica

Ravnatelji šibenskih škola u strahu od kaosa zbog uvođenja covid potvrda: ‘Nitko ne zna kako ćemo organizirati nastavu, atmosfera je suluda‘

Piše Marija Lončar
9. studenog 2021. - 17:42
U školama još čekaju detaljne upute Ministarstva o provođenju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštiteNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenske škole, osnovne i srednje, a jednako tako i ovdašnje Veleučilište, ovih su dana osuđeni na "stand by". Čekaju detaljne upute Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj se od ponedjeljka, 15. studenog, i u obrazovne ustanove može ući samo s covid-potvrdama.

Tko će ih kontrolirati, gdje će se obavljati testiranje i tko će platiti te troškove, ali i što će biti s nastavnicima i drugim zaposlenicima koji se ne žele cijepiti ili će odbiti testirati se te kako u takvim uvjetima organizirati nastavu - samo su neka od pitanja na koja ni u šibenskim školama još uvijek ne nemaju odgovore. Sudeći po dosadašnjoj praksi, reći će neki ravnatelji, upute će iz resornog ministarstva stići u "pet do 12", tj. u petak iza 16 sati. Zbog toga se čak i pribojavaju da neće stići na vrijeme sve organizirati kako bi se nastava normalno odvijala.

Hoće li ponedjeljak donijeti kaos u školama, nitko ne želi prognozirati, ali većina ravnatelja s kojima smo razgovarali slažu se kako bi svima bilo puno lakše da su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja već dobili jasne upute vezane uz sva pitanja oko covid-potvrda koja ih muče.

Cijela je situacija katastrofalna, a atmosfera suluda, smatra ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića Ivana Rupić, napominjući kako je i u toj školi u posljednjem valu bilo dosta oboljelih učenika i nastavnika zbog čega se i ovaj tjedan nastava odvija online. Ima li u međuvremenu još novozaraženih, nije joj poznato, kao što, dodaje, škola nema ni podatke o tomu koliko je nastavnika cijepljeno, odnosno koliko ih je preboljelo koronu.

image
Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Juraj Šižgorić
Ante Baranić/Cropix

- Čekamo upute ministarstva. Mi u školama ne znamo ništa više od onoga što donose mediji. Jedino imamo upute o maskama koje sada svi moraju nositi, uključujući učenike od 5 do 8 razreda bez obzira na razmak u učionici, a djeca u nižim razredima kada idu u zahod ili su na hodniku. Kako će to izgledati u ponedjeljak ne znam. Sigurno će biti i nastavnika koji se neće cijepiti. Što u tom slučaju, kako organizirati nastavu ne znam. I sada smo imali šestero kolega i kolegica koji su bili bolesni i problem je bio naći njihovu zamjenu. S druge strane svatko ima pravo na svoje mišljenje i ne bismo nikoga htjeli povrijediti. Svakako, situacija je teška i složena – ističe Rupić.

Ponedjeljak nije nikakav dan "D" vjeruje pak ravnateljica OŠ Brodarica Maja Morić.

- Mi ćemo učiniti sve da ova nervoza koja predugo traje zaobiđe naše učenike, djelatnike i roditelje. Mirno čekamo obraćanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministar je poručio da ćemo sve riješiti i dobiti upute do kraja tjedna. Izdržali smo i odradili sve do sada, tako ćemo nastaviti i od ponedjeljka – kazala je Morić.

image
Osnovna škola Brodarica
Nikša Stipaničev/Cropix

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zoran Živković smatra kako se s uputama već kasni, jer je puno pitanja na koja još nema odgovora. Strukovana škola ne može dobro funkcionirati online, jer učenicima, reći će, treba praksa i rad "s rukama" jer jedino tako mogu steći potrebne vještine.

- Nama je i sada situacija teška, jer je troje nastavnika bolesno, a zamjenu je teško organizirati, jer kadar koji nama treba ne možete naći na birou. Sada se snalazimo jer dio nastavnika iz prve smjene uskače u drugu. Možda u ponedjeljak svi neće ni imati potrebne potvrde. Još ne znamo ni što će biti s testiranjem i gdje će se provoditi. Prema onomu što mi je poznato troškove će snositi poslodavac, a onda će nam to Ministarstvo refundirati – govori Živković, a slično razmišlja i njegov kolega iz Strukovne škole za obrtnička zanimanje Dražen Sekso.

image
Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole
Nikša Stipaničev/Cropix

- Ravnatelji ne mogu ništa raditi na svoju ruku. Gdje će se ljudi testirati, kakve potvrde će biti valjane, tko će ih kontrolirati? Ništa ne znamo. Situacija je naelektrizirana, vidimo to na sve strane. Čekamo jasne i precizne upute do kraja tjedna, iako smatram da je to kasno – komentirao je Sekso.

Neizvjesnost oko covid-potvrda nije zaobišla ni šibensko Veleučilište. Dekana Ljubu Runjića tako zanima tko će stajati na ulazu i kontrolirati potvrde. Veleučilište, naime, nema zaštitara, a ima dva ulaza na kojima bi netko trebao cijeli dan stajati. Pa neće to valjda raditi čistačica, a ako se angažira netko sa strane, tko će to platiti, pita se Runjić u strahu da bi, ako sve to potraje i troškovi mogli biti visoki. Kao i oni za testiranje koje bi se trebalo obavljati dva puta tjedno.

- Jasno je da moramo poštivati donesene odluke, no mislim da se kasni s ovim uputama. Puno je nejasnoća, a 15. studenog brzo se primiče. Čujem se i s drugim dekanima i sve nas muče slični problemi. Sve će to biti i dodatni trošak koji nije bio predviđen u našim proračunima. Također, što s onima koji se se ne budu željeli cijepiti ili testirati? Neke su i dosadašnje odluke bile sporne, a ovih dana slušamo ustavne stručnjake koji ističu kako se u kažnjavanju mora voditi računa o načelu razmjernosti. Ako pak neki odu na bolovanje kako kako organizirati nastavni proces i do kada će sve to trajati – pita se Runjić s nadom da će do kraja tjedna barem neka pitanja dobiti željene odgovore.

image
Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole
 
Nikša Stipaničev/Cropix
04. svibanj 2024 10:29